Βραδιές Ιστορίας: Εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Βέροια

vradies istorias-genoktonia potnion

Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Κ.Ε.ΠΑ. Δ. Βέροιας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας τον δεύτερο κύκλο «Βραδιές Ιστορίας» και γενική θεματική τη «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος «Βραδιές Ιστορίας» διοργανώνεται με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου.

Οι εισηγητές θα προσεγγίσουν το ζήτημα χρησιμοποιώντας αρχειακό και βιβλιογραφικό υλικό, ξεκινώντας από την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού, την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Με αναφορές στο πολιτικό καθεστώς της παρακμάζουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας θα καταδείξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής εξουσίας έναντι των μειονοτικών χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας, ενώ παράλληλα θα αναδείξουν τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με απώτερες συνέπειες στον τελικό ξεριζωμό του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο δεύτερος κύκλος «Βραδιές Ιστορίας» πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 και την Τετάρτη 20 Μαΐου στο Αρχοντικό Σαράφογλου και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αντίστοιχα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 – Αρχοντικό Σαράφογλου, ώρα 20:00
Ομιλητής: Βασίλης Δημητριάδης (Υπ. Δρ. Α.Π.Θ.)
Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού και η γενοκτονία των Ποντίων

Τετάρτη 20 Μάιου 2015 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 20:00
Ομιλητής: Θεοδόσης Κυριακίδης (Δρ. Ιστορίας)
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.