tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: "Όχι στο οικολογικό πραξικόπημα"

Από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής για το νοσοσχέδιο που αφορά το Περιβάλλον:

"Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, κατέθεσε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και  συμμετοχής των βουλευτών, που αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα.

Μέχρι την ημέρα κατάθεσης του νσχ (μεσάνυκτα της 24 ης Απριλίου), το Κοινοβούλιο εξυπηρετούσε, με περιορισμό συμμετοχής βουλευτών, το νομοθετικό έργο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της πανδημίας (μόνο κύρωση ΠΝΠ εκ των υστέρων).

Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει νομοθέτηση, άσχετη με θέματα κορωνοϊού, με αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενώ δεν έχει δεχτεί να παρατείνει τη
διαβούλευση του νομοσχεδίου, ενώ όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι σχετικά εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ζητήσει απόσυρση του Ν/Σ και μη νομοθέτηση εν μέσω μέτρων πανδημίας, και ενώ παραμένουν τα μέτρα περιορισμού συμμετοχής βουλευτών (δύο ανά κόμμα στις επιτροπές) και με τηλεδιάσκεψη φορέων ως επίφαση δημοκρατικότητας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ (εθνικού επιπέδου, δλδ. όλες) έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Ν/Σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι-περιβαλλοντικού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κλπ.

Η επιλογή αυτή της ΝΔ αποτελεί απόδειξη -στη δημόσια σφαίρα- της απέχθειάς της και για τη δημοκρατία και για το περιβάλλον. Τα άρθρα του σχεδίου νόμου διπλασιάστηκαν στο «δρόμο» για τη Βουλή, καθώς ενώ περιείχε 66 άρθρα στη διαβούλευση, στη συνέχεια προστέθηκαν 16 για ενσωμάτωση  οδηγιών και τώρα που κατατέθηκε περιέχει 130 άρθρα. Παράλληλα, ο χρόνος που δίνεται μέχρι την πρώτη επιτροπή είναι ελάχιστος, ενώ μόλις 2 βουλευτές από κάθε κόμμα μπορούν να συμμετέχουν.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία εργαλειοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού συνάθροισης και κυκλοφορίας των πολιτών για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες. Κάνει την κρίση ευκαιρία.

Πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία που απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η μόνη μάλλον που θα
ψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο
εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον, σύμφωνα με οποίο το περιβάλλον και οι δημόσιες πολιτικές αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια των φίλων της ΝΔ.

Είναι συνονθύλευμα ρυθμίσεων σε διάφορες τομεακές πολιτικές, με ενιαία στόχευση, καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες, οδηγεί τη χώρα σε βέβαιη καταδίκη και πρόστιμα από την ΕΕ και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας. Πολλές από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως μνημονιακές.

Επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.

Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, πολλές φωτογραφικές, αλλά και ρυθμίσεις που μόνο μία ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση
όπως αυτή της ΝΔ θα μπορούσε να προτείνει πχ για μεγάλα Αιολικά Πάρκα, μεγάλες Ξενοδοχειακές Μονάδες ή εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές, κλπ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69