Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας για την Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης έκανε την εξής δήλωση: "Σήμερα το ημερολόγιο της ιστορίας είναι αφιερωμένο στην απελευθέρωση του Γιδά, της σημερινής Αλεξάνδρειας. Εκατόν τέσσερα χρόνια ελευθερίας του τόπου μας.

Οι νίκες του Ελληνικού Στρατού σε εκείνη τη χρονική συγκυρία δεν είναι απλές επέτειοι απελευθέρωσης ,αλλά είναι η μεγάλη νίκη της Ελληνικής καρδιάς που μαζί με την ενότητα, τον εθελοντισμό και τη συλλογικότητα έσωσαν το Ελληνικό Έθνος από την ταπείνωση.

Υποκλινόμαστε ευλαβικά στους ηρωικούς αγώνες και στις θυσίες των Μακεδονομάχων. Θυσίες που έφεραν στον τόπο μας και στη Μακεδονία την πολυπόθητη λευτεριά. Αγώνες που δείχνουν και σηματοδοτούν το δρόμο μέσα από τον οποίο οι λαοί πρέπει να αγωνίζονται και να προχωρούν.
Να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις να τις ενεργοποιούν, να τις οργανώνουν και να διεκδικούν...

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά χωρίς μοιρολατρίες, χωρίς μεμψιμοιρίες.
Να σηκώσουμε το ανάστημά μας .
Να αφήσουμε το βλέμμα μας να αγναντέψει τον ευλογημένο Μακεδονικό Κάμπο ,να αφουγκραστούμε την Αλεξάνδρεια και όλα τα χωριά μας.
Οι σκιές των αγωνιστών του 1912 που μας παραστέκουν στη σημερινή μας γιορτή μας δείχνουν το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος.

Έχοντας οδηγό αυτό το καθήκον ,διατηρούμε την πίστη στις δυνατότητές μας, οι οποίες αναδεικνύονται πάντα ισχυρότερες σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, μπορούμε με ομοψυχία και αλληλεγγύη να υπερβούμε τις σημερινές πολυμέτωπες δύσκολες καταστάσεις.Έχουμε χρέος και καθήκον να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας με δημιουργικό πνεύμα, ενότητα, και προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Η Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας στις 18 Οκτωβρίου 1912, είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν πρέπει να μείνει στις βιβλιοθήκες και σε απλές αναφορές αλλά είναι απαραίτητο να γίνει σημείο αναφοράς της ιστορίας της πόλης μας, να διδαχτεί στα σχολεία μας και να αποκτήσει την ιστορική του αξία στις γνώσεις και στη μνήμη όλων μας και κυρίως των παιδιών μας".