Μουσικοχορευτική εκδήλωση με ρεμπέτικα - λαϊκά από τον Κύκλο Ερατεινό

Μουσικοχορευτική εκδήλωση με ρεμπέτικα - λαϊκά τραγούδια που έχουν ως θέμα τους τη θάλασσα και την επίδρασή της στη ζωή των Ελλήνων θα διοργανώσει ο Κύκλος Ερατεινός, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, στον Χώρο Τεχνών.

"θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε για τη Θάλασσα. Τη Θάλασσα που μοιάζει με την καρδιά μας, με τα συναισθήματά μας, με την ψυχή μας, με την ίδια μας τη ζωή.

Η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνισμού. Η επίδραση του υγρού στοιχείου σε κάθε εκδήλωση του λαού μας, μέσα στους αιώνες, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενυπάρχει στο DNA του Έλληνα και αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους σε όλες σχεδόν τις πτυχές του βίου του. Η απεραντοσύνη της θάλασσας προκαλεί συναισθήματα ελευθερίας, φυγής και αναζήτησης, καθώς παρέχει τη δυνατότητα επαφής και σύνδεσης με άλλους γνωστούς ή άγνωστους τόπους.

Ειδικότερα στο ελληνικό τραγούδι παρατηρείται μια πολύμορφη προσέγγιση της θάλασσας που βεβαιώνει τη στενή σχέση του Έλληνα με αυτή.

Το ρεμπέτικο - λαϊκό τραγούδι, συμπορεύεται και με τη θάλασσα. Μπορεί να είναι λιγοστές οι λυρικές αναφορές σε νησιά και άλλα ειδυλλιακά θαλασσινά τοπία, αλλά συναντούμε συχνά, λιμάνια, απόπλους αποχωρισμού, ναυτικές ενασχολήσεις, ναυάγια και άλλες καταστάσεις που άπτονται του κοινωνικού βίου.

Δεν απουσιάζουν βέβαια και τα ονειρικά ταξίδια σε μέρη εξωτικά, ούτε οι ρομαντικές βαρκάδες σε θάλασσες και ακρογιαλιές στα όρια των παραθαλάσσιων, εννοείται, πόλεων.

‘‘ Όποιος φέρνει τη θάλασσα στην αγκαλιά του, είναι σαν να μην υποφέρει από βάρος, είναι σαν να μην ντρέπεται που πηγαίνει με τον αγέρα, είναι σαν να κρατάει ολάκερη τη γη μέσα στη νύχτα, να τραγουδάει μέσα στον άνεμο κι έτσι να χάνει και να κερδίζει τη φωνή του.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει, το ψάλλει με την θεία της φωνή , όταν στους ώμους της απλώνει την γαλήνη, σαν φόρεμά της ο καιρός ο θερινός’’.

Σ’ αυτήν την Θάλασσα ας περιπλανηθούμε κι εμείς μέσα από τις μελωδίες, τους ρυθμούς, τις ιστορίες της ρεμπέτικής μας μούσας, κι ας αφεθούμε σ’ αυτή την μυστήρια έλξη που ασκεί πάνω μας .

‘‘Η Θάλασσα που… με την καρδιά μας μοιάζει’’ αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.