Κάκαρης στον απολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ: "Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει..."

kakaris apolo

Με πικρία για την αντικατάστασή του αλλά και δακρυσμένος, παρουσίασε τον οκταετή απολογισμό του ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Γιώργος Κάκαρης. «Δυστυχώς κάποιοι θεώρησαν ότι έγινα καθεστώς. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Στην περίπτωσή μας όμως ο...προπονητής αποφάσισε ότι πρέπει να πάω στον πάγκο» είπε ο Γιώργος Κάκαρης σκουπίζοντας τα δάκρυα συγκίνησης τονίζοντας ότι τον ξένισε η επιλογή του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη να τον αντικαταστήσει.

Μιλώντας για την οκταετή θητεία του, την χαρακτήρισε ένα υπέροχο ταξίδι στον πιο σημαντικό φορέα του δήμου. «Η Βέροια είναι γνωστή για τρία πράγματα, το ρεβανί, το θέατρο και τα ροδάκινα» είπε.

Αναφερόμενος σε νούμερα, είπε ότι τα οκτώ χρόνια της θητείας ανέβηκαν 65 έργα και οι θεατές που τα παρακολούθησαν άγγιξαν τις 300.000. Οικονομικά, το 2007 το ΔΗΠΕΘΕ είχε χρέος 192.000 ενώ σήμερα έχει ταμείο 93.000 ευρώ και υποχρεώσεις 8500 ευρώ. Επίσης είπε ότι έχει δρομολογηθεί χρηματοδότηση από τον δήμο 20.000 ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις του δήμου προς το ΔΗΠΕΘΕ φτάνουν τις 365.000.

Ο κ. Κάκαρης μιλώντας για τα πεπραγμένα της διοίκησής του σημείωσε ότι:

- Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του ΔΗΠΕΘΕ
- Το ΔΗΠΕΘΕ έκανε ένα από τα καλύτερα ονόματα στην θεατρική πιάτσα.
- Οι παραγωγές μετά το 2007 ήταν κερδοφόρες.
- Διατηρήθηκε η παιδική σκηνή κι έφτασε να μετρά μέχρι 17.500 μαθητές – θεατές.
- Έγινε θεσμός ο μαθητικός θεατρικός διαγωνισμός
- Παρουσίασε το ΔΗΠΕΘΕ παραστάσεις σε όλα τα χωριά του δήμου
- Έδωσε μάχη και κράτησε όρθιο τον θεσμό όταν υπήρξαν σκέψεις για συγχώνευση με ΚΕΠΑ.

Μιλώντας για το νέο πρόεδρο, Νίκο Μαυροκεφαλίδη, ο κ. Κάκαρης είπε έχει ήθος, σοβαρότητα και αγαπάει τον πολιτισμό. «Έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Θα παραλάβει μια επιχείρηση χωρίς χρέη και με ταμείο» είπε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κάκαρη

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κάκαρη είναι η εξής:

"Πριν από 8 χρόνια είχα την τύχη να ξεκινήσω ένα υπέροχο ταξίδι στο καράβι που λέγεται πολιτισμός. Και μάλιστα σε μια πόλη που έχει ξεχωριστή σημασία γι' αυτήν ο τομέας αυτός.

Είχα την τύχη να οριστώ πρόεδρος για εμένα στο σημαντικότερο φορέα του δήμου μας με την μεγαλύτερη ιστορία. Πρεσβευτής της πόλης μας. 3 γνωστά η Βέροια, το ροδάκινο, το ρεβανί και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Όμως αυτό έγινε σε μια άσχημη περίοδο για το θεσμό με μια συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση. Στα δύσκολα πορώνομαι και συνήθως δεν χάνω στη ζωή μου, πάντα στο τέλος δικαιώνομαι.

Για μια καλή στιγμή μπορεί να είχα 10 άσχημες από πίσω, αλλά αυτή η μία μου άφηνε την γλύκα και την ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου. Ήταν η επιβράβευση για τον κόπο.

Οι δυσκολίες με πείσμωσαν περισσότερο και είπα δεν πάει να ρίχνει χαλάζι εμείς θα κρατήσουμε την φάρμα και θα έχουμε και το καλύτερο ροδάκινο για να μιλήσω με όρους της τόπου μας. Μόνος δεν θα τα κατάφερνα βέβαια ήταν σημαντική η βοήθεια και απόλυτη στήριξη από τα μέλη του Δ.Σ και κάποιες φορές και η υπομονή και ο ζήλος των εργαζομένων.

