Logo

ΔΗΠΕΘΕ: Με την παράσταση «Εις τους πέντε δρόμους» το καλοκαίρι σε χωριά και γειτονιές της Βέροιας

Με την παράσταση «Εις τους πέντε δρόμους» της Λένας Πετροπούλου το ΔΗΠΕΘΕ θα περιοδεύσει σε πολλά σημεία του Δήμου Βέροιας. Συγκεκριμένα, φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα κάνει περιοδεία με δωρεάν παραστάσεις στις γειτονιές της Βέροιας και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Βέροιας. Συγκεκριμένα στη Βέροια, στη Συναγωγή, στον Προμηθέα και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης στις τοπικές κοινότητες Βεργίνας, Αγίου Γεωργίου, Ριζωμάτων, Μακροχωρίου, Ξηρολίβαδου, Λευκόπετρας, Καστανιάς.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 και οι άλλες παραστάσεις στις 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 13 και 15 Σεπτεμβρίου 2017. Για να πραγματοποιηθούν όμως οι παραστάσεις πρέπει να γίνει συνεργασία με το Δήμο και με τις τοπικές κοινότητες και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους.

Θα είναι μια ευκαιρία το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ να βρεθεί κοντά στον κόσμο, που μένει το καλοκαίρι στην πόλη ή στα χωριά, έχοντας επαγγελματικές υποχρεώσεις και να προσφέρει δωρεάν μια μουσικοθεατρικήπαράσταση, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και θυμίζει ασπρόμαυρη ελληνική ταινία για όλη την οικογένεια.

Περίληψη

«ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ»

Το χειμώνα του 1947 ο νεαρός λούστρος Ασημάκης Ιορδάνογλου γνωρίζεται με τον ιδιοκτήτη του χορευτικού κέντρου «Εις τους πέντε δρόμους» Θανάση Μελέγκογλου.

Ο Θανάσης εντυπωσιάζεται απο την τιμιότητα του νεαρού Ασημάκη και τον προσλαμβάνει στο κέντρο και η ζωή του Ασημάκη αλλάζει. Η γνωριμία των δυο ανδρών μας γυρνάει μερικά χρόνια πίσω στους τεκέδες του ’30 , στα πρώτα βήματα του Θανάση αλλά και στην Σμύρνη, πρίν την καταστροφή, όπου κρύβεται ένα μοιραίο μυστικό. Το μωσαϊκό της ιστορίας συμπληρώνουν γυναίκες του τεκέ, καθημερινοί άνθρωποι της βιοπάλης, της Αθηναϊκής νύχτας και της σαγηνευτικής Σμύρνης. Το κωμικό, μα συνάμα δακρύβρεχτο ταξίδι, σε μέρη και εποχές που χάθηκαν για πάντα,συντροφεύει από σκηνής ζωντανή μουσική σε ήχους ρεμπέτικους, λαϊκούς, σμυρανέικους

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Η σκηνοθετική προσέγγιση της ιστορίας χαρακτηρίζεται από τη σκηνικήλιτότητα και τη διαρκή εναλλαγή μεταξύ αφηγητών- ρόλων. Με εξαίρεση τους δυοκεντρικούς ήρωες, οι υπόλοιποι ηθοποιοί μεταμορφώνονται από αφηγητές σεπρόσωπα-ρόλους που εξυπηρετούν την εκάστοτε σκηνή. Σκηνοθετικός στόχος υπήρξε η αφήγηση της ιστορίας και η αναβίωση τηςχρονικής περιόδου 1922 έως 1947 με μοναδικά εργαλεία το λόγο, το σώμα, τημουσική και λιγοστά σκηνικά αντικείμενα. Οι ήρωες περιπλανώνται από τηνφτωχολογιά της Αθήνας του’47 στους πειραιώτικους τεκέδες του’ 30 αλλά και ως τακαφέ αμάν της Σμύρνης του ’20. Η χρονική πιστότητα των επιλεγμένων τραγουδιών που ακούγονται ζωντανάστη διάρκεια της παράστασης συντελεί στην αναπαράσταση της κάθε χρονικήςπεριόδου. Το στήσιμο χαρακτηρίζεται από ασπρόμαυρες εικόνες και σκηνική οικονομία-αναγνωρίσιμα στοιχεία του ελληνικού κινηματογράφου. Η παράσταση περιέχει στοιχεία διάδρασης με το κοινό, καθώς αυτό καλείταινα υποδυθεί ουσιαστικά τον εαυτό του και να ρίξει μια κλεφτή ματιά στοπαρασκήνιο της νυχτερινής διασκέδασης των προαναφερθησών περιόδων. Η λιτότης των σκηνικών και η απλότητα των κουστουμιών εξυπηρετούν τησυγκέντρωση του θεατή στην ιστορία η οποία ξετυλίγεται με διάθεση κωμική,νοσταλγική, τρυφερή, ψυχαγωγική.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λένα ΠετροπούλουΔιδασκαλία θεατρικού τραγουδιού: Κωνσταντίνος ΜελίδηςΣκηνικά- Κοστούμια: ΝόVAN theatre groupΓραφιστική Επιμέλεια: Γεώργιος ΔερνίκαςΒοηθός παραγωγής: Gilles DragΔΙΑΝΟΜΗΛένα Μπαχάρ, Δημητρούλα, Αφήγηση: Λένα ΠετροπούλουΘανάσης Μελέγκογλου, Αποστόλης Αλέπουρας: Νίκος ΤαπλίδηςΤούλα Ντόντου, Γυναίκα του τεκέ, Αφήγηση: Μαρία ΠαπαγιαννάκηΑσημάκης Ιορδάνογλου, Λαμπράκης Μπεζεστένης: Πέτρος Μαλιάρας, Χρηστάρας, Αρης Μπίνης: Γεώργιος ΔερνίκαςΜαράκι, Γκαρσόνα, Γυναίκα του τεκέ, Αφήγηση: Δήμητρα Σταματίου
Παίζουν οι μουσικοί: Αγγελος Μπουρνάς, Πάνος Χαραλαμπίδης

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb