Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Παράταση διάρκειας της περιοδική έκθεσης Χρονογραμμή της εικαστικού Φωτεινής Χαμιδιελή

Παρατείνεται έως και τις 15 Μαΐου 2018 η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή με τίτλο «Χρονογραμμή», η οποία εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 43 έργα, τα οποία αφηγούνται ιστορίες και αναφέρονται σε αναμνήσεις της ζωγράφου. Η Φωτεινή Χαμιδιελή στην έκθεση της επιστρέφει στη θέαση του γυναικείου θέματος με μια εντυπωσιακή ειλικρίνεια και αμεσότητα: με όχημα και πρόσχημα το γυναικείο μοτίβο μας ταξιδεύει στον απολεσθέντα παράδεισο των γυναικείων μορφών, μορφές οι οποίες πολλές φορές βρίσκονται σε θερμή συνύπαρξη με τη φύση. Ο αστικός χώρος, η τυποποίηση, η αλλοτρίωση, το κατοικημένο από τον άνθρωπο σύμπαν, η σύγχρονη πολεοδομία και η ασφυξία της πολυκατοικίας ή του διαμερίσματος απουσιάζουν.

Η Χαμιδιελή, μοιάζει να αρπάζει την ευκαιρία και με ωραία παστέλ, ακουαρέλες και ακρυλικά επιθυμεί (βοηθούν σε αυτό και οι εξαιρετικά ισορροπημένες, καλοζυγισμένες συνθέσεις της) να αποδώσει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της γυναικείας ύπαρξης: απρόσιτες ρομαντικές μορφές, ενίοτε στοχαστικές, άλλοτε με βαθύ παράπονο, βυθισμένες σε σκέψεις ή αναπολώντας τις αρετές του χρόνου, μελαγχολικές, ποιητικές και φιλόσοφες ταυτοχρόνως, μια τάση σιωπής και «αειφυγίας» συγκροτούν τον υποβλητικό, εικαστικό της κόσμο”, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Αντώνης Κάλφας.

Επισημαίνεται ότι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν την επίσκεψη των τάξεων τους στο Μουσείο και να υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασισμένο σε πακέτο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ειδικά σχεδιασμένων για την έκθεση, το οποίο έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται επίσης, ότι η παρουσίαση βιβλίου της εικαστικού με τίτλο «Παλεττῶν οἱ πλόες, σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι, Τόμος Ι» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας: Τρίτη - Κυριακή 08:00 – 20:00, Δευτέρα 12:00 - 20:00.

Πληροφορίες:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 23310 29737, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, 23310 76100