Θεοχαρόπουλος: "Άμεσα τα μέτρα για το Ρωσικό εμπάργκο"

rodakino

Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε την εξής δήλωση για το Ρωσικό Εμπάργκο και τις επιπτώσεις του: "Η κυβέρνηση, διά μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς για να καλυφθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Όμως ενώ έχουν περάσει 10 ημέρες από το ρωσικό εμπάργκο και τα θέματα είναι επείγοντα δεν έχει γίνει ακόμη σύγκλιση του αρμοδίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Στα νωπά, ευπαθή προϊόντα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, για αυτό οι αποφάσεις πρέπει να είναι ταχύτατες. Πρέπει να διασφαλισθούν οι αποζημιώσεις και η διεκδίκηση της ενεργοποίησης της διαδικασίας αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους δεν γίνεται με λόγια αλλά με σκληρές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται ούτε στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τις τιμές αποζημίωσης.

Το κυριότερο είναι ότι το ρωσικό εμπάργκο θα συνεχίζει να επιφέρει επιπτώσεις στις εξαγωγές που έχουν προγραμματιστεί από εδώ και στο εξής για αρκετά αγροτικά προϊόντα. Παρόλα αυτά κανένας συνολικός σχεδιασμός δεν υπάρχει. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση στις άμεσες αυτές ενέργειες έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία".