Παραδοσιακή μουσική βραδιά στο Ιερό της Μητέρας των Θεών στο Βέρμιο κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση ιερό της Μητέρας των Θεών στο Βέρμιο, στην Λευκόπετρα.

Το Ιερό της Μητέρας των Θεών, για πρώτη και μοναδική φορά μετά από 1704 χρόνια, άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε μουσικούς και επισκέπτες σε μια βραδιά αφιερωμένη στο φεγγάρι του Αυγούστου.

Χωρίς μικρόφωνα, ηχητικά, φώτα, σκηνικά, καθίσματα και άλλα τεχνικά μέσα, ακούστηκαν σκοποί με λύρες-νταχαρέδες από τα χωριά της Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πύργοι, Πετρούσα και γκαίντες με νταχαρέδες από τα χωριά Βόλακας, Παγονέρι, Καλή Βρύση, Μικρόπολη. Ακόμη, λύρες και νταούλια από Θράκη, γκαίντες από Πιέρια, φλογέρες, πλαγίαυλοι και πίπιζες από την Ανατολή. Οι μουσικοί ήταν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας και την Μελίκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης.

{jlex}flickr:72157684710310513{/jlex}