Υπήρξαν στιγμές λόγω προσωπικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας που δεν μπόρεσα να ανταπεξέλθω όπως θα έπρεπε στο ρόλο που κατείχα και εδώ ήταν απολύτως καθοριστική η στήριξη του ΔΣ αλλά και προσωπικά η Φανή Κατσαμάκα, ο Οδυσσέας Γωνιάδης και σημαντικότατο ρόλο η Κατερίνα Γρηγοριάδου που ήταν πασπαρτού τα έκανε όλα, η ψυχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισα ξεκινώντας πολλά.

Για πρώτη φορά από το 2007 ξεκίνησαν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ να λειτουργούν υπό ομηρία του ΥΠΠΟ σε ένα θολό τοπίο γεμάτο ανασφάλεια, συνεχώς με την θηλιά στο λαιμό, ακολουθώντας μια τακτική το ΥΠΠΟ με ετήσιες παρατάσεις.

Ισχνές έως και ανύπαρκτες επιχορηγήσεις. Από τις 220.000 ευρω φτάσαμε στις 50.000 και αυτές αν τις πάρουμε κυρίως από το Δήμο.
Έλλειψη προσωπικού όταν ανέλαβα το θέατρο είχε 7 μόνιμους υπαλλήλους. Και εδώ και 4 χρόνια έχει 2 μόνιμους μόνο.
Ο εξοπλισμός απαρχαιωμένος. Από την αρχή έγινε ανανέωση στα μηχανήματα προστέθηκαν νέα και ανανεώθηκαν αφού εκμεταλλευτήκαμε την νέα τεχνολογία και πάντα με προσφορές.

Και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα εμείς :

Κάναμε το καλύτερο όνομα στην πιάτσα φτάνοντας στο σημείο να μας γίνονται κάθε χρόνο προτάσεις από σοβαρούς θεατρικούς οργανισμούς για συνεργασία το καλοκαίρι. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε συνεργασίες με πολύ μεγάλα ονόματα του Καλλιτεχνικού χώρου.

Φτάσαμε τα τελευταία χρόνια όλες οι παραγωγές που παρουσιάζαμε να είναι μόνο κερδοφόρες σε αντίθεση με τα παρελθόντα έτη που ήταν μόνο ζημιογόνες.

Δώσαμε προτεραιότητα και επενδύσαμε στην νέα γενιά που ούτως η άλλως είναι πρωταγωνιστές του μέλλοντος.

Συνεπείς στην παιδική σκηνή παρά τις δυσκολίες . Φτάσαμε το παιδικό μας να παίξει φέτος μια εβδομάδα Γρεβένα και Κομοτηνή όπως και Μονή Λαζαριστών. Φτάσαμε να παρακολουθούν μια παραγωγή 17.500 μαθητές ή τελευταία 12.500. Αντιλαμβάνεστε νομίζω την προσφορά του θεάτρου μας στην διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας του τόπου μας.

Ξεκινήσαμε και τον κάναμε και θεσμό πλέον τον Θεατρικό Μαθητικό διαγωνισμό Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας από το 2013. με κριτική επιτροπή από ανθρώπους του θεάτρου. Φέτος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, κ. Βούρος.

Ξεκινήσαμε και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του θεάτρου μας τα Τμήματα θεατρικής υποδομής. Με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή μαθητών. Αύξηση τμημάτων. Μοναδικοί στην επικράτεια που μας έκαναν και αφιέρωμα και Μ.Μ.Ε πανελλαδικής εμβέλειας.
Κάναμε πρώτη πράξη τον Καλλικράτη πηγαίνοντας σε όλα τα χωριά με δωρεάν παραστάσεις και μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, βάζοντας στο παιχνίδι του συλλόγους και της κοινότητες.

