Το ντοκιμαντέρ “So far, so close” προβλήθηκε στη Νάουσα (φωτογραφίες, βίντεο)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Ναουσαίου δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου με τίτλο "So far, so close" (Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά), το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου στο κτήριο ΕΡΙΑ.

 

Πριν την προβολή ο εκπαιδευτικός-ιστορικός Μανώλης Βαλσαμίδης παρουσίασε το θέμα «Η Αμπελοοινική Νάουσα του 1906». Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης «αυτά είναι η ιστορία, αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε. Αλλά πρέπει να πάμε και στο μέλλον. Το μέλλον είναι η οινική αδελφοποίηση. Στο ντοκιμαντέρ, που αποτελεί την διπλωματική εργασία του Βαλάντη Λιόλιου, ήρθαν κοντά δύο πόλεις. Η Νάουσα και το Κρεμς της Αυστρίας».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ναουσαίος Δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ Κώστας Μπλιάτκας. «Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνει, αφηγείται, έχει πλοκή κι εξαιρετική εικονοληψία. Είναι ένα οδοιπορικό - σύγκριση δύο πόλεων, της Νάουσας και του Krems An Der Donau (Κρασί, ÒκαζάνιαÓ, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά).

Χαιρετισμό απηύθυναν:

Η επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Θεσσαλονίκη Έβελυν Παπαδοπούλου.

Ο Stadtrat Martin Sedelmaier, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Krems an der Donau, με αρμοδιότητες σε θέματα Γεωργίας, Ακίνητης Περιουσίας, αγοράς και υπεύθυνος του Δημοτικού Οινοποιείου στο Krems an der Donau.

Ο Mag. Kay Mühlmann, ερευνητής και διευθύνων στην Αυστρία του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies", στο Τμήμα Διαχείρισης Επικοινωνίας του Donau Universitat Krems

Ο Μάριος Νόττας, επικεφαλής της συνέργειας European Communication Institute στην Ελλάδα και του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies", που αποτελεί συνέργεια του Donau Universitat Krems, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου ÒΑθηνά" και του Ιδρύματος Προαγωγής της δημοσιογραφίας "Αθανασίου Μπότση".

Ο Αλέξανδρος Μάρκου, Δημοσιογράφος, προϊστάμενος ειδήσεων της ΕΡΤ 3.

Στο τέλος μίλησε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, αναφερόμενος στα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων. «Και οι δυο πόλεις είναι πόλεις του κρασιού, η Νάουσα φημίζεται για την ποικιλία του ξινόμαυρου, ενώ το Κρεμς για τα λευκά του κρασιά. Και στις δύο πόλεις γίνονται γιορτές κρασιού, στη μεν Νάουσα στα Καζάνια ενώ στο Κρεμς στα Heurigens. Επιπλέον και οι δύο πόλεις έχουν πλούσια βιομηχανική κληρονομιά. Η Νάουσα διαθέτει πολλά κλειστά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ενώ το Κρεμς εργοστάσια τα οποία έχουν κλείσει. Σε ένα από αυτά τα εργοστάσια (παλιό εργοστάσιο καπνού) δημιουργήθηκε αυτόνομο πανεπιστήμιο», είπε.