Η αποτίμηση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Χορού στην Βέροια

Στον απόηχο του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Έντεχνου Χορού «Ευ Δημιουργείν 2015» που πραγματοποιήθηκε στο «Χώρο Τεχνών» στη Βέροια από το Σωματείο Χορού & Ρυθμικής σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Βέροιας και το Δήμο Βέροιας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ποιοτική αναβάθμιση του πανελλήνιου «θεσμού» πλέον στην πόλη της Βέροιας. Σε αυτό συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες. Τόσο οι άριστες υλικές και τεχνικές υποδομές, όσο και η άψογη συνεργασία με τους συνδιοργανωτές (Κ.Ε.Π.Α. και Δήμος Βεροιας) από άποψη διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Χορού & Ρυθμικής και συγκεκριμένα η κα Όλγα Παππά από τα Τρίκαλα – Πρόεδρος, η κα Κατερίνα Τσιάρα από τα Μουδανιά – Αντιπρόεδρος, η κα Πέγκυ Παπαντωνίου από τη Θεσσαλονίκη – Γραμματέας, η κα Κατερίνα Αργυροπούλου από την Αθήνα - Ταμίας και τα Μέλη κ.κ. Κατερίνα Δασκαλοπούλου από τον Τρίλοφο, Κικκή Βασιλούδη από την Καβάλα και Ναταλία Διβάνη από Τρίκαλα επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Βέροιας κο Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο για τη στήριξη του θεσμού, τη Διοίκηση της Κ.Ε.Π.Α. και ιδιαίτερα τους κυρίους Σοφιανίδη Γιώργο και Καμπούρη Γιάννη για τις πολλαπλές διευκολύνσεις και τέλος το προσωπικό της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας που εργάστηκε ακατάπαυστα και νυχθημερόν για μια διοργάνωση με ιδιαίτερες και πολλαπλές απαιτήσεις. Ευχαριστούμε λοιπόν, την επικεφαλής - συντονίστρια κα Νανά Καραγιαννίδου, τον υπεύθυνο τεχνικών κο Πελαλίδη Παναγιώτη , και όλο το τεχνικό προσωπικό και συγκεκριμένα τους κυρίους Αντώνη Στεφανόπουλο, Γιώργο Ανδρεόπουλο, Λάζαρο Αβραμίδη, Κώστα Τυφλίδη, Ελένη Παλαπανίδου, Στέλλα Χρυσοπούλου, Πόπη Χρυσοπούλου, Γεωργία Παμπούκα, Νίκο Νικολόπουλο και Δημήτρη Βέρρο, Γιώργο Νιώπα και Δημήτρη Στεργιόπουλο. Ευχαριστούμε το Νομικό Σύμβουλο του Σωματείου κ. Αχιλλέα Λέρα για το γενικό συντονισμό επί της επεξεργασίας των αιτήσεων, του προγράμματος και των αποτελεσμάτων, καθώς και την παρουσίαση του διαγωνισμού. Επίσης ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από την Gaia Lemmi από την Ιταλία, από τη Savina Marasi από την Ολλανδία και την Ευτυχία Felice Χουνουζίδου από τη Σουηδία, οι οποίες μετέφεραν ευρωπαϊκά στάνταρ στο διαγωνισμό. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του χορού και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι μαθητές των σχολών χορού, ευχαριστούμε με κάθε ειλικρίνεια και δημοσίως όλες τις σχολές, τις καθηγήτριες και τους καθηγητές χορού και τους μαθητές των σχολών που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση «Ευ δημιουργείν 2015» στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το θεσμό και ειδικότερα :

ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "ΧΟΡΟΧΩΡΟΣ" (1 χορογραφία)
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΟΡΟΥ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ (2 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΕΛΕΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (2 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "ALKISTIS DANCE CENTER" (3 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ Μ. ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ (3 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (4 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "FULL OUT DANCE SCHOOL" (4 χορογραφίες)
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΟΡΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΝΙΑΖΕΒΑ (4 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΧΑΛΙΚΙΑ (6 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ (6 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΜΙΤΣΗ ΛΑΟΥΔΗ (6 χορογραφίες)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (6 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ" (6 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "BACKSTAGE DANCE REVOLUTION" (7 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "DANCESPACE" (7 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ (8 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΜΑΧΗ ΑΓΓΕΛΟΥΛΗ (9 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΦΥΛΛΙΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗ (11 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "DANCE ACADEMY" (13 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "INDANCESTRIAL" (14 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΕΛΕΝΑ ΑΓΓΕΛΟΒΑ & ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ
(16 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "DANCE ART NATALIE" (17 χορογραφίες)
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ" (24 χορογραφίες)

Αποτίμηση :
Συμμετείχαν συνολικά 335 διαγωνιζόμενοι χορευτές σε 180 χορογραφίες.
Ειδικότερα στην ηλικιακή κατηγορία 14 ετών και άνω σε όλα τα είδη χορού, από τις 109 χορογραφίες πέρασαν στον τελικό 44 και από αυτές έλαβαν διακρίσεις οι 25, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 7-12 ετών σε όλα τα είδη χορού, από τις 71 χορογραφίες έλαβαν διακρίσεις οι 36.

Δηλαδή σε σύνολο 180 χορογραφιών έλαβαν διάκριση οι 61.
Συνολικά απονεμήθηκαν:
34 «έπαινοι» (βαθμολογία 70,00-74,99),
20 «3α Βραβεία» (βαθμολογία 75 – 84,99),
4 «2α Βραβεία» (βαθμολογία 85-94,99) και
3 «1α Βραβεία» (βαθμολογία 95-100).

