Οι διεθνείς πολιτισμικές εκδηλώσεις Νάουσα 2014

naousa paralia

Του Στέργιου Κώνα

Αν και πέρασαν αρκετές ημέρες από τις διεθνείς πολιτισμικές εκδηλώσεις «Νάουσα 2014 - προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό», θεώρησα ότι είναι καλό να πω δυο λόγια. Αν και ο καιρός ήταν άστατος, τις εκδηλώσεις τις παρακολούθησε πολύς και εκλεκτός κόσμος. Αρχικά να τονίσω ότι η επιτυχία τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχαν την τελειότητα και τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς οργάνωσης. Όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία τους μπορούμε να τους βραβεύσουμε με άριστα. Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο, παρουσιάστηκε το μουσικό σχήμα «Εμείς οι άλλοι» με ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Σπανό, και με σολίστ τις ναουσαίες ερμηνεύτριες Έφη Καραγιαννοπούλου και Λένα Σερδαρίδου.

Μετά δόθηκαν τα διεθνή βραβεία "προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό" στον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, στον Γιώργο Ορδουλίδη, στην Βάσια Τριφύλλη, στον Αντώνη Μπουσμπούκη, στον Γιάννη Μπουτάρη και στον ΑΣΟΠ Επισκοπής. Όλοι οι βραβευθέντες μίλησαν με τα καλύτερα λόγια και επαίνεσαν την σπουδαία προσπάθεια που κάνουμε. Τέλος εμφανίσθηκε η Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, με παραδοσιακό ρεπερτόριο των νησιών του Ιονίου, που κατέπληξε και χειροκροτήθηκε από τους θεατές. Το ντεκόρ του θερινού θεάτρου επιμελήθηκε η Λένα Σερδαρίδου.

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, λόγω του άστατου καιρού, οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν στο δημοτικό κτίριο «ΕΡΙΑ» με το ωδείο «Αριστοτέλης», το φωνητικό σύνολο «Μονόγραμμα» της Βέροιας και με την καταπληκτική Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, που για δεύτερη βραδιά μάγεψε και ξεσήκωσε τον κόσμο.

Τις εκδηλώσεις μας παρακολούθησαν και οι αδελφοί μας από την πόλη Μπέλα Παλάνκα της Σερβίας, μεταξύ των οποίων ήταν ο δήμαρχος και ο διευθυντής του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου.

Το κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεών μας είναι τα διεθνή βραβεία, που δίδονται σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Στόχος μας είναι να προβάλουμε διεθνώς την Νάουσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Η αγάπη μας για την Νάουσα, που διακατέχει εμένα και τους συνεργάτες μου, μας ωθεί να κάνουμε την υπέρβαση. Θεσμοθετήσαμε τις διεθνείς εκδηλώσεις με σκοπό να κάνουμε μια μικρή πόλη, την Νάουσα, γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Όλοι μας πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες του Αγροτικού Κινήματος Ελλάδος. Έχουμε πάρει μια πολύ σοβαρή και μεγάλη απόφαση. Για μας ήταν ένα όνειρο, ένα όραμα, ένα χρέος ζωής. Όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες, που ξεκίνησαν από τα μέρη μας για να κατακτήσουν τον κόσμο, έτσι και εμείς, με το ίδιο πάθος, με τον κρυφό πόθο που μας διακατέχει, επιδιώκουμε την αφύπνιση και την παγκόσμια ένωση του ελληνισμού. Ξεκινήσαμε με τα διεθνή βραβεία και συνεχίζουμε με τις αδελφοποιήσεις, αρχικά με την πόλη Μπέλα Παλάνκα, και κατά την διάρκεια των διεθνών πολιτισμικών εκδηλώσεων με την Κέρκυρα. Η τελετή της αδελφοποίησης έγινε με κάθε επισημότητα στο δημαρχείο της πόλης μας. Τον Οκτώβριο θα κάνουμε αδελφοποίηση με τους εικαστικούς καλλιτέχνες από την Σμύρνη, το Τσανάκαλε και την περιοχή της Τροίας και στο μέλλον θα συνεχίσουμε με άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Γαλλία κ.α.

Με την διεθνή έκθεση ζωγραφικής θα πετύχουμε να κάνουμε την Νάουσα να συγκαταλέγεται με πόλεις όπως είναι το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Από τώρα προγραμματίζουμε για το 2015 να θεσμοθετήσουμε τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο δρόμο της Μακεδονίας, με αφετηρία και τερματισμό τον ιερό βράχο των Ισβορίων, στην κοιτίδα των Μακεδόνων, την ιερά πόλη τους την Αιγαία, που είναι η ΝΑΟΥΣΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ. Επίσης το 2015 θα γιορτάσουμε τα πέντε χρόνια των διεθνών πολιτισμικών εκδηλώσεων «Νάουσα 2015». Ήδη το πρόγραμμα έχει γίνει και οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις παραδοσιακές γειτονιές της Νάουσας, για να προβάλουμε τις παραδόσεις μας και την φιλοξενία μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρω τους συνεργάτες μου, που συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων : την Λένα Σερδαρίδου, τον Νίκο Καλαϊτζή, την Στέλλα Χαβιαροπούλου, την Κατερίνα Νόλκα, την Κλειώ Μπούσκα, τον Σωτήρη Μπούσκα, την Σοφία Καλπαξίδου, την Μαίρη Φειδάντση και την Αντιγόνη Μπαλτατζίδου. Χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν τα ξενοδοχεία «Αλέξανδρος» του Θεόφιλου Χατζηιωαννίδη, «Παλαιά πόλη», «Εσπερίδες» και «Αστέρας», τα εστιατόρια «Μένης», «Πράπας», «Σπονδή» και «Μπρούβαλης», τα καφενεία «Πλατεία», «Doze» και «Ζησημάνου» και οι επιχειρηματίες Αντώνης Μόρφης, Θωμάς Λιοτάκης και πολλοί καταστηματάρχες.