Παράσταση στα βλάχικα ανέβασε στη Νάουσα ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Μία θεατρική παράσταση, στη μητρική τους γλώσσα και στη γλώσσα των προγόνων τους, τη βλάχικη, απόλαυσαν οι Βλάχοι της Νάουσας την Τετάρτη , 9-5-2018, στο Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας, στις 8.30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, πάνω από 300 άτομα , Ναουσαίοι Βλάχοι και μη, τίμησαν με την παρουσία τους τη θεατρική παράσταση στη βλάχικη γλώσσα, με υπέρτιτλους στα ελληνικά, “ Η συμπεθέρα από το περιβόλι cuscra pirvuliata ” της αείμνηστης Ζωής Παπαζήση – Παπαθεοδώρου, Περιβολιώτισσας από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, σε διευρυμένη διασκευή και σκηνοθεσία του Τάκη Γεωργίου, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας.

Η θεατρική παράσταση εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει, εδώ και χρόνια, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, μαζί με άλλες δράσεις του, για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας. Το έργο Cuscra Pirvoliata αφορά σε μία ενδιαφέρουσα οικογενειακή ιστορία η οποία εξελίσσεται στα βλαχοχώρια Περιβόλι και Φράσιαρι και αναφέρεται στην απαγωγή από τους Φαρσιαρώτες μιας όμορφης κόρης Περιβολιώτισσας και στην αντίδραση των Περιβιολωτών. Η εξέλιξη από την παρεξήγηση ως τη συμφιλίωση των οικογενειών, διανθσμένη μα βλάχικα τραγούδια και χορούς, καλύπτει το βασικό μέρος του σεναρίου. Το σκηνικό, βλάχικο αρχοντικό με μοναδικά υφαντά, οι αυθεντικές ενδυμασίες και η μουσική υπόκρουση παραπέμπουν σε μια εποχή που φαντάζει τόσο μακρινή. Μα πάνω από όλα, η φυσική , αυθόρμητη και γνήσια απόδοση των ερασιτεχνών ‘’καλλιτεχνών’’ της πολυμελούς θεατρικής ομάδας του Συλλόγου, προκάλεσαν τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό των θεατών και βαθιά συγκίνηση, καθώς αυτοί που γνώριζαν τη βλάχικη γλώσσα έφεραν στη μνήμη τους ακούσματα της μητρικής τους γλώσσας, ενώ αυτοί που δεν τη γνωρίζουν συνειδητοποίησαν ότι η βλάχικη γλώσσα, που μέρα με τη μέρα αβοήθητη χάνεται, είναι ακόμη ζωντανή και μπορεί να αποδώσει και θεατρικά έργα. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα στο τέλος της παράστασης ήταν ενδεικτικά των συναισθημάτων τους.

Την παράσταση τίμησαν με τη παρουσία τους η κ. Μπιτέρνα Ελένη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας και Νάουσας κ. Μαυρογιώργος Δημήτρης, ο ερευνητής, συγγραφέας και λαογράφος της Νάουσας κ. Μπαΐτσης Τάκης., η κ. Λευκή Σαμαρά, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας της Νάουσας κ. Αποστόλου Στέριος και ο κ. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νάουσας.

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Νάουσας για τη δωρεάν παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, όλους όσοι παρακολούθησαν την παράσταση, και ιδιαίτερα τον Κ. Στέριο Μπάτζιο που βοήθησε και συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση της παράστασης.