Στάθης Γκαντζούρας: Ο Βεροιώτης καλλιτέχνης κάνει τα πρώτα βήματα στην δισκογραφία

Ένας νέος ερμηνευτής-τραγουδοποιός με ήθος, ταλέντο και σεβασμό στη μουσική, ο Βεροιώτης Στάθης Γκαντζούρας παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με δύο εξαιρετικά τραγούδια. Στάθη, μίλησέ μας για τη δουλειά αυτή.

Σ.Γ.: Είναι η κυκλοφορία ενός άλμπουμ, της πρώτης μου όπως πολύ σωστά είπατε δισκογραφικής δουλειάς. Στο άλμπουμ αυτό ακούμε δύο τραγούδια: το πρώτο με τίτλο ‘’Ζήτω’’ σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη. Εδώ να πω ότι η Ζωή Τηγανούρια μου κάνει την τιμή και μου δίνει την ευκαιρία να κάνω το πρώτο μου βήμα στη δισκογραφία. Και ένα ακόμη τραγούδι με τίτλο ‘’Σε ένα άδειο χαρτί’’, σε μουσική και στίχους δικούς μου. Το single αυτό κυκλοφορεί από την ZOE MUSIC LTD.

Είναι μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη τιμή για έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη να φέρει την υπογραφή δύο καταξιωμένων δημιουργών...

Σ.Γ.: Τιμή μεγάλη, αρκεί μονάχα να δει κανείς το έργο των δύο αυτών δημιουργών. Εξαιρετικές συνθέσεις με αισθητική, διεθνούς φήμης, συνεργασίες επί σκηνής αλλά και δισκογραφικά με σπουδαία ονόματα μιλώντας για τη Ζωή Τηγανούρια και έναν στιχουργό όπως ο Ηλίας Κατσούλης με τόσο ευαίσθητη γραφή, σπουδαίο λόγο που έχει τραγουδηθεί επίσης από σημαντικούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες όπου όλοι μας χωρίς αμφιβολία έχουμε σιγοτραγουδήσει στίχους του κουβαλώντας πάντα όμορφες αναμνήσεις. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν όπως είπατε είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη να συστήνομαι στο ακροατήριο με αυτόν τον τρόπο. Ευθύνη που πρέπει να γίνει πράξη με σκληρή δουλειά και προσεκτικές επιλογές έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να πω ένα ‘’ευχαριστώ’’ για αυτή τη συνεργασία.

Μίλησέ μας για τη γνωριμία σου τη Ζωή Τηγανούρια η οποία πιστεύει πολύ στο ταλέντο και τις δυνατότητές σου και σε συστήνει και μέσα από την εταιρία της, στο κοινό.

Σ.Γ.: Στην οποία οφείλω πολλά. Της οφείλω διότι με αγκάλιασε, μου έδωσε βήμα, φωνή και την ευκαιρία να ακουστούν τα τραγούδια μου. Η γνωριμία μας προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια όταν βρέθηκα ως ακροατής σε κάποια μουσική σκηνή όπου εμφανιζόταν, την αναζήτησα δίνοντας της τα
συγχαρητήριά μου και έκτοτε απλώς παρακολουθούσα την πορεία της. Όταν ήρθε ο καιρός και έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια ήθελα να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ακούσει τη δουλειά μου, να μου δώσει τις πολύτιμες συμβουλές της. Η στάση της με ενέπνεε όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό ήμουν σίγουρος πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να με συμβουλέψει . Άκουσε την δουλειά μου, της άρεσε και ευγενικά τη ρώτησα εάν ήθελε να μου δώσει και ένα δικό της τραγούδι – κάποια από αυτά τα έλεγα ήδη στα προγράμματά μου - και μαζί με ένα δικό μου να γίνει μία παραγωγή μέσω της εταιρία της όπως και τελικά έγινε.

Αν δεν κάνω λάθος, ήσουν μαζί της και στις συναυλίες του καλοκαιριού 2017....

