Μουσικές εκδηλώσεις στην Βεργίνα και στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Panselinos aiges

Για μια ακόμη χρονιά, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υποδέχονται το κοινό με μουσικές που σμίγουν το παρελθόν με το παρόν τη βραδιά που το αυγουστιάτικο φεγγάρι θα είναι ολόγιομο.

Την Κυριακή 10 Αυγούστου στις 21:30, στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε μουσικά από τις Αιγές στην Οικουμένη του Μεγάλου Αλέξανδρου. Φέτος, το ντουέτο των Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis, γνωστών και ως Selâniknâğme (Σελανικναγμέ, «η μελωδία-ημερολόγιο Θεσσαλονίκης») θα μας οδηγήσουν σε μια μουσική περιπλάνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολουθώντας τα βήματα του Αλέξανδρου με ήχους των πολιτισμών που συναντούσε στη διαδρομή του.

Στην αρχαία Πέλλα συναντιούνται φέτος το ελληνικό έντεχνο τραγούδι και η μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας στη συναυλία "Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο" με τους Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκα (φωνή –κρουστά) και Α. Μαχαιρίδη (ακορντεόν), με ώρα έναρξης στις 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας, από τις 21:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και λυρικές μελωδίες από τον κινηματογράφο. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας. Θα τραγουδήσει η Ειρήνη Κουρδάκη, με το Φοίβo Φίλκα στο πιάνο, το Γιάννη Ανδρόνογλου στην κιθάρα και το Μιλτιάδη Κασσάρα στο βιολοντσέλο.

Αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα πλημμυρίσει με μουσική από τις 22:00, στην εκδήλωση «Από την οδό ονείρων στο σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι» με το Θανάση Τσολάκη (φωνή) και το Μιχάλη Γούτη (πιάνο).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου.