Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα"

Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας στα πλαίσια των δράσεων της για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ,σας προσκαλεί στην Εκδήλωση Μνήμης - Προβολή Ντοκιμαντέρ “Η ΜΠΑΝΤΑ” του Νίκου Ασλανίδη που θα πραγματοποιηθεί , την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 ,στις 8:30μ.μ. στο αμφιθέατρο της Κοινότητας Επισκοπής.Επίσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα», αφορά μια συγκλονιστική ιστορία του επιζήσαντα της Γενοκτονίας Γιάννη Παπαδόπουλο, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας, την οποία «επιστράτευσε» ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν και την ανάγκαζε να παίζει εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπέλυε η δολοφονική συμμορία του. Τα μέλη της ορχήστρας, 13 Έλληνες και 3 Τούρκοι, στο τέλος σφαγιάστηκαν.

Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει την ώρα που τον πήγαιναν στην εκτέλεση, και εξιστόρησε όσα βίωσε από αυτήν την τραγωδία, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που εξέδωσε για να γίνει κτήμα των επόμενων γενεών.

Το βιβλίο «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. 

Το προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Φωτιάδης. 

Η Γενοκτονία της...μνήμης

Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της… μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία.

Μετά από 100 χρόνια -και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!!! Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και αυτήκοες... 

Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη Γενοκτονία των προγόνων μας. 

Περισσότερες Πληροφορίες:6985636950 

Είσοδος Ελεύθερη !!