Αναβίωσε το έθιμο του τρύγου στην Αγία Βαρβάρα (φωτογραφίες, βίντεο)

Η 3η Εκδήλωση Παραδοσιακής Παραγωγής Τσίπουρο Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην πλατεία του χωριού Αγία Βαρβάρα Ημαθίας.

Για ακόμη μία χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας διοργάνωσε την γιορτή που ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και στην παραγωγή τσίπουρου.

Παλαιότερα στην Αγία Βαρβάρα υπήρχαν 45-49 καζάνια παρασκευής τσίπουρο. Τα καζάνια που λειτουργούν ως και σήμερα είναι 8, τα οποία είναι παλαιά παραδοσιακά αλλά και πιο σύγχρονα κρατώντας όμως πάντα την παράδοση. Επίσης στην Αγία Βαρβάρα υπάρχουν και πάρα πολλοί παραγωγοί τσίπουρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καρέτσας.

Φέτος η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναβίωση του εθίμου του τρύγου, όπως γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια, πριν την χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από τα μέλη του συλλόγου κι έπειτα άνοιξε η χορευτική εκδήλωση.

Ξεκίνησε το τμήμα ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας, ακολούθησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Μικρού Μοναστηριού "Ζορμπάς" Χαλκηδόνας κι έκλεισε με ποντιακά από τον Μ.Α.Σ Καλλιθέα Βέροιας.

Την μουσική επιμέλεια της γιορτής είχε η ορχήστρα του Πέτρου Καρατζόβαλης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Σοφιανίδης και Σ. Ασλάνογλου, ο πρόεδρος ΚΑΠΑ Σ. Διαμάντης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σ. Κωτσιαντής, ο Αρχιμανδρίτης π. Ευλόγιος, ο πρόεδρος της αθλητικής ομάδας Αγροτικός Αστέρας Αγίας Βαρβάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Π. Παυλίδης και πλήθος κόσμου, που απόλαυσε τα νόστιμα εδέσματα και το δωρεάν τσίπουρο που προσφέρθηκε.

Τα στάφυλα χορήγησε ο Γ. Καμπάς, ενώ το τσίπουρο οι Γ. Δουλγερίδης, Σ. Αραμπατζόγλου, Β. Μανωλίδη, Ε. Παπούνη, Θ. Πούμπουρα, Παπαχρήστος, Θ. Καμπάς, Γ. Γιοκνώρη.