Έγκριση χρηματοδότησης 40.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του αιτήματός του με στόχο την σύνταξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών κινητικότητας (ανθρώπων και επιχειρήσεων) στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή αυτής, με απώτερο σκοπό αφενός τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτήν και αφετέρου την ενίσχυση της χρήσης των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και την αλλαγή νοοτροπίας των μετακινουμένων σχετικά με τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Τα ΣΒΑΚ βασίζονται στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού και εμπνέονται από τις αρχές ενιαίου σχεδιασμού, συμμετοχής και αξιολόγησης. Η εκπόνηση του περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και καθορισμός σεναρίου βάσης, ο ορισμός οράματος, σκοπών και στόχων, η επιλογή πολιτικών και μέτρων, η ανάθεση ευθυνών, ρόλων και κατανομή πόρων, δράσεις παρακολούθησης και αξιολόγησης και την ανάδειξη νέων πηγών χρηματοδότησης και σωστού και ακριβούς προγραμματισμού.

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η έγκριση χρηματοδότησης του ΣΒΑΚ είναι εξαιρετικά σημαντική για το Δήμο μας, μιας και αποτελεί ένα σχέδιο για τους ανθρώπους και όχι για τα οχήματα και την κίνηση. Απώτερος σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η καλύτερη ποιότητα των δημοσίων χώρων και η αύξηση της ασφάλειας των παιδιών, μέσω της ανάπτυξης μιας στρατηγικής για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις. Επιπρόσθετα, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση του θορύβου και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα για την υγεία και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας».

 Οι πινακίδες για τα press containers

Σε άλλη ανακοίνωση ο δήμος Αλεξάνδρειας αναφέρει τα εξής: "Σε χθεσινό έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό δημοσίευμα, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας «έχασε» σημαντικό χρηματικό ποσό από την καθυστέρηση στην έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας των νέων οχημάτων μεταφοράς απορριμμάτων ειδικού τύπου “press container”.

Η αλήθεια και σε αυτή την περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Τα εν λόγω οχήματα δεν ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου αλλά στο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας με διακριτικό τίτλο ΦοΔΣΑ. Η καθυστέρηση έκδοσης των πινακίδων στον ως άνω Φορέα προήλθε από νομικό κενό στην εθνική νομοθεσία αναφορικά με την ταξινόμηση κρατικών οχημάτων για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος Αλεξάνδρειας. Αντιθέτως μάλιστα, λόγω των έγκαιρων ενεργειών και των πιέσεων του Δημάρχου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτη Γκυρίνη, που ασκήθηκαν τόσο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας το πρόβλημα λύθηκε, παρά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στις αρχές του 2016, η οποία επέφερε και άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενήργησε με την ιδιότητα του ως Φορέας Υλοποίησης, σύμφωνα με την υπογραφείσα Προγραμματική Σύμβαση με τον ΦοΔΣΑ, και ήταν υπεύθυνος για την έγκαιρη και ορθή διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας των εν θέματι οχημάτων, γεγονός που τελεσφόρησε επιτυχώς.

Δεν μπορεί η έλλειψη σαφούς εθνικού νομικού πλαισίου και η ενδεχόμενη παρερμηνεία των γεγονότων από τοπικούς δημοσιογράφους να χρεώνεται με τέτοια ευκολία στη διοίκηση, τη στιγμή που τα νέα οχήματα που αποκτήθηκαν με αποκλειστικές ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου είναι πια σε θέση να εξοικονομήσουν πόρους οι οποίοι θα διατεθούν σε μεγάλο βαθμό προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων από την κρίση συμπολιτών μας. Η συνολική αλληλογραφία επί του θέματος που καταδεικνύει τις παραπάνω επίπονες προσπάθειες του Δήμου μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε τις νέες κοινωνικές δομές που πρόκειται εντός του 2017 να λειτουργήσουν στον Δήμο μας και έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση και η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρων Κοινότητας. Να αναφέρουμε επίσης και την επιτυχή λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, μια δομή που λειτουργεί με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης και με την εθελοντική υποστήριξη δημοτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι αγκάλιασαν από την αρχή αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς και το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ), μέσω του οποίου βοηθήθηκαν με διανομή βασικών αγαθών περίπου 1.178 οικογένειες του Δήμου μας. Οι ως άνω Δομές αυταπόδεικτα ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας, εκπροσωπούμενος από τη σημερινή διοίκηση, διαθέτει ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΟ και επιθυμεί να είναι δίπλα σε όποιον δημότη έχει ανάγκη".