Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Εκπαιδευτικά προγράμματα 2014-2015

Από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακοινώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της νέα σχολικής χρονιάς για το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

"Μολύβια, χαρτόνια, χρώματα και……. φύγαμε για το μουσείο!

Φέτος οι εικόνες, οι επιγραφές, τα νομίσματα και τα κοσμήματα, οι χύτρες και οι αμφορείς έχουν πολλές ιστορίες να μας πουν. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για επίσκεψη!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2014: «Τα πρόσωπα του Χρόνου»
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκοντας την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο σε όλη την Ευρώπη με γενικό τίτλο «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και προσανατολίζονται θεματικά ανά διετία από την κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1994.
Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας συμμετέχει στη φετινή γιορτή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με γενικό θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου» στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014, διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και δραστηριότητες αφιερωμένες σε μεμονωμένους επισκέπτες και οικογένειες το σαββατοκύριακο 28 – 29 Σεπτεμβρίου. 
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014: «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου»: Το καλαντάρι των εθίμων
Η εκπαιδευτική δράση της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου 2014 είναι αφιερωμένη στα σχολεία. Οι μαθητές με οδηγό τις φορητές εικόνες της έκθεσης του τρίτου ορόφου και ειδική θεματική προβολή, ταξιδεύουν στον ετήσιο κύκλο των εθίμων της βυζαντινής και παραδοσιακής κοινωνίας εστιάζοντας στις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου με αφορμή έργα ζωγραφικής τέχνης.

Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου 2014: «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου»: Το καλαντάρι των εθίμων με οδηγό τις φορητές εικόνες της έκθεσης του τρίτου ορόφου
Η εκπαιδευτική δράση θα ταξιδέψει γονείς και παιδιά στον ετήσιο κύκλο των εθίμων της βυζαντινής και παραδοσιακής κοινωνίας παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου.
Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 20124 η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας: Σάββατο 9.00-16.00, Κυριακή 9.00-16.00).

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των τάξεων του δημοτικού σχολείου και θα πραγματοποιείται τις ημέρες εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς 2014, όπως και κάθε Τρίτη μετά την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 13 Οκτωβρίου 2014. 
    • Ο αριθμός των μαθητών που θα το παρακολουθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25.
    • Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα.
    • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δηλώνεται με τηλεφωνική κράτηση, τηλέφωνο 23310 – 29737 (κ.κ. Μ. Πολατίδου – Μ. Χειμωνοπούλου).

«Παναγία μου»: στην εκπαιδευτική δράση που διοργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, oι μαθητές θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε επιλεγμένες θεματικές παρακολουθώντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής της Παναγίας, ανιχνεύοντας την αποδιδόμενη προς τη Χάρη Της τιμή μέσα από το πλήθος των εκκλησιών της Βέροιας που αφιερώνονται στην Παναγία την Κυριώτισσα, την Παλιοφορίτισσα, τη Βαλτεσινή και τη Βαγγελίστρα, την Περίβλεπτος, τη Χαβιαρά, την Γοργοεπήκοο και τη Δεξιά, και γνωρίζοντας οικείες ιστορίες πίστης μέσα από τις εικόνες, τα φυλαχτά, τα τάματα και τ’ αμέτρητα προσωνύμια Της. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δραστηριότητα, σχετική με τη θεματική της δράσης.

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου και θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μετά την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 13 Οκτωβρίου 2014.
    • Ο αριθμός των μαθητών που θα το παρακολουθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25.
    • Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα.
    • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δηλώνεται με τηλεφωνική κράτηση, τηλέφωνο 23310 – 29737 (κ.κ. Μ. Πολατίδου – Μ. Χειμωνοπούλου).

Βέροια: μιλώ για την ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της 
Πώς εξασφαλίζεται το βασικότερο αγαθό μιας πόλης; Ποιός να γνωρίζει που κρύβονται τα πολύτιμα και τα καθημερινά; Ποιά είναι τα βυζαντινά μνημεία της Βέροιας;
Ελάτε να γνωρίσουμε την βυζαντινή πόλη-κάστρο της Βέροιας, τους αξιωματούχους, τους άρχοντες και τους προστάτες αγίους της, και ν’ «ακούσουμε» τις ιστορίες που διηγούνται οι επιγραφές, τα νομίσματα και οι φορητές εικόνες του μουσείου.
Στην εκπαιδευτική δράση, οι μαθητές θα γνωρίσουν μέσω θεματικού προγράμματος προβολής (power point) τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας της Βέροιας, και θ’ ανακαλύψουν τα αινίγματα του Βυζαντινού Μουσείου.

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των τάξεων του δημοτικού σχολείου και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη μετά την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 13 Οκτωβρίου 2014.
    • Ο αριθμός των μαθητών που θα το παρακολουθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25.
    • Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα.
    • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δηλώνεται με τηλεφωνική κράτηση, τηλέφωνο 23310 – 29737 (κ.κ. Μ. Πολατίδου – Μ. Χειμωνοπούλου).

Ανεξάρτητη σχολική επίσκεψη: Οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνοδεύσουν οι ίδιοι τους μαθητές τους σε μία επίσκεψη στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, εκτός από το τριήμερο του εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, θα ξεκινήσουν στις 13 Οκτωβρίου 2014. Για τη συμμετοχή σε αυτά, όπως και για τον προγραμματισμό κάθε ανεξάρτητης επίσκεψης είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 23310 29737, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ.