Με το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες" συνεχίστηκαν στην Νάουσα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

Με κεντρικό θέμα το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες" συνεχίστηκαν στην Νάουσα οι εκδηλώσεις της Αποκριάς . Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνισης των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

Στο κτήριο «Μάκη» του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες έγινε νωρίς το πρωί το «ντύσιμο του Γενίτσαρου» και στη συνέχεια το «μάζεμα του μπουλουκιού». Στο Δημαρχείο ξεκίνησε το «προσκύνημα», με τους αρχηγούς των τεσσάρων μπουλουκιών («Νταβέλης», Όμιλος, «Λεβεντιά»), να παίρνουν σύμφωνα με το έθιμο την άδεια από τον Δήμαρχο. Στη συνέχεια χόρεψαν εντυπωσιάζοντας τον κόσμο, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς γύρω και μέσα στο δημαρχείο.

Στην πλατεία Εμπορίου, οι Φίλοι του Καρναβαλιού Νάουσας κέρασαν Ναουσαίους και επισκέπτες, κάνοντας ένα ένα μεγάλο τραπέζι με τοπικά κεράσματα: μπάτσος, λιαστές ντομάτες, γκαβόψαρα, λάχανο τουρσί, ντολμαδάκια, γίγαντες, μουσταλευριά, μάντζα, ντιπ πιπερόσαλτσας, γλυκά του κουταλιού, κρασί και τσίπουρο Ναούσης,

Τέλος, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, είχαμε την εικαστική παρέμβαση της ομάδας Lobart, με street art από θέματα της Ναουσαίικης αποκριάς στους εσωτερικούς τοίχους του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Η εικαστική δημιουργία θα γίνεται όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα.