Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Πράξεων Συν3χ3ι3ς» στην Γκαλερί Παπατζίκου (φωτογραφίες)

Η έκθεση ζωγραφικής των εικαστικών Βίκυς Κορακάκη, Δέσποινας Κωνσταντίνου και Γιάννη Σταμενίτη με τίτλο “πράξεων συν3χ3ι3ς” εγκαινιάστηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου, στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ.

Η έκθεση διερευνά διαφορετικές προσεγγίσεις - θεματικές συνομιλίες των τριών καλλιτεχνών, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους όσον αφορά τις θεματικές ενότητες των εργασιών τους, ωστόσο τους συνδέει η πορεία τους, η πρώτη τους ατομική έκθεση στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ και η συνύπαρξή τους στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Στόχος είναι η ανάδειξη και η εξέλιξη της δουλειάς τους και η εξερεύνηση των διαφόρων ειδών ζωγραφικής όπως νεκρές φύσεις, σύμβολα, πορτραίτα, τοπία και αλληγορικά θέματα. Η σύζευξη των τριών αυτών θεματικών προσεγγίσεων, δημιουργεί μια διαφορετική οπτική που, εν τέλει, προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο και ως αρμονικό τρίπτυχο μέσα από διαφορετικά κριτήρια και προσωπικές εμπειρίες.

Ο εικαστικός Γιάννης Σταμενίτης είπε ότι και οι τρεις εκθέτες ήταν συμφοιτητές στην Σχολή Καλών Τεχνών και μοιράζονταν το ίδιο εργαστήριο με τους ίδιους καθηγητές και ήταν φίλοι. Κοινή στόχοι, κοινά οράματα, διαφορετικοί ως χαρακτήρες και με διαφορετικές τεχνικές πάνω στην ζωγραφική. «Μετά από δέκα χρόνια αποφασίσαμε να συνεκθέσουνε μαζί και να αναβιώσουμε αυτήν την ομορφιά, το άρωμα και το χρώμα που είχε η Σχολή σε έναν κοινό χώρο, στην Γκαλερί Παπατζίκου. Στην Γκαλερί έχουμε εκθέσει και οι τρεις μας με προσωπικές ατομικές εκθέσεις». Για τα έργα του είπε ότι προσπαθεί πάντα σε κάθε του δουλειά να δείξει ότι είναι διαφορετικός. Δεν τον ενδιαφέρει να αποκτήσει μία ταυτότητα. Γι αυτό επιλέγει να δείχνει πράγματα από το βάθος των σπουδών του, δηλαδή μπορεί να είναι φωτογραφία, περφόρμανς, μουσική, μία κατάσταση κτλ. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω κάνει κάποιες καρικατούρες που το θέμα των έργων έχει να κάνει με τον ανθρώπινο ψυχισμό, τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου. Πως δηλαδή παρουσιάζεται η ανθρώπινη φιγούρα μέσα από την ζωώδη μορφή του. Ο κάθε άνθρωπος έχει κρυμμένο μέσα του ένα ζώο, που άλλοτε εμφανίζεται φανερά κι άλλοτε να μην βγαίνει σε πρώτο πλάνο». Τα έργα δεν έχουν δουλευτεί σε συγκεκριμένη περίοδο. «Ως εικαστικός δουλεύω διαφορετικές τεχνικές, αφήνω πράγματα και ξαναπιάνω. Το σύνολο της δουλειάς μου έχει να κάνει με το κοινωνικοπολιτικό. Σε πρώτο πλάνο είναι ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του κι αυτά που βιώνει σαν κοινωνία ή που βιώνω εγώ ως κοινωνία και παρουσιάζω από το βήμα που έχω εικόνες που προβληματίζουν».

Η Βίκυ Κορακάκη με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας είπε «Η δουλειά ξεκίνησε από την φωτογραφία. Ήταν διπλωεκτυπώσεις σε ασπρόμαυρο φιλμ, έμβρυα με αξονικές σε μαύρο φόντο, η οποία εξελίχθηκε κρατώντας κάποια βασικά στοιχεία. Μπήκε το κόκκινο στα έργα, αφαιρέθηκε το κολάζ και μπήκαν στοιχεία σχεδίου». Διαφορετικές τεχνικές που συνθέτουν τα έργα της. Με τη χρήση φωτογραφίας, εκτύπωσης και διάφορα υλικά, όπως κλωστή, γάζα, πλαστικό κ.α. θέλοντας να παρουσιάσουν τον κύκλο της ζωής.

Η εικαστικός Δέσποινας Κωνσταντίνου είπε «Η συνολική δουλειά έχει να κάνει με την θεωρεία της αρχής, της ζωής και του θανάτου. Η ενδιάμεση πορεία είναι οι κάκτοι. Είναι στοιχεία που έχουν μέσα τους χυμούς, ενώ εξωτερικά δείχνουν δυνατοί που μπορούν να επιβιώσουν σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες προεκτάσεις υπάρχουν και στην ανθρώπινη ζωή. Έχουν φαλλικά στοιχεία, σεξουαλικά, που στην ζωή μας παίζουν μεγάλο ρόλο. Παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται η τρυφερότητα αλλά και η αιχμή για τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν. Όπως οι σχέσεις εξουσίας και ισότητας». Εμπνεύστηκε από κάποια παλιά ποιήματα του 18ου αιώνα που μιλούσαν για την σεξουαλικότητα των φυτών και της φύσης και της έδωσε κίνητρο να συνεχίσει και κάθε φορά βγαίνει ένα καινούργιο έργο. Τα έργα είναι πολύ ζωντανά που νιώθεις ότι θέλεις να τα αγγίξεις. «Είναι έργα καθαρά με λάδι. Το φόντο δουλεύτηκε με ακριλικό και σπρέυ, με sparkling που θέλει να δώσει την εντύπωση του σύμπαντος. Αυτή η τεχνική είναι ψυχοθεραπεία για μένα».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20/4/2018.

{jlex}flickr:72157667057260928{/jlex}