Το διεθνές φεστιβάλ κιθάρας επιστρέφει στην Βέροια

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας θα διοργανώσει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (ΔΦΚΒ), που θα διεξαχθεί στο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών του Χώρου Τεχνών και της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 19 έως τις 22 Απριλίου 2017. Στις συναυλίες, τους διαγωνισμούς, τις εκθέσεις και τις διαλέξεις του, θα συναντηθούν σολίστ και καθηγητές, ορχήστρες και μαέστροι, μαθητές και νέοι κιθαριστές, κατασκευαστές και φίλοι της κιθάρας.

"Για τέσσερις ημέρες η καρδιά της μουσικής θα χτυπά στην Βέροια. Το φεστιβάλ επιστρέφει μετά από δυο χρόνια στην Βέροια και είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχειά του. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση" είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης.

sofianidis fest

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης είπε ότι σε τοπικό επίπεδο έχει να παρουσιάσει την "Εύηχη Πόλη" ενώ σε διεθνές επίπεδο το "Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας". Ο κ. Καμπούρης έκανε γνωστό ότι στην κριτική επιτροπή θα βρίσκονται μουσικοί από Ουγγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία ενώ στο διαγωνιστικό μέρος συμμετοχές έχουν δηλώσει από Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία κ.α.

 "Το Φεστιβάλ διατήρησε την δυναμική του, παρά την απουσία του. Έχει καλό όνομα. Ασκήσαμε επιθετική πολιτική στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουμε αυτές τις συμμετοχές. Τον επόμενο χρόνο θα πολλαπλασιαστούν" σημείωσε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε ότι φέτος θα υπάρξει συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα για δυο κιθάρες του Στρασβούργου και την επόμενη σεζόν η Μουσική Ακαδημία του Στρασβούργου ζήτησε να είναι συνδιοργανωτής.

Ο κ. Καμπούρης σημείωσε επίσης ότι επιλέχθηκε η κιθάρα για το φεστιβάλ επειδή έχει συμπαγές κοινό και πολύ δυνατά κανάλια πληροφόρησης. "Μας αντιμετώπισαν με επιφύλαξη λόγω της κρίσης στην χώρα. Αν βελτιωθεί αυτή η εικόνα, θα πολλαπλασιαστούν οι συμμετοχές" πρόσθεσε.

kampouris festi

Από την πλευρά της η υπεύθυνη προγραμματισμού Νανά Καραγιαννίδου σημείωσε ότι η Βέροια έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. "Βλέπουμε άλλες διοργανώσεις που γίνονται στην χώρα και βλέπουμε ότι κάνουν πράγματα που εμείς τα κάναμε πριν 12 χρόνια". Η κ. Καραγιαννίδου είπε ακόμη ότι κάθε μέρα θα υπάρχει ένα δωρεάν ρεσιτάλ κιθάρας στην Στέγη, στις 9μμ.

karagianidoy fest

Η διοργάνωση

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΦΚΒ θα φιλοξενήσει τα ρεσιτάλ κιθάρας των διεθνούς φήμης σολίστ Zoran Dukic (HR), Craig Ogden (UK) και Daniel Göritz (DE), καθώς και το πρώτης γραμμής παγκοσμίως ντουέτο κιθάρας Duo Melis του Αλέξη Μουζουράκη (GR) και της Susana Prieto (ES).

Κορωνίδα του 12ου ΔΦΚΒ, ο Τελικός Κύκλος του Διαγωνισμού Κοντσέρτου Κιθάρας. Οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τα μεγάλα και δημοφιλή κοντσέρτα της κιθάρας των J. Rodrigo, H. Villa-Lobos και M. Castelnuovo-Tedesco στην απαράμιλλης ακουστικής αίθουσα του Χώρου Τεχνών, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Ειδικότερα, το 12ο ΔΦΚΒ έχει προκυρήξει δύο διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας: το Διαγωνισμό Κοντσέρτου για κιθάρα και ορχήστρα και το Διαγωνισμό Νέων Κιθαριστών, στους οποίους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή διαγωνιζόμενοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και την Ελλάδα. Δύο ακόμα συμφωνικές ορχήστρες της χώρας, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, αθλοθετούν στους διαγωνισμούς του Φεστιβάλ, ενώ σολίστ, μαέστροι και προσωπικότητες του μουσικού κόσμου θα στελεχώσουν τις κριτικές επιτροπές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΔΦΚΒ για το ευρύ κοινό έχει ως εξής:

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, 21:00
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

-Ρεσιτάλ κιθάρας
Daniel Göritz
-Ρεσιτάλ κιθάρας
Craig Ogden

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017, 21:00
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

-Ρεσιτάλ κιθάρας
Zoran Dukic

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, 21:00
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

-Ρεσιτάλ ντουέτου κιθάρας
DUO MELIS, Αλέξης Μουζουράκης - Susana Prieto

Σάββατο 22 Απριλίου 2017, 20:00
Χώρος Τεχνών

-Διαγωνισμός Κοντσέρτου Κιθάρας: Τελικός Κύκλος
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας.
Οι φιναλίστ παρουσιάζουν τα μεγάλα κοντσέρτα κιθάρας των J. Rodrigo, H. Villa-Lobos ή M. Castelnuovo-Tedesco.

Θα ακολουθήσει η Τελετή Απονομής Βραβείων.