Αφηγήσεις μύθων από τους καλύτερους του είδους στην Βέροια

Ξεκινάει την Παρασκευή στην Βέροια το Φεστιβάλ Επικής Αφήγησης που διοργανώνει η ΚΕΠΑ. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εστιασμένα φεστιβάλ storytelling στον κόσμο. Εστιασμένο στην μυθολογία σκοπεύει να αναδείξει και να καλλιεργήσει την επική αφήγηση.

Η μυθολογία των λαών δεν είναι απλή εξιστόρηση θαυμαστών συμβάντων αλλά μετάδοση ιερών κειμένων που αποτελούσαν την ουσία της θρησκείας των λαών που την δημιούργησαν. Η επική αφήγηση είναι το ύφος που ταιριάζει στους μεγάλους μύθους, το ύφος που αναζήτησε ο Μπέρτολ Μπρεχτ και ο Πήτερ Μπρούκ, το ύφος που κληρονόμησαν ή αναβίωσαν οι μεγάλοι σύγχρονοι νεοαφηγητές όπως ο καλεσμένος μας Ζιαντ Νταρβίς από το Λίβανο αλλά και ο αφρικανός Σοτίγκι Κουγιατέ, ο Γάλλος Μπρουνό ντε λα Σαλ κ.α.

Η ελληνική μυθολογία μια από τις πλουσιότερες μυθολογίες της ανθρωπότητας βρίσκεται στα θεμέλια της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και επιστημονικής σκέψης και μας καλεί να της αποδώσουμε την επική βαρύτητα αλλά και την ελληνική διαύγεια που της αρμόζει. Δίπλα της πάντα θα ακούγονται οι μυθολογίες της οικουμένης με τον σεβασμό και την ευρύτητα που χαρακτήριζε το αλεξανδρινό ελληνικό πνεύμα.

Δίπλα στα παλάτια της γενιάς του Αλεξάνδρου

Ο Μύθος φιλοδοξεί να ριζώσει δίπλα στα παλάτια του ανθρώπου που έγινε μύθος και να αναζητήσει τους τρόπους που η Ιστορία γίνεται Μύθος. Τα εξαίρετα μουσεία, οι τάφοι των μακεδόνων προγόνων του κοσμοκατακτητή, το παλάτι της αρμονίας και της γνώσης, οι απαλοί λόφοι που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα για να ελευθερωθεί το πνεύμα θα στηρίξουν τα λόγια που θα αντηχήσουν.

Αφηγήσεις κάτω από τα δέντρα

Οι περισσότερες δράσεις του φεστιβάλ θα γίνουν στο πλατανόδασος της Βεργίνας, ανάμεσα στα ρυάκια και τους μικρούς καταράκτες, σε ένα τόπο που θα μπορούσαν να κατοικούν νεράιδες ή ναϊάδες.

Κοινή κατασκηνωτική ζωή.

Το φεστιβάλ σας προσκαλεί να κατασκηνώσετε στην διάρκεια της τριήμερης άνθησης του, να παίξετε και να ακούσετε, να πείτε ιστορίες και να συζητήσετε, να αφουγκραστείτε τον κελάρυσμα του νερού και το θρόισμα των δέντρων, να καταλάβετε τον τζίτζικα και το τριζόνι. Οι μύθοι γεννήθηκαν στην Φύση και μέσα της ακούγονται καινούριοι δίπλα στα σώματα των δέντρων.

Μυθικά υπαίθρια κοινά γεύματα (αγγλιστί πικ νικ)

Ο Μύθος σας καλεί να στρώσετε τις κουρελούδες και τα καρώ τραπεζομάντηλα κατάχαμα, να αραδιάσετε κεφτεδάκια και γαύρο μαρινάτο, ντοματες και ψωμοτύρι, κρασιά και λεμονάδες και αφού χορτάσετε να ακούσετε μύθους για όλη την οικογένεια.

