Η Ομάδα Ενηλίκων «Θεατρικό Τραγούδι» του ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει την παράσταση "Θίασος" στις 8/6

Το Τμήμα Θεατρικής Υποδομής Ομάδα Ενηλίκων «Θεατρικό Τραγούδι», θα παρουσιάσει την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 9.00μ.μ. στο ζαχαροπλαστείο «Σερεμέτας»
την παράσταση «Θίασος».

Από την εποχή, που ο Θέσπις ταξίδευε με τον αραμπά του μεταφέροντας τις παραστάσεις από τόπο σε τόπο, στην κλασική Ελλάδα, όπως και ο Αθηναίος ηθοποιός Νικήρατος (5ος αιώνας π.χ.), σ αυτόν τον τόπο του πνεύματος και του φωτός δεν σταματήσανε τα θεατρικά δρώμενα μέχρι και σήμερα.
Το ελληνικό μπουλούκι είναι μέρος της θεατρικής μας ιστορίας είναι απόγονος του περιπλανώμενου διονυσιακού θιάσου, του αοιδού και του ραψωδού, των θιάσων της κομέντια ντελ άρτε. Το 19ο αιώνα γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα «θεατρικά μπουλούκια», όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται οι περιφερόμενοι θίασοι, που φτάνει η δράση τους μέχρι και τη δεκαετία του 1950, όπου αργότερα, έχουμε τη σύγχρονη συνέχεια του πετυχημένου θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ (δημοτικά περιφερειακά θέατρα) μέχρι και της ημέρες μας. Πράγματι ο δρόμος των μπουλουκιών έρχεται από πολύ μακριά. Τα μπουλούκια ταξίδευαν πάντα με τρένα, μουλάρια, σε καρότσες φορτηγών, ή με εισιτήριο τρίτης θέσης, έμεναν όπου μπορούσαν - συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες. Ήταν οικογένειες θεατρίνων πολλές φορές και δύο γενιών πού γύριζαν σε όλη την Ελλάδα σε χωριά και κωμοπόλεις δίνοντας παραστάσεις σε καφενεία, σχολεία πλατείες και αλώνια.
Οι κωμωδίες που έπαιζαν δεν είχαν καθόλου κείμενο και οι ηθοποιοί αναγκάζονταν να αυτοσχεδιάζουν από μνήμης και να προσαρμόζουν κατά περίσταση και κατά περιοχή, αυτό ήταν και το μεγάλο σχολείο για όλο το θίασο. Όσο μεγαλύτερο ρεπερτόριο είχε ο θίασος, τόσο περισσότερο μπορούσε να μείνει σε ένα μέρος αλλάζοντας έργο κάθε βράδυ...

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η παράσταση «Θίασος» είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων της ομάδας ενηλίκων Θεατρικού τραγουδιού, που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος, τη χρονιά 2017- 2018, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Το ρεπερτόριο, που επέλεξα να δουλέψουμε, προέρχεται από το χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και από όποια μουσική σύνθεση προωθεί την θεατρικότητα της έκφρασης, ξεκινώντας χρονολογικά από την αρχαία Ελλάδα και τον Αριστοφάνη μέχρι και το σήμερα. Με αφορμή αυτήν την ποικιλία του ύφους του ρεπερτορίου σας παρουσιάζουμε την παράσταση μας βασισμένη και διαμορφωμένη στην ρεπερτοριακή προσέγγιση των θεατρικών μπουλουκιών. Η ιστορία, ο χρόνος, ο τόπος, τα διαφορετικά πρόσωπα και οι αφηγήσεις αποτελούν το κράμα που συνθέτει τα κείμενα και τα τραγούδια του «Θιάσου». Πολλά έργα σε ένα βράδυ..

Σκηνοθετική επιμέλεια:'Ελενα Μουδίρη Χασιώτου
Σκηνογραφία (σχεδιασμός & κατασκευή)/Ενδυματολογία: Δημήτρης
Γεωργόπουλος
Σκηνογραφική ομάδα Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών 1ου ΕΠΑΛ: Ισμαϊλάιν Νικόλ, Κουϊμτσόγλου Ελευθερία, Σαντήκογλου Σωκράτης, Τεκίδης Χρήστος, Φωτιάδου Φαίη.
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου Παίζουν οι:
Βασιλική Παναγοπούλου - performer Ελένη Νόλκα - performer
Αλέξανδρος Ιωσηφίδης - performer μουσικός (πιάνο) Λάζαρος Μπίντσης - performer μουσικός (πνευστά) 'Ελενα Μουδίρη Χασιώτου performer μουσικός

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Αλεξία Μπερίσα, Βασίλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Σεφέρ, Δήμητρα Σταματίου, Ερμής Γιομπλιάκης, Ζωή Παπαυθυμίου, Λυδία Παπαλάμπρου, Πέτρος Μαλιάρας

Είσοδος ελεύθερη.