Ομιλία με θέμα «Νοέμβριος 1940: εξορία ή πρώτη γραμμή στο μέτωπο;» στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε και αυτή την Παρασκευή (3/11/’17) η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνάντηση Αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Την εισήγηση του θέματος
« Νοέμβριος 1940: εξορία ή πρώτη γραμμή στο μέτωπο;» έκανε η Αναστασία Γ. Ταναμπάση, διδάκτωρ ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στηριγμένη σε υλικό κυρίως από τα ρουμανικά Αρχεία – γιατί η πρόσβαση στα ελληνικά Αρχεία και σήμερα είναι δύσκολη – αλλά και σε προσωπικές μαρτυρίες παρουσίασε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο ένα θέμα που για την ελληνική κοινωνία και επιστήμη θεωρείται ακόμη ταμπού.

Η συζήτησε που ακολούθησε με ποικίλες ερωτήσεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις φανέρωσε, όπως τόνισε και η εισηγήτρια, ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διαρεύνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν γόνιμος και εποικοδομητικός και συνέβαλε να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος.

Την προσεχή Παρασκευή (10/11/’17) οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης συνεχίζονται με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: « Κοινωνία-Ετερότητα κι Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του βλαχόφωνου πληθυσμού της Ελλάδας ».Την εισήγηση θα κάνει η φιλόλογος, πρώην συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Βέροιας και πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό.