Εκδήλωση αφιερωμένη στην «Άλωση της Πόλης» διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου, στον φιλόξενο χώρο του ΚΕΜΑΕΔ, στην Βέροια, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Τελλίδης, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2019, με αφορμή την επέτειο μνήμης, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που έγινε στις 29 Μαΐου 1453.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου, Τασούλα Παυλίδου, είπε ότι την ίδια ημέρα θα τιμηθεί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ Παντελεήμων, καθώς είναι μία επετειακή ημέρα, αφού συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ενθρόνισή του.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα ξεκινούν οι δράσεις των Παυλείων και στις 7.30μμ θα έχει εκδήλωση στον Χώρο Τεχνών, ενώ παράλληλα ο σύλλογος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, σε συνεργασία με το ΚΕΜΑΕΔ και την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Μία απογευματινή στις 6μμ και μία βραδινή στις 8.15μμ, όπου τα έσοδα θα προσφερθούν για την οικονομική στήριξη των λειτουργικών αναγκών του ΚΕΜΑΕΔ.

Χαιρετισμό απηύθηνε η πρόεδρος του ΚΕΜΑΕΔ, Μελίνα Δαμιανίδου, η οποία είπε ότι «υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας. Υπάρχει μία τίμια, καθαρή και αδερφική σχέση».

mikrasiates alosi2

Στη συνέχεια για το τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση μίλησε ο χοροδιδάσκαλος Φώτης Πανανόπουλος.

Ο κος Πανανόπουλος καλεί τον κόσμο να αγκαλιάσει την εκδήλωση, καθώς πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, εκδήλωση αφιερωμένη στην «Άλωση της Πόλης», όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της παράστασης.

Η παράσταση θα ξεκινήσει με την καθημερινή ζωή στην Πόλη, θα προβληθούν βίντεο, θα παρουσιαστούν χοροί, θα γίνουν αναφορές στις μάχες, στην τελευταία Θεία Λειτουργία, που δεν τελείωσε ποτέ, το σώσιμο των Ιερών Κειμηλίων, τον θρήνο που επήλθε με την άλωση και με φινάλε μία σύγχρονη εκδοχή έκπληξη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα της Κωνσταντινούπολης και να καθιερωθεί ως θεσμός.

Πρόκειται για μία τελετή που στήθηκε με σεμνότητα.

Την παράσταση μνήμης απαρτίζουν οι:

Πατόπουλος Μάκης, ακορντεόν

Καλατής Αντώνης, βιολί

Αλαΐτσης Σάκης, κλαρίνο

Κουτσιμανής Ιορδάνης, ούτι

Γουδόνης Βασίλης, κανονάκι

Πανανόπουλος Φώτης, κρουστά

Λαγιώνη Κατερίνα -  Κουτσιμανής Ιορδάνης, τραγούδι

Στιόκα Μαρία, θεατρικό δρώμενο

Τα περισσότερα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Χορωδία του συλλόγου, ενώ τα Χορευτικά Τμήματα του συλλόγου θα επενδύσουν την εκδήλωση.