3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας - Εντυπωσίασαν στα Παλατίτσια Σέρβοι και Ούγγροι (φωτογραφίες, βίντεο)

Με την δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων, συνεχίστηκε το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας. Το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στα Παλατίτσια και οι κάτοικοι του χωριού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με χορούς του Πόντου, της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και Ευρωπαϊκούς.

Όπως στην Βέροια, έτσι και στα Παλατίτσια, την παρουσίαση των συλλόγων έκαναν ο Διονύσης Καρολίδης και η Αγγελική Ταμπάκη. Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Ασλάνογλου, Βασίλης Λυκοστράτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Σιακαβάρας, Πετρούλα Παπαδήνα.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε ότι το φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που προβάλει την παράδοση. "Πιστεύουμε στον πολιτισμό, ο οποίος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις παραδόσεις μας από γενιά σε γενιά" τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης στον χαιρετισμό του. Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βασίλης Λυκοστράτης υπογράμμισε: "Σήμερα το Φεστιβάλ πέρασε το...ποτάμι. Πιστεύουμε στον πολιτισμό. Ας απολαύσουμε τα χορευτικά και ας διασκεδάσουμε". 

Η βραδιά ξεκίνησε με ποντιακούς χορούς. Την αυλαία άνοιξε ο σύλλογος του Διαβατού και ακολούθησε ο σύλλογος των Παλατιτσίων (δείτε στα παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι δυο σύλλογοι).

Θρακιώτικους χορούς παρουσίασε ο σύλλογος της Αγίας Βαρβάρας (Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο σύλλογος).

Χορούς από την Κεντρική Μακεδονία χόρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιτοχώρου (Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο σύλλογος).

Ακολούθησε ο σύλλογος της Βεργίνας με χορούς από την περιοχή Φλώρινας (Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο σύλλογος).

Ημαθιώτικους χορούς, από τα ορεινά Πιέρια παρουσίασε ο σύλλογος της Συκιάς (Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο σύλλογος).

Τέλος, το χορευτικό μέρος της βραδιάς έκλεισε με ευρωπαϊκούς χορούς. Το χορευτικό "ZALKA-BOLYAI DANCE ENSEMBLE" από την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και το παραδοσιακό μουσικό σύνολο «ERA» από το Ούζιτσε της Σερβίας, παρουσίασαν χορογραφίες από τις χώρες τους και εντυπωσίασαν το κοινό που απόλαυσε το διαφορετικό θέαμα και χειροκρότησε θερμά (δείτε στα παρακάτω βίντεο το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι δυο σύλλογοι).

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί την Παρασκευή στον Προμηθέα, στα Εβραίικα Μνήματα. Θα χορέψουν οι παρακάτω σύλλογοι:

1, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΙΩΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ "ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ"
2 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ MAKPOXQPIOY
3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΙΧΟΥ "ΘΕΟΔΟΡΑ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ"
4.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
6. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ "ARSENAL" ΚΑΖΑΝΛΑΚ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
8. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ "ZALKA- BOLYAI DANCE ENSEMBLE" ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