Η πρώτη συνεργασία σε όπερα στην πόλη μας κυρίως ΔΕΤΟΠΟΚΑ αλλά και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με την όπερα θες/νίκης για την TRAVIATA.
Βάλαμε παραστάσεις μας στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Συνδιοργανώνουμε την Εβδομάδα Θεάτρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Πραγματοποιήσαμε μετακλήσεις κυρίως αξιόλογων ομάδων της περιφέρειάς μας.

Κάναμε συνεργασίες με φορείς για εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

Υποστηρίζουμε όλα τα σχολεία μας με φροντιστηριακό υλικό και κοστούμια στις θεατρικές τους ομάδες, αλλά και άλλες ομάδες τις περιφέρειας.

Στην 8ετια αυτή τα έργα που παρουσίασε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ήταν 65 και τα παρακολουθήσαν σχεδόν 300.000 θεατές.

Και τα περισσότερα από αυτά με μόνιμο προσωπικό ένα οδηγό και ένα ηλεκτρολόγο.

Οικονομικά θεωρώ ότι αγγίξαμε το θαύμα. Μέσα σε αυτό τον οικονομικό μαρασμό την ισχνή επιχορήγηση και γενικότερα αυτή την άθλια οικονομική κατάσταση εμείς είχαμε τα εξής αποτελέσματα.

Παρέλαβα με σχεδόν 200.000 ευρώ υποχρεώσεις και 150.000 ευρώ ζημίες και παραδίδω με 8.000 υποχρεώσεις και 95.000 κερδη το 2013. Ένα ταμείο με ζεστό χρήμα 62.000 έχοντας να λαμβάνουμε 350.000 από δήμο.

Στα σχέδια μου ήταν η αξιοποίηση της Βεργίνας με την δημιουργία ξεχωριστής σκηνής και δημιουργία ΙΕΚ. Δυστυχώς όμως έπρεπε να ασχοληθώ με τα θέματα που είχαν προκύψει με 2 μέλη του ΔΣ και με το ενδεχόμενο κλεισίματος του θεάτρου.

Πέρα από το καλλιτεχνικό παραγωγικό μέρος όμως υπήρξε και μια άλλη θεωρώ επιτυχία για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Αναλάβαμε και παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο όταν ξεκίνησαν τα μαύρα χρόνια επι Λιάπη κάνοντας συναντήσεις προέδρων και δημάρχων όλων των πόλεων.

Πίεσα και συγκρούστηκα με Υπουργούς πολιτισμού για τα αυτονόητα βεβαίως. (Λιάπης , Γερουλάνος)

Παράσημο ήταν οι απειλές που δεχτήκαμε ως ΔΗΠΕΘΕ ότι θα μας κλείσουν λόγω της πρωτοβουλίας που είχαμε πάρει και ξεσηκώναμε τα ΔΗΠΕΘΕ και την κοινή γνώμη. Τιμή για εμένα που θα πιανόμουν στα χέρια με τον ανεκδιήγητό Λιάπη γιατί πίεζα για μια απάντηση.

Τιμή για εμένα η απάντηση μόνο στην δική μου τοποθέτηση του εκνευρισμένου λόγω της τοποθέτησης μου του άλλου ανεκδιήγητου υπουργού Γερουλάνου στην Αθήνα.

Έζησα τον απόλυτο παραλογισμό της ελληνικής τακτικής να πάω κατηγορούμενος εγώ στο δικαστήριο για θέμα που ευθυνόταν το ΥΠΠΟ και μάλιστα κυνήγησα τόσο. Ήταν τιμή και παράσημο για εμένα και αυτό.

Ήταν παράσημο που ήμουν ο πρώτος που κατήγγειλα την λαμογιά που συνέβαινε με το ΕΚΕΘΕΧ δεχόμενος απειλές και τελικά έκλεισε αυτή η κομπίνα Ζαχόπουλου.

Με όλες αυτές τις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε γίναμε το επίκεντρο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ λύνοντας και προτείνοντας ακόμη και στο ΥΠΠΟ λύσεις σε διάφορα θέματα. Δεχόμουν τηλεφωνήματα από όλους τους προέδρους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας.

Στον αγώνα που έδινα και στις προτάσεις που έκανα ήταν να μπει και η περιφέρεια στο παιχνίδι της προγραμματικής , νοιώθω ικανοποίηση που το κατάφερα.