Παραστάσεις αφήγησης

Παρασκευή 31/8

21.00 Κοινή αφήγηση έναρξης Βέροια
22. 00 Έρως και Ψυχή Στέλιος Πελασγός αφήγηση Μαρία Κυρμά σωματικοί αυτσχεδιασμοί Βέροια

Σάββατο 1/9

10.00 – 13.00 Από την Ιστορία στο Μύθο εργαστήριο αφήγησης με τον Ζιαντ Νταρβίς Πλατάνια Βεργίνας
13.00 -14.00 Ο κατεργάρης θεός Παράσταση αφήγησης για παιδιά Πλατάνια Βεργίνας
14.00 – 15.30 Μυθικό υπαίθριο γεύμα/ πικ νικ
17.00 Δήμητρα η μεγάλη θεά, Νάγια Οικονομοπούλου Πλατάνια Βεργίνας
19.00 Μεταμοντέρνοι Μύθοι. Ιστορίες από τον ¨αρχοντα των δαχτυλιδιών και τον Κόναν τον Βάρβαρο. Ταξιαρχης Μπελιγιάννης Πλατάνια Βεργίνας
21.00 Γκιλγκαμές . Ζιαντ Νταρβίς Παράσταση αφήγησης στα γαλλικά με παράλληλη συναφήγηση στην ελληνική γλώσσα. Μπροστά στην είσοδο του τύμβου, εξωτερικός χώρος Μουσείου

Κυριακή 2/9

10.00 -13.00 Η ενσάρκωση των μύθων, εργαστήρι αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
14.00 – 15.30 Μυθικό πικνικ
16.00 -18.00 Ανοιχτή σκηνή αφήγησης μύθων και θρύλων. Το κοινό και ερασιτέχνες αφηγούνται.
18.00 Μεταμορφώσεις Παράσταση αφήγησης με την Ακριβή Καλδύρη
20.00 Ιστορίες ζωής μέσα σε πόλεμο, παράσταση αφήγησης Ζιαντ Νταρβίς Παράσταση αφήγησης στα γαλλικά με παράλληλη συναφήγηση στην ελληνική γλώσσα

Παρασκευή 31/8/2018, 9.00 μ.μ. . Μπαρμπούτα

"Έ ρ ω ς κ α ι Ψ υ χ ή "

Παράσταση αφήγησης και χορού

Όλες οι ραγισμένες και καμένες καρδιές διηγούνται. Διηγούνται για τον καιρό που είχαν φτερά στην πλάτη και πετούσαν, διηγούνται για τον πόνο από την πληγή των βελών του. Έρχεται όμως ένα μυρμηγκάκι, ένας αητός και η φωνή του ανέμου στα καλάμια και τις παρηγορούν. Στον Άδη κατεβαίνουν και η καρδιά τους σκληραίνει. Αν λιώσουν σαράντα ζευγάρια σιδερένια παπούτσια στις ερημιές του κόσμου τον Έρωτα θα ξαναβρούν. Κουμάντο στην ζωή τους δεν θα κάνει πια η άκαρδη θεά της λαγνείας και του πάθους, η Αφροδίτη.

Ο μύθος του έρωτα και της ψυχής ενώνει την επική με την λυρική αφήγηση, την μυθολογία με το παραμύθι όπως μας το διέσωσε ο λατίνος Απουλήιος. Μιλά για τις περιπέτειες του θεού Έρωτα και της θνητής Ψυχής κι ο Στέλιος Πελασγός τις επιτρέπει να διαπερνούν την ψυχή και την φωνή του ενώ η Μαρία Κυρμά επεκτείνει με την χορευτική της κίνηση κάθε χειρονομία του αφηγητή.

Το σώμα ξεκινά και το σώμα τελειώνει τις ιστορίες της ψυχής ή ο λόγος ξεκινά κι ο λόγος τελειώνει τις ιστορίες του έρωτα;

Χρειάζεται ύφος λυρικό που να παρασύρει και να συγκινεί ή ύφος επικό που να δείχνει την θεϊκή υπόσταση των συναισθημάτων;

Αναθέρμανση μύθου κι αφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί : Μαρία Κυρμά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