Το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο θα συζητηθεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Αθήνα (14-15 Μαΐου 2016), έπειτα από την σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ: http://www.dsymparataxi.gr/ 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ:

Στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να συγκροτηθεί μια ευρεία προοδευτική σοσιαλδημοκρατική παράταξη, η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αριστερίστικο λαϊκιστικό λόγο του και στη Νέα Δημοκρατία για τον συντηρητισμό της...Επαναφέρεται η πρόταση για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, τονίζοντας τη σημασία της εθνικής συνεννόησης ενάντια στον διχασμό....Προβάλλεται η ανάγκη για νέου τύπου ανάπτυξη, με ενίσχυση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με άμεση προτεραιότητα ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων.

Για το κοινωνικό κράτος, προσδιορίζεται ο στόχος να περάσει η χώρα από ένα παθητικό, επιδοματικό κράτος πρόνοιας, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό, με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας εργασίες. Ένα κοινωνικό κράτος που θεμελιώνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του καθένα στην αξιοπρέπεια.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού, σε όλες τις παραγωγικές, εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στον κόσμο της εργασίας και της νέα γενιάς, στους σημερινούς μη προνομιούχους Έλληνες.

Τους καλεί να συμπαραταχθούν στο δύσβατο αλλά όμορφο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα έξω από τη κρίση και θα ζει σε τροχιά νέας ευημερίας. «Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του κομπάρσου στις εξελίξεις γιατί είμαστε διαχρονικά η δύναμη που πρωταγωνιστεί στις προοδευτικές αλλαγές, ανατροπές, μεταρρυθμίσεις.

Πραγματοποιούμε σήμερα, με τη Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, αυτό της Προγραμματικής εμβάθυνσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, με σεβασμό στην ισοτιμία και τη διαφορετικότητα.

Προχωράμε όλοι και όλες, χωρίς να είμαστε ίδιοι. Επενδύουμε στην αυτόβουλη πολιτική συμμετοχή των ενεργών πολιτών, στην αυτοοργάνωση τους και στο τεράστιο κινηματικό βάθος της παράταξης.
Δεν αθροίζουμε μηχανισμούς, αλλά δίνουμε βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα. Συνεχίζουμε...» καταλήγει η διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.