Για κάποιους μπορεί να θεωρήθηκα κατεστημένο ή να είχαν θέμα προβάλλοντας το επιχείρημα της ισοβιότητας της ιδιότητας μου ως προέδρου, μπορεί και να είχαν δίκιο και χρειαζόταν μια αλλαγή. Βεβαίως υπάρχει και η άλλη άποψη ότι αν έχεις μια ομάδα που κερδίζει πρωταθλήματα παίρνει τσάμπιονσλινγκ δεν αλλάζεις προπονητή.

Δεν διεκδίκησα ποτέ γραφεία υπολογιστές τηλέφωνα που κατείχαν κάποιοι πριν από εμένα. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα τηλέφωνα του θεάτρου ακόμη και για δουλειές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Όπως ξέρετέ έβαλα από την τσέπη μου αρκετά χρήματα στην ιστορία αυτή. Πήρα προσωπικά δάνεια θέτοντας τον εαυτό μου σε λευκό Τειρεσία.

Γύρισα με την περιοδεία της παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ όλη την χώρα για να δω από κοντά και να έχω προσωπική άποψη για όλους του θεατρικούς χώρους της Ελλάδας.

Ουδείς αναντικατάστατος ειλικρινά το εύχομαι ο νέος πρόεδρος να πάει ακόμη ψηλότερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Εγώ θα τον βοηθήσω αν μου το ζητήσει. Δεν έκανα τόσο αγώνα με κόστος οικονομικό και κυρίως της υγείας μου για να το αφήσω έτσι.

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης είναι ένας άνθρωπος με σοβαρότητα ήθος και αρχές. Που αγαπάει τον πολιτισμό.

Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Έχουν ανοίξει οι δρόμοι. Έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες. Θεωρώ πως θα διατηρηθούν. Έχει την τύχη σε αντίθεση με εμένα να αναλάβει μια επιχείρηση χωρίς χρέη και μάλιστα με απόθεμα 62000 μετρητά ζεστό χρήμα και έτοιμα να εισπραχθούν αλλά 30000 από δήμο. Μεγάλη υπόθεση να ξεκινάς με ζεστό χρήμα 90.000

Ελπίζω να μην γίνει καμία έκπτωση σε κανένα επίπεδο. Ούτε καλλιτεχνικό – παραγωγικό ούτε οικονομικό. Μακάρι ο νέος πρόεδρος να μπορέσει να εισπράξει επιτέλους τα λεφτά που οφείλει ο δήμος βάσει της προγραμματικής.

Εχθρός του καλού το καλύτερο και εύχομαι ο νέος πρόεδρος να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Το ΔΗΠΕΘΕ ήτανε να κλείσει με αφορμή νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση του Καλλικράτη. Έκανα ενέργειες και σε τοπικό επίπεδο στο νέο Δήμαρχο αλλά και παραπέρα στην Αθήνα σε κόμματα. Την Δευτέρα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια διαβούλευση στην Βουλή με θέμα την λειτουργία και τα προβλήματα των ΔΗΠΕΘΕ. Θα έχω την τιμή να παραβρεθώ εγώ εκεί.

Χαίρομαι που μέσα στο καλοκαίρι κατέβαλα μια προσπάθεια με επιτυχία και κατανόησε ο δήμαρχος την αναγκαιότητα και την σημασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η Χαρούλα το είχε καταλάβει και πραγματικά όταν πολλοί πίεζαν για κλείσιμο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αυτή αντιστάθηκε και παρέμεινε ανοιχτό.

Χαίρομαι που κλείνω την θητεία μου μέχρι και την τελευταία μέρα και ώρα με αγώνα για την διατήρηση του θεσμού και του θεάτρου μας.

Ένα φορέα του δήμου που είχε μόνο χρέη και ζημίες, τον παραδίδω με κέρδη και αποθεματικό, πράγμα πρωτόγνωρο. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας είναι πλέον μακράν το υγιέστερο ΔΗΠΕΘΕ από όλα. Ίσως και η υγιέστερη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

Όσο και αν σας φαίνεται υπερβολικό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ υπήρξε ένα από τα παιδιά μου είχε γίνει ένα με την ζωή μου και τώρα θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν νοιώθω ένα μεγάλο κενό μέσα μου.

Καλή δύναμη στο νέο πρόεδρο".