Με ζεστή σούπα και ξινόμαυρο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» (φωτογραφίες)

Για ακόμη μία χρονιά η πόλη της Νάουσας κινείται στο ρυθμό της γιορτής του Ξινόμαυρου. Οι οινόφιλοι λοιπόν δίνουν ραντεβού στη «ΝΑΟΥΣΑ, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ», το τριήμερο από 7 έως 9 Δεκέμβρη, με γευστικές δοκιμές και παράλληλες εκδηλώσεις, στο Κτήριο «ΕΡΙΑ», στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας.

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων, στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου "ΕΡΙΑ", δίπλα στο ποτάμι, όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζεστή σούπα (χορτόσουπα, φασολάδα) και ψημένα κάστανα με τη συνοδεία ξινόμαυρου από ντόπιους παραγωγούς – μέλη του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/12

10.30-20.30

"Κεντρική γευστική δοκιμή"

Kτήριο "ΕΡΙΑ" - 1ος όροφος

Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κτήριο "ΕΡΙΑ" - Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων - Ισόγειο

11:00-12:00

"Νάουσα 6 x 6"

Έξι παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας, έξι ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα με τους Δημήτρη Μάντσο, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, και Χριστόφορο Γεωργιάδη από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ.

Κόστος συμμετοχής 15€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

13:00-14:00

"Ξινόμαυρο 2018 σε επίσημη πρώτη"

Πρώτη ευκαιρία δοκιμής της νέας σοδειάς της Νάουσας με τον Γιώργο Διαμαντάκο από το Κτήμα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ.

Κόστος συμμετοχής 7€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

Κτήριο "ΕΡΙΑ" - Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων - Ισόγειο

14:00-15:00

Οι χορηγοί παρουσιάζουν:

Kαινοτόμα προϊόντα - έρευνα - αξιόπιστη παροχή - νέες ιδέες - συσκευασία, για την αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση του Ξινόμαυρου

14:00-14:15

Μικροοξυγόνωση μετά τον πωματισμό, πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία φελλού DIAM, με τη Τίνα Κοκαλίδου, ΑΦΟΙ ΚΟΚΚΑΛΙΔΗ – CORK HELLAS

14:15-14:30

Παρουσίαση των προϊόντων METALUX με τον Δρ. Μηχ. Μηχ/κος Γ.Ν. Γιοφτσίδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας METALUX A.E.

14:30-14:45

Τα μυστικά του πωματισμού, με τον Σπύρο Ζορμπά, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος εταιρείας Α. Γ. ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ

Είσοδος ελεύθερη

16:00-17:00

"Τοπική κουζίνα & Ξινόμαυρο Νάουσας"

Το πάντρεμα των γεύσεων και του κρασιού σε ένα ταξίδι στην παράδοση και την κληρονομιά της Νάουσας. Αρμονικοί συνδυασμοί πέντε πιάτων και πέντε ετικετών Ξινόμαυρου με μαέστρους τον Βασίλη Λαφάρα, ιδιοκτήτη εστιατορίου "4 ΕΠΟΧΕΣ" και Κωστή Δαλαμάρα από το Οινοποιείο ΔΑΛΑΜΑΡΑ.

Κόστος συμμετοχής 20€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

17.00-20.30 | Αίθουσα Διαλέξεων EΡΙΑ.

Ημερίδα: "Η Νάουσα από το 1906 ως σήμερα"

17:00-17:10

Χαιρετισμοί επισήμων

Δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης

Προέδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης

17:10-18:00

"Η Αμπελοοινική Νάουσα του 1906"

Παρουσίαση: Μανώλης Βαλσαμίδης, εκπαιδευτικός-ιστορικός

Συντονιστής: Δρ.Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ

18:00 -20:30

"So far, so close" (Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά)

Προβολή ντοκιμαντέρ του Βαλάντη Λιόλιου, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ

Νάουσα - Krems An Der Donau: Δυο πόλεις, Ελλάδα και Αυστρία.

Ένα οδοιπορικό - σύγκριση (Κρασί, ÒκαζάνιαÓ, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά)

Συντονιστής: Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ

Συμμετέχουν:

Μάριο Νόττας,επικεφαλής της συνέργειας European Communication Institute στην Ελλάδα και του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies", που αποτελεί συνέργεια του Donau Universitat Krems, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου ÒΑθηνά" και του Ιδρύματος Προαγωγής της δημοσιογραφίας "Αθανασίου Μπότση".

Mag. Kay Mühlmann, ερευνητής και διευθύνων στην Αυστρία του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies", στο Τμήμα Διαχείρισης Επικοινωνίας του Donau Universitat Krems

StadtratMartin Sedelmaier, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Krems an der Donau, με αρμοδιότητες σε θέματα Γεωργίας, Ακίνητης Περιουσίας, αγοράς και υπεύθυνος του Δημοτικού Οινοποιείου στο Krems an der Donau.

Direktor Mag. Dieter Faltl, Ηead of the winemaking school in Krems and head of the wine competance center

Αλέξανδρος Μάρκου, Δημοσιογράφος, προϊστάμενος ειδήσεων της ΕΡΤ 3

Είσοδος ελεύθερη

20:30

"Βραβείο Κοινού"

Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.