Η απονομή των βραβείων όπως κάθε χρόνο δεν γίνεται συγκριτικά ανά κατηγορία, αλλά βάσει της βαθμολογίας που έχει συγκεντρώσει ο κάθε διαγωνιζόμενος. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου διαγωνισμού έγκειται στο ότι οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν στα χέρια τους αυτούσια την φόρμα αξιολόγησής τους για κάθε χορογραφία, η οποία εκτός από την αναλυτική βαθμολογία περιέχει και ειδικότερα σχόλια των κριτών, που βοηθούν τόσο τη δασκάλα όσο και το μαθητή να εντοπίσει και να βελτιώσει τα αδύναμα σημεία του, αναδεικνύοντας τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του διαγωνισμού. Άλλωστε βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι ο υπεύθυνος καθηγητής να είναι μέλος του Σωματείου Χορού & Ρυθμικής, δηλ. να είναι καθηγητής χορού πτυχιούχος αναγνωρισμένης σχολής.

Επίσης το «Σωματείο Χορού & Ρυθμικής» εξασφάλισε 5 υποτροφίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μαθήματα κλασσικού και σύγχρονου χορού σε σχολές του εξωτερικού. Ειδικότερα η κριτική επιτροπή αποφάσισε και απένειμε:

1) ένα μήνα μαθημάτων χορού το καλοκαίρι του 2015 στο «Henny Juriens Foundation» στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας
α) στο Γρηγοριάδη Νικόλαο από τη «Δημοτική Σχολή Χορού Καβάλας» και
β) στην Κουτζούχα Αθανασία από τη σχολή χορού του «Κέντρου Τέχνης Σύνθεση» (Ν. Μουδανιά) και

2) μία εβδομάδα μαθημάτων κλασσικού ή σύγχρονου χορού το καλοκαίρι του 2015 στη σχολή χορού «Areadanza Livorno» στο Λιβόρνο της Ιταλίας
α) στην Αναστασιάδου Ελισσάβετ από τη σχολή χορού «Dance Academy» (Καβάλα),
β) στην Αλσιμπάνι – Λαγοπόδη Αζχάαρ – Μαρία από τη σχολή χορού «Indancestrial» (Θεσσαλονίκη) και
γ) στην Τουμπέκη Ιφιγένεια από τη σχολή χορού του «Κέντρου Τέχνης Σύνθεση» (Ν. Μουδανιά), για τους οποίους το «Σωματείο Χορού & Ρυθμικής» καλύπτει το κόστος των μαθημάτων και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Επίσης η Gaia Lemmi, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της σχολής χορού «Areadanza Livorno», του διεθνούς Διαγωνισμού Χορού «Livorno in Danza» και του Φεστιβάλ «Artes en Naquera» στη Βαλένθια της Ισπανίας πρόσφερε

1) δωρεάν συμμετοχή στον επόμενο Διαγωνισμό Χορού «Livorno in Danza» (Φεβρουάριος 2016)
α) στον Γκάντσιο Ιωάννη από τη σχολή χορού της Έλενας Αγγέλοβα και Λαμπρινής Καλφοπούλου (Δράμα) για την ατομική χορογραφία στο σύγχρονο «Alexander the Great»,
β) στη Θωμαΐδη Ελπίδα – Μαρία από τη σχολή χορού «Dancespace» (Τρίκαλα) για την ατομική χορογραφία στο σύγχρονο «Lyllaby»
γ) στην ομαδική χορογραφία στο σύγχρονο «Puppets in the attic» από τη σχολή χορού «Indancestrial» (Θεσσαλονίκη)
δ) στην ομαδική χορογραφία στο σύγχρονο «Creating an orchestra» από τη σχολή χορού του «Κέντρου Τέχνης Σύνθεση» (Ν. Μουδανιά)

2) Δωρεάν συμμετοχή στον επόμενο Διεθνή Διαγωνισμό Χορού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Artes en Naquera» στη Βαλένθια της Ισπανίας
α) στη Βλάχου Αγγελική από τη σχολή χορού «Indancestrial» (Θεσσαλονίκη) για τη χορογραφία στο σύγχρονο «Should i?»
β) στην ομαδική χορογραφία στο σύγχρονο «Happy Hippos» από τη σχολή χορού «Dance Art Natalie» (Τρίκαλα)

3) μία εβδομάδα μαθημάτων κλασσικού ή σύγχρονου χορού το καλοκαίρι του 2015 στη σχολή χορού «Areadanza Livorno» στο Λιβόρνο της Ιταλίας στους χορευτές της χορογραφίας στο σύγχρονο «Un/play/able» από τη σχολή χορού «Dancespace» (Τρίκαλα)

Τέλος ευχαριστούμε τη «Φλόγα» Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, πρώτον που «υπάρχει» για όσους την έχουν ανάγκη και δεύτερον που μας δίνει την ευκαιρία να επιδείξει η διοργάνωση και το κοινωνικό της πρόσωπο, αρχικά σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο και δεύτερον σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης. Όπως κάθε χρόνο η «Φλόγα» εκδίδει αντί εισιτηρίου κουπόνια ενίσχυσης και όλα τα έσοδα διατίθενται για την εκπλήρωση των σκοπών της. Φέτος συγκεντρώθηκε το ποσό των χιλίων εννιακοσίων ευρώ.
Έχοντας λάβει ήδη υπόψη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των σχολών χορού που συμμετείχαν και όντας ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα βοηθήσει στην αρτιότερη διοργάνωση, προσπαθούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το θεσμό και σας περιμένουμε όλους στο «10ο Ευ Δημιουργείν».