Το εικαστικό έργο της Αγγελικής Παπαδοπούλου παρουσιάστηκε στην γκαλερί Παπατζίκου (φωτογραφίες)

Το εικαστικό έργο της παρουσίασε η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου, το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου, στο "εκτός χάρτη" της γκαλερί Παπατζίκου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη της γκαλερί, Βίκυ Παπατζίκου, η οποία αναφέρθηκε στο βιογραφικό της καλλιτέχνιδας και στη γνωριμία τους.

Σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα η κα Παπαδοπούλου, με την παράλληλη προβολή φωτογραφιών, μίλησε για τις δράσεις τις στους φορείς που απασχολήθηκε, εκπαιδεύοντας παιδιά, ενήλικες και ΑμεΑ. Αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η δημιουργία κοσμημάτων, έπειτα από παρότρυνση αγαπημένων φίλων της. Ξεκινώντας από την σφαίρα, συνέχισε με μακαρούνες, κατασκευάζοντας ανάλαφρα δημιουργήματα. Μοιράστηκε τις εμπειρίες της από τα φεστιβάλ, τα συμπόσια και τις εκθέσεις που συμμετείχε, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας με άλλους καλλιτέχνες, που στη συνέχεια έγιναν φίλοι και συνεργάτες της.

Η Κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου αγαπά τη γή και χρησιμοποιεί την άργιλο που γνωρίζει καλά για τις ατελείωτες δημιουργικές της δυνατότητες στην επεξεργασία και στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πιστεύει στην σωματική σχέση με τον πηλό και την eco friendly σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

Θεωρεί την Κεραμική Τέχνη ως μέρος του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας και μας προτρέπει σε επαναγνωριμία μαζί της έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Το ταξίδι με τις Μακαρούνες του Αιγαίου ξεκίνησε τυχαία, από την πρόταση καλών φίλων για την δημιουργία κεραμικών κοσμημάτων που να αφορούν το νησί τους το οποίο υπήρξε μεγάλος σιτοβολώνας του Αιγαίου όπου παράγονται έως και τις μέρες μας μοναδικά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι.

Η τροφή για το σώμα έγινε έμπνευση και τροφή για το πνεύμα και έτσι γεννήθηκαν τα σύγχρονα αφαιρετικά Κεραμικά κοσμήματα της Αγγελικής Παπαδοπούλου με πηλούς υψηλής φωτιάς και χρωστικές της γής.

Με την ίδιες τεχνικές πειραματίστηκε σε μεγαλύτερα γλυπτικά σχήματα και δημιούργησε ανάλαφρα έργα μεταβλητών διαστάσεων που μπορούν να αναπτύσσονται στον χώρο ως μια Εικαστική εγκατάσταση.

Το ενδιαφέρον για τις Κεραμικές της δημιουργίες στάθηκε ο λόγος πρόσκλησης της σε Διεθνή περιβάλλοντα Κεραμικής, στην Τοσκάνη, την κάτω Ιταλία, την Ισπανία κι από την Ευρώπη στην Βόρεια Αφρική και έπειτα στην Ασία.

Από το Jingdezhen της Κίνας, την πόλη της Αυτοκρατορικής πορσελάνης, η καλλιτέχνης έφερε μαζί της αυθεντικές μεταξοτυπίες που χρησιμοποίησε για την διακόσμηση ορισμένων κοσμημάτων που εκτίθενται στην Έκθεση και από τα ταξίδια αυτά εμπνεύστηκε τον τίτλο της Έκθεσης "Μακαρούνες του κόσμου".

Η Κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου επιθυμώντας να χρησιμοποιεί το ελάχιστο απαραίτητο υλικό αλλά την μέγιστη δημιουργική έκφραση μετουσιώνει τα υλικά της γης σε μοναδικά αντικείμενα Τέχνης που χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική, τεχνική αρτιότητα, μοναδική φινέτσα και χάρη και προσκαλεί όλους σε μία οπτικόαπτική σχέση με το έργο της.

«Το σύγχρονο κεραμικό κόσμημα είναι φορέσιμη Τέχνη, που ακουμπάει στην παράδοση. Τα κοσμήματα που εκτίθενται στην γκαλερί είναι το απαύγασμα της 15ετούς ενασχόλησής της με την κεραμική, κι εσωκλείουν αγάπη», είπε. Κλείνοντας προσκάλεσε τους επισκέπτες να τα οικειοποιηθούν, να τα φορέσουν και να νιώσουν την μοναδική εμπειρία.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Αγγελική Παπαδοττούλου γεννήθηκε το 1964 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Σχολή Κεραμικής του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Θεσσαλονίκης, στο Istituto Statale d' Arte Ceramica στη Φαέντζα της Ιταλίας, στη Fachhochschule Niederrehen, Ceramic Porzelan Design, στο Κρέφελντ της Γερμανίας.

Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων για την διδασκαλία της Κεραμικής Τέχνης στο Museo Internationale Delle Ceramiche στην Φαέντζα της Ιταλίας. Στο έργο της αναζητά τις αναλογίες και τις ομοιότητες που υπάρχουν στη φύση, στην κοινωνία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Την προβληματίζει η φύση του υλικού και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί και να πάρει νέες μορφές, στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Διδάσκει για δεκαπέντε χρόνια σε ομάδες διαφορετικών ηλικιών, έχει δώσει διαλέξεις, ύστερα από πρόσκληση, σε διάφορα εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία, Ταυλάνδη, Κίνα.

Συμμετέχει στο διεθνή διάλογο για την Κεραμική Τέχνη, από το παρελθόν στο σήμερα και το αύριο, προσκαλεσμένη παίρνει μέρος σε πέντε Διεθνή συμπόσια Κεραμικής στην Τουρκία, Ταϋλάνδη, Σερβία, Κίνα, Τυνησία.

Το 2015 διακρΐθηκε στον 53 Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής με το III βραβείο.

Το 2017 πήρε μέρος στην XIII Biennal International de Ceramica Manises στην Ισπανία.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.