Ζωντάνεψε η παράδοση και φέτος τα Χριστούγεννα στην Ημαθία

Χριστουγεννιάτικα έθιμα ζωντάνεψαν αυτές τις μέρες και έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και να περάσουν αξέχαστες στιγμές.

Παραμονές Χριστουγέννων είχαμε το άναμμα της φωτιάς. Στις δημοτικές ενότητες Ειρηνούπολης και Ανθεμίων αναβίωσε την προπαραμονή των Χριστουγέννων (23/12) το έθιμο «Κόλντε». Οι κάτοικοι άναψαν φωτιές και πίνοντας κρασί φώναξαν «Κόλντε-κόλντε». Μεγάλες φωτιές άναψαν και στο δήμο Δοβρά. «Κόλντε» είχαμε στον Άγιο Γεώργιο, στον Τρίλοφο είχαμε τα «Κόλιντα» και στην Φυτειά, το λεγόμενο «άναμμα των Κέδρων». Εκεί, όπως και στον Τρίλοφο, στο κέντρο του χωριού μαζεύτηκαν τα κέδρα τα οποία στις 12 τα μεσάνυχτα άναψαν.

Ανήμερα των Χριστουγέννων στη Νάουσα αναβίωσε το έθιμο του Καρτσούνου. Οι κάτοικοι συγκέντρωσαν τεράστια κομμάτια κορμών σε κεντρικά και μη σημεία της πόλης, τα έβαλαν φωτιά και μαζεύτηκαν γύρω από τον καρτσούνο για ψήσιμο κρέατος, φαγητό και ποτό.

Στο Μακροχώρι ανήμερα των Χριστουγέννων αναβίωσαν τα «Ρουγκάτσια». Η λέξη Ρουγκάτσια προέρχεται από την λατινική ρούγα, που σημαίνει γυρίζω και μαζεύω χρήματα. Σκοπός των Ρουγκατσάρηδων ήταν να μαζεύουν χρήματα για το χτίσιμο εκκλησιών και σχολείων. Η αναβίωση του εθίμου ξεκινά από την εκκλησία όπου μια ομάδα Ρουγκατσάρηδων προσκυνάει, την διαβάζει ο παπάς και στην συνέχεια γυρίζουν χορεύοντας το χωριό.

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων σε διάφορα χωριά του νομού αναβίωσε το έθιμο της γουρουνοχαράς. Χοιρινά σφαχτάρια ψήθηκαν σε υπαίθριο χώρο και ακολούθησε γλέντι με ψητά και κρασί.