Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας, ένας σημαντικός πλέον θεσμός, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, από τις 30 Απριλίου 2019 μέχρι τις 4 Μαΐου 2019.

Το Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Δήμου Βέροιας χάρισε στο κοινό και στους συμμετέχοντες μοναδικές μουσικές στιγμές με πολλές, ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ είχε ο Δημήτρης Κουρζάκης (σολίστ κιθάρας) και τη γραμματειακή υποστήριξη είχε η Ευαγγελία Παπανίκου, με τη συνδρομή πάντα της ΚΕΠΑ.

Οι επίσημοι καλεσμένοι του φεστιβάλ, που αποτέλεσαν και τα μέλη των κριτικών επιτροπών των διαγωνισμών του φεστιβάλ, ήταν διεθνούς κύρους καταξιωμένοι σολίστ και συνθέτες από τις ακόλουθες χώρες: Κούβα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα. Οι συμμετοχές στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ προήλθαν από τις ακόλουθες χώρες: Καναδάς, Ρωσία, Αγγλία, Ιαπωνία, Σερβία, Γαλλία και Ελλάδα.

Το φεστιβάλ άνοιξε στις 30 Απριλίου 2019 με την «9η συνάντηση Ορχηστρών και Συνόλων Κιθάρας» (καλλιτεχνική διεύθυνση: Πέτρος Ρίστας), με τέσσερις ορχήστρες και πάνω από 80 καλλιτέχνες κι ένα πολύ πλούσιο, πρωτότυπο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα:
- "Παράλλαξη" του Μουσικού σχολείου Βέροιας (διεύθυνση: Βασίλης Βαλαβάνης)
- «Solarpege του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας (διεύθυνση: Νίκος Κουτσιούλης)
- «Ορχήστρα Μακεδονίας-Καστοριάς» (διεύθυνση: Γιούλα & Ισίδωρος Αντωνίου)
- «Artguitaristas & Μουσικό Σύνολο Γιαννιτσών» (διεύθυνση: Πέτρος Ρίστας)

Το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ ξεκίνησε, την 1η Μαΐου 2019 με τον προκριματικό κύκλο του διαγωνισμού Κοντσέρτου κιθάρας, με σόλο των διαγωνιζoμένων, στην Αντωνιάδειο Στέγη. Ο ημιτελικός κύκλος του διαγωνισμού Κοντσέρτου κιθάρας συνέχισε στις 2 Μαΐου 2019, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, με εκτέλεση κοντσέρτων με συνοδεία πιάνου (συνοδός: Παύλος Σιφναίος). Ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού Κοντσέρτου κιθάρας πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, στον Χώρο Τεχνών, με τους φιναλίστ να ερμηνεύουν κοντσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) (διεύθυνση: Παύλος Σεργίου). Το γεγονός αυτό από μόνο του πρωτότυπο και απαιτητικό, τόσο σε θέματα της πρακτικής οργάνωσής του όσο και της διεξαγωγής των ρεσιτάλ αλλά και γεγονός που αποτελεί μια σημαντική και τολμηρή διαφοροποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ, πανευρωπαϊκά, ελάχιστα Φεστιβάλ προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, στις 2 Μαΐου 2019 ξεκίνησε και ο προκριματικός κύκλος του διαγωνισμού Νέων Κιθαριστών, με σημαντική συμμετοχή, στον Χώρο Τεχνών, ο οποίος ολοκληρώθηκε με τον τελικό του κύκλο, στις 3 Μαΐου 2019, στην Αντωνιάδειο Στέγη.

Τέλος, για πρώτη φορά στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός Σύνθεσης έργων για δύο κιθάρες. Ο διαγωνισμός αυτός έτρεξε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, τα αποτελέσματα του οποίου αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και ανακοινώθηκαν - όπως και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα των διαγωνισμών - μετά τον τελικό κύκλο του διαγωνισμού Κοντσέρτου κιθάρας, στην τελετή απονομής βραβείων, σ’ ένα εορταστικό και συγκινητικό κλίμα.

Εκτός από όλα τα διαγωνιστικά μέρη του Φεστιβάλ που ήταν ανοικτά, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει στην Αντωνιάδειο Στέγη και μια σειρά από μοναδικές συναυλίες των επίσημων προσκεκλημένων, με δωρεάν είσοδο.

Στις 2 Μαΐου 2019 ο μοναδικός Rene Izquierdo (Κούβα/ΗΠΑ) σολίστ κιθάρας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, έδωσε ρεσιτάλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με έργα των Rojas, Garay, Martin, Lecuona, Cervantes, Brouwer, Scarlatti, Torroba, Rodrigo, De la Maza και Ruiz-Pipo και συγκλόνισε την κατάμεστη αίθουσα με την ερμηνεία του.

