Δήλωση Θεοχαρόπουλου για την ομιλία Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό. Τόνισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης (κόφτης) είναι πρόταση της κυβέρνησης. Συνεπώς τα οριζόντια μέτρα και η οριζόντια μείωση δαπανών μεταξύ των οποίων και μισθών-συντάξεων θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επισήμανε ότι δεν θα χρειαστεί η διόρθωση στο μέλλον, ενώ είναι φανερό ότι με τα μέτρα που ψηφίσθηκαν οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο ανεργίας και ύφεσης.

Για το 2015 των capital controls και της μεγάλης αβεβαιότητας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ενώ μόλις πριν δύο ημέρες παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυταπάτες. Μετά από 15 ολόκληρους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυμήθηκε ότι τώρα είναι η ώρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για να μειωθεί η ανεργία. Παραδέχθηκε δηλαδή ότι για 15 ολόκληρους μήνες δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τέλος χρησιμοποίησε την έκφραση του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή “πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής” για το πρόγραμμα του επιβεβαιώνοντας ότι η καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009 βρήκε επιτέλους την συνέχεια της στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν η ελληνική οικονομία είναι το συμπιεσμένο ελατήριο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπάρχει πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο το ελατήριο αντί να εκτοξευθεί να σπάσει από την πίεση που του ασκεί η σημερινή κυβέρνηση με επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Εμείς λέμε με επιχειρήματα για ποιο λόγο αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική και για ποιο λόγο έπρεπε να κλείσει χωρίς τόσα μέτρα την αξιολόγηση και το 2016 νωρίτερα, αμέσως μετά τις εκλογές , όπως και το 2015 αμέσως μετά τις εκλογές. Χωρίς η χώρα να πηγαίνει πίσω , να ξεμένει από χρήματα και η κυβέρνηση να παίρνει από τα αποθεματικά φορέων να στερεύει το δημόσιο και να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Και να προστίθενται συνεχώς νέα μέτρα. Γιατί; Διότι η οικονομία δεν λειτουργεί σωστά αυτό το χρονικό διάστημα και συνεπώς επιδεινώνεται η κατάσταση. Ακόμη δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, πάμε για τέλη Μαίου, δεν επιτρέπονται θριαμβολογίες , δεν επιτρέπονται πανηγυρισμοί. Γιατί η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια πολύ δυσμενή κατάσταση αλλά και γιατί είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης. Κάθε μέρα που περνά μπορεί το ΔΝΤ να βάλει νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, μπορεί να ανοίξουν νέα ζητήματα».

Το βίντεο της συνέντευξης: https://youtu.be/0xN2MKJJ-Fk 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίσθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά που θα επιτείνουν τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η στοχοποίηση όμως και η παραπομπή στο Πειθαρχικό από τις ενώσεις και τα επαγγελματικά επιμελητήρια με το ερώτημα της διαγραφής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το ασφαλιστικό είναι απαράδεκτη. Το ίδιο απαράδεκτες είναι και οι επιθέσεις εναντίον βουλευτών για την ψήφο τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα: Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση (άρθρο 60), δεν καταδιώκονται ούτε εξετάζονται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων (άρθρο 61).

Η δική μας θέση είναι σταθερή σε όλες τις περιόδους. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αντιπολίτευση όχι μόνο φλέρταρε με αυτές τις λογικές αλλά και τις εξέθρεψε καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν τις καταδίκασε θεωρώντας ότι είναι δικαιολογημένες αντιδράσεις. Τώρα πέφτει ο ίδιος θύμα των ακραίων αντιπολιτευτικών επιλογών του. Σήμερα η αναγκαία αυτοκριτική όσων υπέπεσαν σε αυτό το λάθος κα κυρίως η διαχρονική καταδίκη όλων αυτών των φαινόμενων από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις είναι αναγκαία. Για την απαραίτητη προάσπιση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.