Αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας: Πώς παρουσιάστηκε και που βρίσκεται η διαφωνία των φορέων με τους αρχαιολόγους

Μετά από δυο ενημερωτικές ημερίδες για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μέσα σε λίγες γραμμές τα κυριότερα σημεία αυτού του θέματος, τι λένε δηλαδή οι δυο πλευρές (αρχαιολογική υπηρεσία από την μία, δήμος και τοπικοί φορείς από την άλλη) για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ας ξεκινήσουμε από τον δήμο Βέροιας και τους φορείς που αντιδρούν. Ο λόγος της αντίδρασής τους είναι γιατί πιστεύουν ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας, ο χαρακτηρισμός δηλαδή όλης της πόλης ως αρχαιολογικός χώρος, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα πολιτών και επαγγελματιών. Πώς θα προκληθούν αυτά; Σύμφωνα με τα όσα είπαν από την καθυστέρηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας να ανταποκριθεί στον επιπλέον όγκο δουλειάς που θα προκύψει, αφού θα αυξηθεί η περιοχή που θα κληθεί να εποπτεύσει. Ως επιχείρημα για να τεκμηριωθεί η διαφωνία, χρησιμοποιήθηκε η σημερινή καθυστέρηση που παρατηρείται στην συνεργασία αρχαιολογικής υπηρεσίας – πολίτη.

Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της αρχαιολογίας. Τόσο στην Βεργίνα όσο και στην Βέροιας αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι λίγα πράγματα θα αλλάξει η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Θα ισχύσει ότι ισχύει και σήμερα στους χώρους των μνημείων και στα όμορα ακίνητα ενώ στις περιοχές που δεν υπάρχουν μνημεία, δεν θα επιβάλλονται περιορισμοί. Τονίστηκε ακόμη ότι δεν θα απαγορευτεί η δόμηση, ούτε θα αλλάξουν οι όροι της. Αυτό που θα αλλάξει η αναοριοθέτηση είναι ότι θα φέρει ένα συμμάζεμα στις μέχρι σήμερα κηρύξεις μνημείων, θα κάνει την δουλειά των αρχαιολόγων ευκολότερη, θα μειωθούν οι καθυστερήσεις και επιπλέον θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να ξέρει σε τι καθεστώς βρίσκεται η ιδιοκτησία του πριν ξεκινήσει να κάνει κάτι.

Αναφορικά με το γιατί γίνεται και γιατί τώρα, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και έπρεπε να είχε το 2005. Όπως τονίστηκε, υποχρέωση των αρχαιολόγων είναι να προστατεύουν τόσο τα μνημεία που βρίσκονται πάνω από την γη όσο και τα μνημεία που βρίσκονται κάτω από την γη.

Πώς θα εφαρμοστεί

Τώρα, αν αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα εφαρμοστεί ως εξής: Εκτός από το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας, θα μπει το Πανόραμα, ένα τμήμα προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό κι ένα τμήμα προς την Βεργίνα (κάπου μετά την οδό Πιερίων). Ο αρχαιολογικός χώρος θα χωριστεί σε τρείς ζώνες. Στην πρώτη ζώνη θα βρίσκονται τα μνημεία και τα ακίνητα που τα φιλοξενούν. Εκεί δεν θα επιτρέπεται καμιά παρέμβαση, όπως ισχύει και σήμερα. Στην δεύτερη ζώνη θα ενταχθούν οι οικοδομές και τα οικόπεδά τους που βρίσκονται δίπλα σε μνημεία. Σε αυτή την περίπτωση για κάθε παρέμβαση θα ζητείται άδεια από την αρχαιολογία και θα μπαίνουν όροι, όπως συμβαίνει και σήμερα. Στην τρίτη ζώνη θα είναι όλα εκείνα τα οικόπεδα και οι οικοδομές που δεν γειτονεύουν με μνημείο. Και γι αυτά τα ακίνητα θα ζητείται έγκριση από την αρχαιολογία πριν την παρέμβαση ωστόσο δεν θα μπαίνουν όροι (σήμερα δεν εφαρμόζεται). Επίσης σε κάθε εκσκαφή θα υπάρχει αρχαιολόγος, όπως και σήμερα.