Εκδηλώσεις της Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, με θέμα τις Πόλ(ε)ις τις εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00.

Σε συνεργασία με το Ε' Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για τις «αποτομές» των παραδοσιακών κατοικιών χάριν του δημοσίου χώρου. Αποτομή είναι το κόψιμο μιας γωνίας ενός ιδιωτικού κτηρίου ή οικοπέδου, μια μικρή θυσία δηλαδή, για την διευκόλυνση της κίνησης των πολιτών και των οχημάτων στον δρόμο που περνά δίπλα από το σπίτι. Η δράση έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους και μέλλοντες πολίτες της Βέροιας στο ζήτημα του σεβασμού του δημόσιου χώρου δείχνοντας τους τον τρόπο με τον οποίο στην παραδοσιακή κοινωνία εκδηλωνόταν έμπρακτα η υποχώρηση του ιδιωτικού συμφέροντος για το δημόσιο καλό.

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, 11:30-14:00. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών.

Ημερίδα με θέμα: Πόλεις. Ιδιωτικός, δημόσιος και οικουμενικός χώρος.

Με πρωτότυπη τεκμηρίωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστεί η σχέση του Ιδιωτικού με το Δημόσιο που καθόρισαν την μορφή και την λειτουργία των πόλεων της Ελληνιστικής Οικουμένης, αλλά και μια κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης του δημόσιου χώρου με παράδειγμα την ίδια την Βέροια στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ανακαλεί την επιβίωση των παλαιότερων προτύπων

11:30-12:30. Αγγελική Κοτταρίδη, ‘’Οι πόλεις της Ελληνιστικής Οικουμένης. Χωνευτήρι λαών, μήτρα πολιτισμού’’.
12:30-13:00. Διάλειμμα- καφές.
13:00-14:00, Γιώργος Λιόλιος, ‘’Αποτομή, μία δύσκολη στροφή: αναζητώντας στο ιδιωτικό κενό το παρελθόν του δημόσιου χώρου’’.

Η Ημερίδα είναι ανοιχτή για όλους και η είσοδος ελεύθερη.

Θα θέλαμε επίσης να σας πληροφορήσουμε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ματιές στην Οικουμένη με τον φακό του Γιώργη Πούπη» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, μετατίθενται και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018.