Πρεμιέρα κάνει την Κυριακή η παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ "Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε ένα γλάρο να πετάει"

Πρεμιέρα θα κάνει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου η παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας "Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε έναν γλάρο να πετάει". Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης που έχει ως στόχο να περάσει διασκεδάσει και να διδάξει τους μαθητές της σχολικής κοινότητας.

Για το έργο και τους στόχους του μίλησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και οι συντελεστές της παράστασης. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Γιώργος Μαυροκεφαλίδης τόνισε ότι ο τίτλος είναι δηλωτικός του περιεχομένου και των μηνυμάτων που θα περάσει στους μαθητές. "Χαιρόμαστε για την συνεργασία με τους γείτονες του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Το έργο θα απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινό" πρόσθεσε ο κ. Μαυροκεφαλίδης.

Ο Θέμης Λιάκος, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης εξέφρασε την χαρά του για την συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και την ευχή να συνεχιστούν αυτές οι συνεργασίες. Σχολιάζοντας την παράσταση, είπε ότι θα είναι διδακτική για τους μαθητές.

Η Ελήνη Δημοπούλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, δήλωσε τα δυο ΔΗΠΕΘΕ συμπλέουν στην άποψη ότι το θέατρο έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην παιδική ψυχή και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Βέροια ήταν άψογη.

Η σκηνοθέτης Μαίρη Ανδρέου πρόσθεσε ότι το έργο περνά όμορφα μηνύματα στα παιδιά. "Θέλουμε να δείξουμε ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, έχουμε τις ίδιες ανάγκες" σχολίασε η κ. Ανδρέου.

Οι ηθοποιοί της παράστασης μίλησαν για τους ρόλους τους και στάθηκαν στα πολλά παιδαγωγικά μηνύματα της παράστασης.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος. "Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί το έργο που ανεβαίνει ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει μια διδακτική ιστορία. Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια των δράσεων μας στα σχολεία".

Κείμενο Σκηνοθέτη

'' Οι Γλάροι'' Μπερνάρδο Ατσάγα
''Μα η μικρούλα του καρδιά
-καρδιά ακροβάτη-
Τίποτα δεν λαχταρούσε πιο πολύ
Απ' αυτό το τρελόβροχο
Που σχεδόν πάντα φέρνει αέρα
Που σχεδόν πάντα φέρνει ήλιο''

Η ιστορία του γάτου Ζορμπά που έμαθε σ' ένα ''άτυχο'' γλαροπούλι, την Καλότυχη, να πετάει..

Μια άκομψη προσγείωση. Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Τρεις υποσχέσεις. Τέσσερις γάτοι... πολλά ποντίκια και ένας πίθηκος. Σχέσεις που αρχικά φαίνονται ανέφικτες. Ο γάτος με τον γλάρο, ο γάτος με τα ποντίκια, ο γάτος με τους γάτους, οι γάτοι με τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος.. Ο άνθρωπος που αφηγείται. Ο άνθρωπος με την καρδιά ακροβάτη.. που λαχταρά το όνειρο. Που αγκαλιάζει, που φροντίζει το διαφορετικό. Ο άνθρωπος με την μικρούλα του - μεγάλη καρδιά νιώθει σαν ένας γλάρος.. και πετάει

Με την φαντασία του, με την ποίηση, με φτερά, χωρίς φτερά, με το τραγούδι, με τον χορό με το χιούμορ.
Μια παράσταση με ήρωες που μαθαίνουν να εκτιμούν να σέβονται και να αγαπούν χωρίς να θέλουν να αλλάξουν τον Άλλον.

Βιογραφικό Luis Sepulveda

Ο Luis Sepulveda γεννήθηκε το 1949 στο Ovalle, στο βορρά της Χιλής. Συμμετείχε σε φοιτητικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας του, κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση εικοσιοχτώ ετών. Μετά από δυόμιση χρόνια εγκλεισμού του στην φυλακή, και με παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφυλακίστηκε, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του. Έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, διηγήματα, δημιούργησε θεατρικές ομάδες στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία και ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία. Έζησε έξι μήνες στον Αμαζόνιο με τους Ινδιάνους Σουάρ και αποκόμησε εμπειρίες που άλλαξαν την αντίληψη του για τον κόσμο. Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Νικαράγουας. Το 1980 εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και συνδέθηκε με την οικολογική οργάνωση Greenpeace. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Του απονεμήθηκαν τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά βραβεία.

Συντελεστές παράστασης

Συγγραφέας: Luis Sepulveda
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Opera
Διασκευή: Μαίρη Ανδρέου
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου
Πρωτότυπη Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Σκηνικά- Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κίνηση – Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Στίχοι: Θέμης Θεοχάρογλου, Μαίρη Ανδρέου
Ενορχήστρωση: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Μουσική Διδασκαλία: Βάλια Μαυρίδου
Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονι Λούκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πωλίνα Καμπούρη
Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης
Περούκες: Holly Grace
Βίντεο -2d animation: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός anιmation: Νατάσα Ανδρέου

Ηθοποιοί
Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Ζορμπάς)
Γιάννης Καράμπαμπας (Γραμματικός, Αλητόγατος)
Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη (Κεγκά, Καλότυχη)
Σωτήρης Καρκαλέμης (Κολονέλο, Αλητόγατος)
Αλκιβιάδης Μπακογιάννης ( Αφηγητής, Ξερόλας, Ποιητής)
Χρυσή Μπαχτσεβάνη ( Ματίας, Ποντικίνα, Μπουμπουλίνα)

{jlex}flickr:72157687226186540{/jlex}