«Με τον Διωγμό στην Ψυχή»: Εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας για την Γενοκτονία (φωτογραφίες)

Στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο Νάουσας έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Μάϊου 2018, η κεντρική εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ , με τίτλο «Με τον Διωγμό στην Ψυχή».

Η εκδήλωση έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό αφιερώθηκε «σε όλα τα παιδιά θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν μαθητές και να παίξουν στις αυλές των σχολείων καθώς και σε όλα τους νέους που βρίσκονται στα θρανία σήμερα και χαίρονται το φανταστικό πλεονέκτημα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας το δικαίωμα στην ΜΟΡΦΩΣΗ!»

Την εκδήλωση πλαισίωσαν, ο Θεοδόσης Κυριακίδης Δρ. Ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ με θέμα εισήγησης : «Το Τραύμα η Μνήμη και η Διαχείριση τους», ο Φώτης Κουτσουπιάς Πτυχιούχος Διδάκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας, συγγραφέας και πρώην σχολικός σύμβουλος, με θέμα εισήγησης «Το εκπαιδευτικό σύστημα στον Πόντο», η Σοφία Αμπερίδου Ζωγράφος –Αγιογράφος πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός στο (ΕΑΠ) με θέμα εισήγησης: «Το Βλέμμα της Προσφυγιάς» μέσα από ένα ευχάριστο διδακτικό κλίμα, από τις ζωγραφιές και τα έργα τέχνης αποδίδονται εικαστικά ιστορικά πρόσωπα και μνημεία, σκέψεις και συναισθήματα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά! Αφηγήσεις της γιαγιάς για την ζωή των προσφύγων αλλά και των ανθρώπων που χάνουν την πατρίδα τους παρά την θέληση τους.

Την Μουσικοποιητική παράσταση πλαισίωσε το τμήμα λύρας, χορωδίας και παραστάσεων της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, με υπεύθυνους τον Στέφανο Σισμανίδη & την Παμπουχίδου Αλεξάνδρα, Βαγγέλη Λάχανη. Στον συντονισμό-παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Πεταλίδης Χριστόφορος, μέλος της ένωσης συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και εκδότης της εφημερίδας «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ».

Τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Ν.Ημαθίας κα. Φρόσω Καρασαρλίδου δια τη εκπροσώπου της κα. Καϊλάρη Κυριακής, ο Περιφερειακός σύμβουλος & Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ.Τεληγιαννίδης Θεόφιλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Δ. Νάουσας κ.Δάγγας , ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Νάουσας κ. Γαϊτανίδης Θεόδωρος, η πρόεδρος Τ.Κ Νάουσας κα Καλπαξίδου Σοφία, ο Καθηγητής & Διευθυντής του Ωδείου βυζαντινής σχολής, Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας «ο Κοσμάς ο Μαδυτινός» κ.Ορδουλίδης Γιώργος, ο πρώην Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ.Παπαδόπουλος Δημήτριος, ο Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Καϊλάρης Γιάννης, ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών & δοτών μυελού των οστών Χαρίεσσας «Ο Άγιος Λουκάς» κ.Λευτέρης Παμπουχίδης ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» κ. Γρηγόρης Κυριακίδη, ο Ιορδάνης Ιορδανίδης.

Στα σχολεία που συμμετείχαν απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και βιβλία του Δρ. Ν. Ιστορίας κ. Θεοδόση Κυριακίδη, ενώ σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα συμβολικό αναμνηστικό της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Με τον Διωγμό στην ψυχή» της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Λίμπυς Τατά Αρσέλ.

{jlex}flickr:72157694122566272{/jlex}