Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Γλύκας Διονυσοπούλου στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Nαι, ήτο Iούλιος. και όχι μόνον η οδός των Φιλελλήνων, μα και η Nτάπια του Mεσολογγιού και ο Mαραθών και οι Φαλλοί της Δήλου επάλλοντο σφύζοντες στο φως, όπως στου Mεξικού τας αυχμηράς εκτάσεις πάλλονται ευθυτενείς οι κάκτοι της ερήμου, στην μυστηριακή σιγή που περιβάλλει τας πυραμίδας των Aζτέκων…

«Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου» (Ανδρέας Εμπειρίκος, Εις την οδό των Φιλελλήνων).

Ζεστός, φωτεινός, αληθινός, υπερρεαλιστικός ο Ιούλιος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας μαζί σας και αυτό καλοκαίρι, προσφέροντας την ανάσα της τέχνης και του πολιτισμού.

> Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 21:00.

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Γλύκας Διονυσοπούλου.

Μεταξύ Σημείου και Γραμμής

Η ελιμιώτισσα αρχαιολόγος και ζωγράφος σημειώνει για το έργο της:

«… δημιουργώντας ιστούς τείνω να τυλίγω μεμονωμένες αναμνήσεις 
και να ρίχνω φως στις ανθρώπινες σχέσεις»
ChiharuShiota

Η ζωγραφική μου επικεντρώνεται στην έρευνα του σημείου και της γραμμής ως βασικά στοιχεία για την ερμηνεία της μορφής. Σημεία και γραμμές που πυκνώνουν και αραιώνουν πάνω στον καμβά συνιστούν τον δικό μου τρόπο θέασης και ανάγνωσης του κόσμου. Με βάση αυτόν τον τρόπο ανάγνωσης συγκροτώ ένα εικαστικό σύμπαν, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα, που δομούνται από σημεία και γραμμές και τα οποία συνιστούν μια εκλεκτική προσωπική μου μυθολογία με καθαρά προσωπικές αναφορές. Σε αυτό το οπτικό επίπεδο κυριαρχούν γραμμές ευκλείδειας γεωμετρίας, καθώς και γραμμές της φράκταλ γεωμετρίας γεμάτες διάρκεια και άπειρες δυνατότητες σχηματικής έκφρασης. Επομένως, πρόκειται για μια συνθετική ανάγνωση και αποτύπωση του κόσμου.

Η Γλύκα Διονυσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Κοζάνη. Σπούδασε αρχικά Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης. Στην συνέχεια σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας του ΠΔΜ. Από το 2017 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας. 
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 ομαδικές εκθέσεις και έχει συνεργαστεί με πολλές γκαλερί. Παράλληλα ασχολείται με την Performance και είναι μέλος των θεατρικών ομάδων Θεατροδρόμιο και Οχληροί Κοζάνης, αλλά και των εικαστικών ομάδων ΦΛΩΡΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ και ΕΝ ΦΛΩ. Έχει συνεργαστεί, επίσης με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στην παρουσίαση λογοτεχνικών αναλογίων. Το 2016 συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «Ο Λαθρεπιβάτης» του Εικαστικού Θάνου Μπλιούμη. 

Έχει εικονογραφήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Συνεργάζεται με το Μουσείο Τεχνών Κοζάνης, όπου έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια των εκθέσεων. Άρθρα και σχέδιά της βρίσκονται σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το 2019 έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια του περιοδικού «καρυοθράστις» από τις Εκδόσεις Ρώμη.

> 1-12 Ιουλίου 2019. Αρχαία Μίεζα.

Mαθητές του κόσμου στο Γυμνάσιο της Οικουμένης

Για τρίτη χρονιά φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεργασία με τον οργανισμό American Foreign Academic Research φιλοξενεί τελειόφοιτους αμερικανούς μαθητές στην αρχαία Μίεζα, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων και τον ελληνικό πολιτισμό, στην πόλη που ο νεαρός Αλέξανδρος και οι βασιλικοί παίδες, με δάσκαλο τον Αριστοτέλη, μυήθηκαν στην οικουμενική σύλληψη του κόσμου.

Ιστοσελίδες, στις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις μας:

• www.aigai.gr
• www.byzantine-museum-veria.gr
• https://www.facebook.com/Ephorate-of-Antiquities-of-Imathia-Archaeology-at-the-heart-of-Macedonia-832878483711387/?modal=admin_todo_tour
• www.facebook.com/byzantinomouseioveroias
• www.facebook.com/groups/414624375246597 (Εικονικό Μουσείο ''Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη'')
• www.facebook.com/groups/125909644127522 (Μουσείο και Ανάκτορο Αιγών)
• www.facebook.com/byzantinomouseioveroias
• www.facebook.com/Αρχαιολογικό-Μουσείο-Βέροιας-Archaeological-Museum-of-Veria-746167515425797
• www.facebook.com/Ancient-Theatre-of-Mieza-272971756416504