tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Δεν θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας ανεμογεννήτριες στην θέση Τρούλος στο Βέρμιο (φωτογραφίες, βίντεο)

Αντίθετη είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας (όλες οι παρατάξεις πλην Ίλιας Ιωσηφίδου) στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου (5 ανεμογεννήτριες) στην θέση Τρούλος, στο Βέρμιο. Παρότι επίσημα δεν ζητήθηκε η έκφρασης γνώμης, ίσως ακόμη δεν έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια για έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας για να προηγηθεί των εξελίξεων συζήτησε το θέμα.

Οι λόγοι άρνησης που μπήκαν στην συζήτηση, αφορούν ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης αφού η θέση Τρούλος βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών αλλά και η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας στην τοποθέτησή του, αρχικά πρότεινε να διοργανωθεί από τον δήμο μια επιστημονική ημερίδα για να ενημερωθεί αναλυτικά η κοινωνία της Νάουσας και αμέσως μετά, αφού ακόμη δεν έχει ερωτηθεί ο δήμος από την Περιφέρεια για το έργο, να ακολουθήσει η συζήτηση για το αν ο δήμος συμφωνεί ή διαφωνεί με το έργο.

Επίσης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση για τα μέχρι τώρα δεδομένα, για τα τάσεις στην κοινωνία της Νάουσας (μοιρασμένες οι απόψεις σε έρευνα που έγινε), για στοιχεία του έργου (28 εκ. Ευρώ επένδυση, 20 μεγαβάτ παραγωγή, 1,7% + 1% επί των ακαθάριστων εσόδων θα μπει στο ταμείο του δήμου Νάουσας (περίπου 90 χιλ. ευρώ), 4-5 εκ. Ευρώ από την επένδυση θα πέσουν στην τοπική οικονομία της Νάουσας, 5-6 μόνιμοι εργαζόμενοι, 30 εργαζόμενοι στην εγκατάσταση του έργου) κ.α.

Ο κ. Καρανικόλας είπε κλείνοντας ότι αν δεν δεχθεί το δημοτικό συμβούλιο να γίνει πρώτα η επιστημονική ημερίδα, η πρότασή του είναι όχι στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου από σεβασμό στα 3-5 Πηγάδια, για τουριστικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο πρώην δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, σημείωσε ότι με βάση τις προτεραιότητες του δήμου για το Βέρμιο (τουριστική ανάπτυξη, κτηνοτροφική δραστηριότητα), λειτουργήσει αρνητικά μια τέτοια επένδυση. "Να διατυπώσουμε ξεκάθαρα την αρνητική μας θέση και να κινηθούμε στο πλαίσιο του νόμου και διεκδικήσουμε το συμφέρον των δημοτών μας. Η πρότασή μας είναι να σταθούμε απέναντι σε αυτή την επένδυση και να αναζητήσουμε ένα εξειδικευμένο νομικό γραφείο για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μας δίνει ο νόμος για την ακύρωση του αιολικού πάρκου" τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης.

Ο Θωμάς Τσουκαλάς συμφώνησε με τον αρνητική θέση στην δημιουργία του έργου που εκφράστηκε από τους Καρανικόλα, Κουτσογιάννη και τόνισε ότι οι λόγοι δεν είναι μόνο περιβαλλοντικοί αλλά και πολιτική. "Έχω την αίσθηση ότι η απόφαση είναι ειλημμένη" σχολίασε.

Η Ίλια Ιωσηφίδου δήλωσε καταρχήν υπέρ της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και τόνισε ότι "Όλοι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά όχι σε εμάς. Δεν γίνεται να είμαστε υπέρ και να λέμε αλλά.... Να παρέμβουμε στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων και να δούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε".

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου. Αν και δήλωσε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των πέντε ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στην θέση "Τρούλος" επειδή είναι πολύ μεγάλες και βρίσκονται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο. "Δεν μπορεί κανείς υπεύθυνα να μας πει πιο είναι το όριο αντοχής ανεμογεννητριών στο Βέρμιο" δήλωσε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που ήταν αρνητικές στην υλοποίηση του έργου. Στην συζήτηση παρέμβαση έκανε και η κ. Θωμά, Περιφερειακή Σύμβουλος, μέλος της παράταξης Γιαννούλη, η οποία ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο έργο.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69