Διάλεξη στην Βέροια με θέμα “Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος - Ένα ιστορικό χρονολόγιο"

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00΄, στον Χώρο της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Βέροια, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη, με τίτλο: “Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ένα ιστορικό χρονολόγιο.”, από την Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank, μιας από τις μεγαλύτερες νομισματικές συλλογές παγκοσμίως.

Στη διάλεξη θα παρουσιασθεί η ιστορία και η εξέλιξή του νομίσματος, από την εποχή της εμφάνισής του, μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., έως την έλευση του Ευρώ. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο θα γνωρίσουμε το νόμισμα, το βασικό συναλλακτικό μέσο που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και θα παρουσιασθούν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν, όχι μόνο κατά την αρχαιότητα, αλλά και κατά τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική εποχή, καθώς και τα νομίσματα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας, μίας από τις σημαντικότερες περιοχές του αρχαίου κόσμου, καθώς όχι μόνο οι βασιλείς, αλλά και οι πόλεις και τα διάφορα έθνη ακόμα και όλοι μαζί οι Μακεδόνες, ως Κοινό, εξέδωσαν πλούσιες σειρές χρυσών, αργυρών και χάλκινων νομισμάτων.

Αμέσως μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες. Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο.», που διοργανώνεται από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη της Νομισματικής Συλλογής ALPHA BANK, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Money Matters”.