Σεμινάριο ιστορίας του Πόντου για τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Σεμινάριο για την ιστορία του Πόντου, για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, με τη συνεργασία του Δήμου Βέροιας και τοπικών ποντιακών φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός Ελευθέριος Χαιριστανίδης, ο οποίος είπε ότι η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε μη εκπαιδευτικούς, κι έχουν ως στόχο να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές της τραγωδίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έπειτα ανέγνωσε τον χαιρετισμό του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε και στη συνέχεια συντόνισε την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας ότι ο Δήμος Βέροιας στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις και θα συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με αποκορύφωμα την επέτειο της 19ης Μαϊου.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στην προσπάθεια του Συνδέσμου για την οργάνωση προγραμμάτων ποντιακής διαλέκτου.

Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του πρωτεργάτη της διεθνούς ανάδειξης κι αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς, Κώστα Φωτιάδη, με θέμα «Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».

Παραβρέθηκαν στο σεμινάριο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης, ο πρόεδρος του ΜΑΣ "Η Καλλιθέα" Βέροιας Κώστας Τοπαλίδης, ο πρώην σχολικός σύμβουλος Ιωάννης Καϊλάρης, η υποψήφια δήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ολυμπία Σουγιουλτζή, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολίτες.