Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θερινό Αρχαιολογικό Σχολείο»

Τον Ιούνιο, για πέντε ολόκληρες μέρες, 30 μαθητές λυκείων της Ημαθίας μαζί με 7 εθελοντές καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί με τους αρχαιολόγους την χαρά και τις δυσκολίες ενός μεγάλου αρχαιολογικού έργου, της αναστύλωσης του Ανακτόρου Αιγών.

"Τα παιδιά ήρθαν στο ανάκτορο των Αιγών, έμαθαν την ιστορία, αλλά και τα προβλήματα του εμβληματικού μνημείου, μπήκαν στην ανασκαφή, ακούμπησαν το χώμα, εξοικειώθηκαν με την ώρα "του ευρήματος", έμαθαν να μετρούν, να γράφουν καρτελάκια, είδαν πως σχεδιάζουμε, πως φωτογραφίζουμε, τι είναι το αρχαιολογικό ημερολόγιο, πως γίνονταν και πως συντηρούνται τα ψηφιδωτά, ακούμπησαν τα αρχαία, έπλυναν κεραμική, άκουσαν ιστορίες για τα 'όστρακα', τους ταπεινούς και όμως τόσο πολύτιμους μάρτυρες της αρχαίας πραγματικότητας, πήραν μια μικρή γεύση από το σισύφειο έργο της 'ανάστασης' της μνήμης των θραυσμάτων....
Ζεστάθηκαν, λερώθηκαν, βράχηκαν, κουράστηκαν ίσως, ελπίζω να το διασκέδασαν, κυρίως όμως ελπίζω να ένιωσαν κάτι από την μυστική μαγεία, την "αρετή" του χειροποίητου ονείρου..." αναφέρει σε ανάρτηση στο Fb η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγγελική Κοτταρίδη και προσθέτει:

"Στο τέλος του εγχειρήματος τέσσερα παιδιά μου δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θέλουν να γίνουν αρχαιολόγοι... Καλή σοδειά για το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας που θα φροντίσουμε να γίνει θεσμός, αφού στην αγάπη των επερχομένων βρίσκεται το μυστικό της σωτηρίας της μνήμης των απόντων...

Η δράση αυτή ήταν ακόμη ένα βήμα εμβάθυνσης του μνημονίου συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας που συνυπογράψαμε πριν ένα χρόνο με την κ. Αναστασία Μαυρίδου... και έπεται συνέχεια!...".