Logo

Μονοετή μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου κέντρου Νάουσας και στο βάθος μακροχρόνια παραχώρηση (βίντεο)

Σε  μονοετη μίσθωση (αν χρειαστεί ένα συν ένα) του Χιονοδρομικού Κέντρου Νάουσας θα προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας και στο διάστημα αυτό θα προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια παραχώρησή του. Αυτή την απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Στην συνεδρίαση, ο δήμαρχος πρότεινε μακροχρόνια μίσθωση αλλά μετά τις τοποθετήσεις των συμβούλων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι έτοιμο γι αυτό το βήμα. Γι αυτό πρότεινε τον ένα χρόνο μίσθωση ώστε να υπάρξει αυτή η ετοιμότητα.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η πρόταση του κ. Καρανικόλα ήταν μακροχρόνια μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Εξηγώντας στο συμβούλιο για ποιους λόγους η μακροχρόνια μίσθωση είναι μονόδρομος, ο κ. Καρανικόλας σημείωσε μεταξύ των άλλων:

"Σημασία δεν έχει ποιος φταίει για την κατάσταση του Χιονοδρομικού αλλά να βρούμε την βέλτιστη επιλογή. Ο εξοπλισμός του είναι παλιός και θα έπρεπε να αντικατασταθεί.

Θεωρώ ότι η μόνη λύση είναι η πολυετής μίσθωση και η συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου.

Πρέπει να δούμε τις αστοχίες των προηγούμενων ετών. Σήμερα ο δήμος δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Είναι άτοπο να πάμε σε ετήσια μίσθωση. Αυτός που θα έρθει για ένα χρόνο, δεν θα βάλει ούτε μια πέτρα. Η πολυετής μίσθωση θα φέρει έναν επενδυτή. Για να λειτουργήσει το κέντρο, χρειάζεται μια εκτεταμένη συντήρηση για να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Με μια πρόχειρη κοστολόγηση, μιλάμε για περισσότερα από 10 εκ. Ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από επενδυτές και η πολυετής σύμβαση φαντάζει ως μονόδρομος.

Ο χρόνος της μακροχρόνιας μίσθωσης εξαρτάτε από το πόσα χρήματα θα του ζητήσουμε να επενδύσει στο χιονοδρομικό.

Εκτός από το 1-2 εκ. Ευρώ που χρειάζονται για συντήρηση των μηχανημάτων, θα χρειαστεί να επενδύσει 5 εκ ευρώ για αντικατάσταση του αναβατήρα.

Ένα άλλο θέμα είναι η αναζήτηση από τον επενδυτή, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μια τελευταία παράμετρος είναι ότι στη Νάουσα υπάρχουν σύλλογοι και πρόσωπα που έχουν επενδύσει πάνω στο χιονοδρομικά (ΕΟΣ Νάουσα, προπονητής κ.α.).

Το τελευταίο και σημαντικότερο είναι ότι το χιονοδρομικό πρέπει να λειτουργήσει για το καλό του δήμου". 

Ο Νίκος Κουτσογιάννης από την πλευρά του σημείωσε ότι θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να "πληγώνει" το Χιονοδρομικό τονίζοντας συνέχεια τα αρνητικά του αλλά πρέπει να σταθεί και στα θετικά όπως η εξαιρετική υποδομή του αλλά και οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. "Θα πρέπει να πάμε σε μια λογική μιας μακροχρόνιας μίσθωσης - παραχώρησης" σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης και πρόσθεσε: "Με την εισήγηση του δημάρχου αναλαμβάνουμε υπέρμετρες υποχρεώσεις".

Ο πρώην δήμαρχος είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο οικονομικά περιβάλλον και ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα που τρέχουν ή να δανειστεί πιο εύκολα. "Να κερδίσει ο επενδυτής αλλά να κερδίσει και ο δήμος. Εμείς προτείνουμε για μια βραχυχρόνια μίσθωση για να πάρουμε τον χρόνο μας ώστε να αναζητήσουμε με το νέο πλαίσιο για την μακροχρόνια μίσθωση ώστε να βρούμε έναν αξιόπιστο επενδυτή" είπε καταλήγοντας.

Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι η παράταξή του έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι ο δήμος περίμενε τα πάντα από τον ιδιώτη επενδυτή και δεν έκανε αυτά που έπρεπε στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι δύσκολο να βρεθεί επενδυτής από το διεθνές περιβάλλον ούτε είναι κανένα φιλέτο όπως του Ελληνικό για να έχει σίγουρα τα κέρδη. Σημείωσε ακόμη ότι και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, τα χιονοδρομικά είναι πολλά και μοιράζονται τον κόσμο. Κοντά είναι και η Βουλγαρία και προσφέρει το προϊόν σε ανταγωνιστικές τιμές."Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα του Χιονοδρομικού. Ο προσανατολισμός του είναι τέτοιος που κρατάει το χιόνι και δεν εμφανίζει ομίχλη" είπε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα τις συνθήκες ασφαλείας διεκδικώντας χρήματα από την πολιτεία. Επίσης είπε ότι πρέπει να αντικατασταθεί το λιφτ και να μπει ένα νέο με θερμαινόμενη καμπίνα.

Είπε ακόμη ότι το μικρό καταφύγιο θα πρέπει να πάει στον ΕΟΣ και το μεγάλο να το αναβαθμίσουμε με χρήματα της ΕΕ για να γίνει ένα κέντρο νεότητας.

Τέλος, είπε ότι αν τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει λόγος να συζητά το δημοτικό συμβούλιο για χιονοδρομικό.

Η Ίλια Ιωσηφίδου είπε ότι η λύση είναι η μακροχρόνια μίσθωση και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι αν η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. "Δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο ενδοτικοί. Να μην τα δώσουμε όλα από την πρώτη στιγμή. Να προετοιμαστούμε, να τελειώσουμε όλες τις εκκρεμότητες και μετά να το παραχωρήσουμε με μακροχρόνια μίσθωση. Να το παραχωρήσουμε για 1 συν 1 χρόνο και να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το μικρό καταφύγιο και ο πάνω όροφος του μεγάλου πρέπει να παραχωρηθούν στον ΕΟΣ Νάουσας. Είπε ότι η συνολική αξία του Χιονοδρομικού υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η εισήγηση του δημάρχου δεν είναι ολοκληρωμένη ούτε και ο έλεγχος που έγινε και πρότεινε μια αναβολή για 1-2 χρόνια πριν προχωρήσει ο δήμος στην μακροχρόνια μίσθωση. "Το θέμα δεν είναι όριμο. Δεν έχουμε πλήρη γνώση για το τι λειτουργεί και δεν έχουμε πάει να αναζητούμε χρηματοδοτήσεις. Να το μισθώσουμε για ένα - δυο χρόνια και μετά να δούμε την μακροχρόνια μίσθωση" είπε ο κ Μυλωνάς.

Απαντώντας ο δήμαρχος στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων είπε ότι δυο επιλογές δημιουργούνται. Η μια είναι η απευθείας επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης και η άλλη είναι η μίσθωση για έναν χρόνο σε ιδιώτη και αμέσως μετά η μακροχρόνια μίσθωση. "Αν επιλέξουμε να το παραχωρήσουμε πρώτα για ένα χρόνο, το πρόβλημα που έχουμε είναι ποιος θα κάνει φέτος την συντήρηση για να είναι υπάρχει ασφάλεια στο χιονοδρομικό".

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Βαλσαμίδης πρότεινε ότι ο δήμος θα πρέπει να επιλέξει την μακροχρόνια παραχώρηση κι όχι την μακροχρόνια μίσθωση. Ο κ. Τσέλιος σημείωσε ότι ο δήμος πρέπει να προετοιμαστεί και μετά να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό. Ο κ. Λακηνάνος και η παράταξή του τόνισαν ότι το χιονοδρομικό θα πρέπει να το λειτουργήσει ο δήμος.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb