Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του ιερέα Σταμάτη Σκλήρη στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες)

Η έκθεση του ιερέα – γιατρού παπα Σταμάτη Σκλήρη με τίτλο «Να ‘σαι φτωχαδάκι του πνεύματος», εγκαινιάστηκε το Σάββατο 4 Μαΐου, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Ο παπα – Σκλήρης, ίσως ο πιο σημαντικός μεταρρυθμιστής της βυζαντινής αγιογραφίας και της σύνδεσής της με την κοσμική ζωγραφική, εγκαινίασε απόψε την έκθεσή του όπου παρουσίασε τα τελευταία έργα του, 26 πίνακες.

εκθέτει μία συλλογή από που θα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας και ο Δήμος Βέροιας και μπορείτε να την επισκεφθείτε έως τις 22 Ιουνίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μάγδα Ναζλίδου, όπου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του παπα- Σκλήρη και συντόνισε την εκδήλωση.

Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμων ανέγνωσε τον χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του παπα – Σκλήρη. Ο κος Σταμούλης θεωρεί ότι ο καλλιτέχνης είναι τολμηρός και η συμβολή του στη ζωγραφική μεγάλη. «Οι αγιογραφίες και τα ζωγραφικά έργα του αλλά και τα διάφορά σχέδιά του στα περιοδικά, τολμούν τα ατόλμητα, τολμούν την πρόσληψη που μαζί με την κένωση αποκαλύπτει τις Χριστολογικές διαστάσεις της ζωγραφικής του, η οποία ξεκάθαρα εντάσσεται στον ‘πολιτισμό της άνοιξης’», είπε.

Ο Ιωάννης Ναζλίδης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το παπα – Σκλήρη και στα χαρακτηριστικά στοιχεία που διακρίνει κάποιος στους πίνακές του.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο παπα – Σκλήρης, ο οποίος μίλησε από πού πηγάζει η ικανότητά του να ζωγραφίζει. «Η ζωγραφική είναι ένα μυστήριο, μία περιπέτεια που αποκαλύπτει κόσμους… μία ευλογία του Θεού για να μάθουμε να υπάρχουμε με αγάπη με τους ανθρώπους, τα πλάσματα του Θεού, με τη φύση και το σύμπαν», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως η Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος και Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Φλώρα Καραγιάννη παρουσίασε μία προβολή για την Βυζαντινή παράδοση στη ζωγραφική κι έπειτα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση.

«Η ζωγραφική του παπα – Σκλήρη συνδυάζει δύο ισχυρά κέντρα, της Βυζαντινής παράδοσης και της Δυτικής Τέχνης. Το φως και το χρώμα είναι χαρακτηριστικά που παίζουν σπουδαίο ρόλο στους πίνακές του. Μέσα από έργο του καλλιτέχνη ζούμε την εξέλιξη της Βυζαντινής Τέχνης. Σηματοδοτεί μία νέα εποχή, μεταμοντέρνα, μεταβυζαντινή, μετανεοβυζαντινή γενιά» είπε.

Στο τέλος οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση, με τη συνοδεία κρασιού και μουσικής. Στο πιάνο ήταν ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Εδέσσης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 22 Ιουνίου, καθημερινά 10 με 13.00 το πρωΐ και 18.00 με 21.00 το απόγευμα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6972440721 και 6978009083.