Σ.Γ.: Ακριβώς! Και εδώ θα αναφέρω και πάλι την λέξη ‘’τιμή’’ που είπαμε πριν. Και τι τιμή για έναν νέο δισκογραφικά καλλιτέχνη να συμμετέχει σε συναυλίες της Ζωής Τηγανούρια η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί της επί σκηνής, να παίρνω όλη αυτή την ενέργεια που βγάζει προς τα έξω, να λέω δικά μου τραγούδια δείχνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο το πόσο ανοιχτός άνθρωπος είναι δίνοντας βήμα στους νέους του χώρου. Φοβερή εμπειρία και ένα δέος απέναντί της το οποίο θα κουβαλάω πάντα αν αναλογιστεί ή ψάξει κανείς σε τι μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και χώρους γενικότερα έχει βρεθεί η ίδια σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα.

Για να σε γνωρίσουμε καλύτερα, πες μας πότε και πως έγινε για σένα η αρχή στο χώρο της μουσικής.

Σ.Γ.: Γύρω στα δέκα από έναν πολύ διαφορετικό χώρο. Εκείνον της Φιλαρμονικής του Δήμου Βεροίας. Εκεί ήταν οι πρώτες επαφές με τις νότες, τα μουσικά όργανα. Μεγάλο σχολείο μουσικά αλλά και κοινωνικά καθώς από εκεί μέσα μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τους διπλανούς μας.

Η μουσική σου αλλά και τα τραγούδια σου είναι επηρρεασμένα από ποιους μεγάλους συνθέτες;

Σ.Γ.: Στις μουσικές μου προσπαθώ να βάλω έναν δικό μου τόνο, ένα δικό μου χρώμα και χαρακτήρα. Όμως μέσα μου έχω τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και τόσων άλλων σπουδαίων δημιουργών που διαμόρφωσαν αυτό που λέμε καλό ελληνικό τραγούδι, τον Στ. Κουγιουμτζή και τον Γ. Ζαμπέτα.....είναι τόσοι πολλοί όπως επίσης είμαι επηρρεασμένος και από τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής μας.

Έχεις κάνει μουσικές σπουδές; Έχεις και κάποιου άλλου είδους σπουδές στο βιογραφικό σου; Κάποιο άλλο επάγγελμα το οποίο και ακολουθείς παράλληλα;

Σ.Γ.: Μουσικές σπουδές υπό την έννοια να έχω τελειώσει κάποια σχολή δεν έχω κάνει. Έχω παρακολουθήσει κάποια χρόνια μαθήματα κλασικού τραγουδιού και ορθοφωνίας, κυρίως όμως είμαι αυτοδίδακτος. Από την άλλη έχω τελειώσει μία τεχνική σχολή την οποία όμως δεν ακολούθησα ποτέ σοβαρά. Παλαιότερα έκανα διάφορες δουλειές πολλές φορές παράλληλα και με τη μουσική. Πολλά χρόνια και στην επιχείρηση που κρατούσαν οι γονείς μου. Τώρα πια ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική.

Είσαι πιστός στην πόλη σου, τη Βέροια. Αυτό νιώθεις οτι περιορίζει τους καλλιτεχνικούς σου ορίζοντες;

Σ.Γ.: Είμαι πιστός κατά μία έννοια ναι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ρίχνω άγκυρες και απορρίπτω οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Γίνονται και κάνουμε προσπάθειες σε πολύ όμορφους χώρους εδώ με προγράμματα αλλά και παραστάσεις τις οποίες αγκαλιάζει ο κόσμος. Βέβαια σε έναν χώρο όπως είναι η μουσική δεν πρέπει κάποιος να περιορίζεται σε μία πόλη εάν θέλει να προχωρήσει και να κάνει ευρέως γνωστή τη δουλειά του. Γι’ αυτό λοιπόν κάνω προσπάθειες με σταθερά βήματα κοιτάζοντας και πέρα από την Βέροια την πόλη που ζω και δραστηριοποιούμαι αυτό το διάστημα.

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς;

Σ.Γ.: Πολλοί καλλιτέχνες. Τόσοι που καλύτερα να μην τους αναφέρω γιατί σίγουρα θα ξεχάσω και θα αδικήσω κάποιους.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Σ.Γ.: Σίγουρα είναι η προώθηση του νέου άλμπουμ, των δύο αυτών τραγουδιών, κάποιες συναυλίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα αλλά και στην πορεία να μπορέσω να κάνω και άλλες παραγωγές με δικά μου τραγούδια καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές συνθέσεις μου στο συρτάρι που περιμένουν και εκείνες την ευκαιρία τους.

Στάθη, σ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Σ.Γ.: Να είσαστε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.