Στις 3 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε ένα σπονδυλωτό Ρεσιτάλ κιθάρας με τους:
- Marco Ramelli (Ιταλία), σολίστ κιθάρας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Μιλάνου, με το κοινό να έχει τη μοναδική εμπειρία να ακούσει την ερμηνεία των έργων των Barrios, Bach, Tarrega και του ίδιου του Ramelli, σε μια αυθεντική και σπάνια ιστορική κιθάρα Domingo Esteso, έτους κατασκευής 1930, με επίσης αυθεντικά κατασκευασμένες εντέρινες χορδές.
- Feliu Gasull (Ισπανία), συνθέτης και σολίστ κιθάρας και καθηγητής στο Κονσερβατόριο Λισέου της Βαρκελώνης, με το κοινό να μυείται στα χαρακτηριστικά έργα σύνθεσης και τεχνικής του ίδιου του Gasull.
- Duo Melis: Αλέξης Μουζουράκης (Ελλάδα) – Susana Prieto (Ισπανία), διεθνούς φήμης ντουέτο κιθάρας, καθηγητές στο Κονσερβατόριο του Στρασβούργου και μόνιμοι συνεργάτες του Φεστιβάλ, με το κοινό να απολαμβάνει την ευκαιρία για μια πανέμορφη, κλασική αλλά χαρακτηριστικά καλλιτεχνική ερμηνεία έργων των Rodrigo, Granados και Piazzolla.

Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ πραγματοποιούνταν Μaster Classes από τους επίσημους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ στις αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας καθώς και ένα ανοιχτό Master Class πάνω στην τεχνική της κιθάρας, με το Duo Melis στην Αντωνιάδειο Στέγη.

Ένα από τα ιδιαίτερα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας σημεία του φεστιβάλ αποτέλεσε η διάλεξη του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη, σολίστ κιθάρας και καθηγητή στο Κονσερβατόριο της Γενεύης, Dusan Bogdanovic (Σερβία/ΗΠΑ), ο οποίος μίλησε για τη σύνθεση των έργων του και εξέπληξε το κοινό (ακόμα και τους υπόλοιπους καταξιωμένους διεθνώς προσκεκλημένους καλλιτέχνες) καθώς αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της πορείας του και της εξέλιξής του.

Παράλληλα, στον χώρο του φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης λειτουργούσε όλες τις ημέρες του φεστιβάλ, έκθεση κιθάρας του Δημήτρη Πιπερίδη και των Γιάννη και Τάσου Κουκουρίγκου, με δυνατότητα δοκιμής στον χώρο της έκθεσης και στις αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας.

Μετά το τέλος του διαγωνιστικού τμήματος Κοντσέρτου κιθάρας με τους φιναλίστ και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση των ArtguitaRistas και του Μουσικού Συνόλου Γιαννιτσών (διεύθυνση: Πέτρος Ρίστας) που ερμήνευσε όμορφες μελωδίες, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και οδήγησε στην τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές, σε μια ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Οι νικητές κέρδισαν μια σειρά από σημαντικά έπαθλα, τόσο χρηματικά, αλλά κυρίως και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας όπως ρεσιτάλ ως σολίστ και εμφανίσεις με ορχήστρα σε φεστιβάλ κιθάρας της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκδόσεις έργων από διεθνείς εκδοτικούς οίκους, ηχογραφήσεις CD και κιθαριστικά αξεσουάρ.

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών αναλυτικά:

Διαγωνισμός Κοντσέρτου Κιθάρας
Μέλη επιτροπής: Dusan Bogdanovic (πρόεδρος), Αλέξης Μουζουράκης, Susana Prieto, Rene Izquierdo, Marco Ramelli, Feliu Gasull, Κώστας Τοσίδης, Λάμπρος Μπέκιος
1ο Βραβείο: Yuki Saito, Ιαπωνία
2ο Βραβείο: Maxime Mazuyet, Γαλλία
3ο Βραβείο: Ljubica Bukvic, Σερβία

Διαγωνισμός Σύνθεσης
Μέλη επιτροπής: Dusan Bogdanovic (πρόεδρος), Feliu Gasull, Νίκος Ντρέλας, Susana Prieto, Αλέξης Μουζουράκης
1ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μανωλκίδης («Εγκαίνεια»), Ελλάδα
2ο Βραβείο: Konstantin Vassiliev (“The Magic Phoenix”), Ρωσία
3ο Βραβείο: Σταύρος Αγγέλου (“Prelude and Dance III & IV”), Ελλάδα

Διαγωνισμός Νέων Κιθαριστών
Μέλη επιτροπής: Πέτρος Ρίστας (πρόεδρος), Rene Izquierdo, Κώστας Τοσίδης, Λάμπρος Μπέκιος, Κωνσταντίνος Γρηγορίου, Βασίλης Βαλαβάνης
2ο Βραβείο: Yuki Saito, Ιαπωνία
3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Βέρσιας, Ελλάδα

Παρακολουθείστε την τελετή απονομής στον παρακάτω σύνδεσμο: