Αυλαία για τα «Κοστούμια Όπερας» του Τάσου Πρωτοψάλτου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας

Mετά από ένα περίπου μήνα διάρκειας, η ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Κοστούμια Όπερας» του Τάσου Πρωτοψάλτου βαίνει αισίως προς το τέλος της. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας και αποτέλεσε εκθεσιακό γεγονός με μεγάλη προσέλευση κοινού, περίπου εφτακόσιοι θεατές την επισκέφθηκαν μεταξύ των οποίων οι διακόσιοι πενήντα μαθητές.

Η έκθεση «Κοστούμια Όπερας» ειδικά σχεδιασμένη για το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας παρουσιάζει μία σειρά από πρωτότυπα και μοναδικά κοστούμια του Τάσου Πρωτοψάλτου για μερικές από τις σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου. Σε ένα μοναδικό εκθεσιακό γεγονός συγκεντρώνονται κοστούμια εμπνευσμένα από τις πιο φημισμένες ηρωίδες του οπερετικού κόσμου όπως η Ποππαία (L’ Incoronazione di Poppea, Claudio Monteverdi), η Βιολέττα (La Traviata, Giuseppe Verdi), η Μανόν (Μanon Lescaut, Giacomo Puccini), η Κάρμεν (Carmen, Georges Bizet), η Φλόρια Τόσκα (Tosca, Giacomo Puccini), η Λούλου (Lulu, Alban Berg). Η έκθεση πλήρης στο περιεχόμενό της παρουσιάζει μία ποικιλία εποχών, ενδυματολογικών αντιλήψεων, υλικών και συναισθημάτων εμπνευσμένη από τον οπερετικό χαρακτήρα κάθε ηρωίδας. Παράλληλα αγκαλιάζει ολόκληρο το φάσμα της οπερετικής ιστορίας από το Μπαρόκ μέχρι την Όπερα του εικοστού αιώνα.

Στις παράλληλες δράσεις της έκθεσης παρουσιάστηκαν ημερίδα με θέμα «Η Παράσταση της Όπερας: Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις» με εισηγητή τον Τάσο Πρωτοψάλτου και διάλεξη – εργαστήριο με τη σοπράνο Ελένη Αναγνώστου με θέμα «Η Παράσταση της Όπερας: Ο Λυρικός Περφόμερ στην Παραστασιακή Συνθήκη». Επίσης κατά την διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους του μουσείου και τους μαθητές. Οι συντελεστές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το κοινό, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσέλευση και την τόσο θερμή υποδοχή του γεγονότος. Η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 25/06/2014 με ωράριο 6 – 9 μ.μ.