Σαμαράς: Μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης

samaras deth

Τον οδικό χάρτη για την Νέα Ελλάδα με μειώσεις στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, στον ΕΝΦΙΑ και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζοντας την 79η ΔΕΘ. Παράλληλα, εξήγγειλε περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε δεύτερο χρόνο υπό την προϋπόθεση να μην απειληθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% -με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης-, λέγοντας ότι ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική επιβάρυνση.

Επίσης, εξήγγειλε εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, ενώ είπε ότι ο φόρος σε λίγα χρόνια θα γίνει ανταποδοτικός και θα αποτελέσει το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης χωρίς να εξαρτάται από την κεντρική εξουσία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στον ΕΝΦΙΑ και ότι υπήρξε δικαιολογημένος θόρυβος. «Το σφάλμα, τελικά, ο κόσμος δεν το πλήρωσε και ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει» είπε και συμπλήρωσε ότι όσοι έκαναν τα λάθη, θα λογοδοτήσουν.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, θα συμπεριληφθεί πρόβλεψη για περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναπόφευκτη, αλλά σταδιακά πρέπει να τελειώσει, χωρίς όμως να απειληθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης, εξήγγειλε σε δεύτερο χρόνο μείωση φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων στο 32% από 42% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση στην φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, στο 15%. Όλα αυτά, όπως είπε, υπό την αίρεση ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ελλείμματα.

Για το χρέος σημείωσε ότι «μέσα σε λίγους μήνες θα λάβουμε πιστοποίηση ότι είναι βιώσιμο. Ήδη, παρά το γεγονός ότι παραμένει πολύ υψηλό, σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται, έστω και οριακά. Και όταν αυξηθεί το ΑΕΠ, θα φανεί ακόμη περισσότερο η μείωση του χρέους».

Μιλώντας για τους ένστολους, τους οποίους «τιμάμε και αγαπάμε», είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν «όσο μας το επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού».

Ειδικά αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία δεν συνιστά απειλή ούτε τιμωρία για τον δημόσιο υπάλληλο. «Αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση. Αποτελεί στοιχειώδες μέτρο εξυγίανσης του Δημοσίου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αφού εξυγιανθούν οι υπηρεσίες θα υπάρξουν και αυξήσεις στις αποδοχές.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι για πρώτη φορά στο γ' τρίμηνο του 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο, έπειτα από 24 τρίμηνα συνεχούς ύφεσης, ενώ αναφέρθηκε στην συνεχή άνοδο των ελληνικών ομολόγων και στην πτώση των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα δεν κοιτάει το χθες που μας πλήγωσε, κοιτάει μπροστά, κοιτάμε προς τη Νέα Ελλάδα που χτίζουμε. Φέτος περνάμε από την συνεχή κατρακύλα στην σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση ανεργίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στελέχη του υπερασπίστηκαν ακραίους τρομοκράτες και ότι πάνε μάρτυρες σε δίκες δολοφόνων.

Είπε ακόμη ότι πριν από μερικά χρόνια κάλυπταν κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα και ότι θέλουν η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι.

«Όμως, δεν τους περνάει πλέον. Ο κόσμος δεν τους ακούει, παρ' όλο που υποφέρει, ο κόσμος δεν τους ακούει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι αυτό που σέβεται την νομιμότητα, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες, όχι αυτό που διαχωρίζει τη βία σε καλή και κάκη, συνέχισε.

«Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την χώρα σε περιπέτεια και θα τιναχθούν όλα στον αέρα. Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφού δεν κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο, τώρα προσπαθεί να το κάνει παίζοντας με τους θεσμούς.

Είπε, ακόμη, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν τα ρέστα τους» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «δημαγωγία» και «λαϊκισμό».

Για την Αμφίπολη

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην ανασκαφή της Αμφίπολης λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι κρύβει ο μακεδονικός τάφος. «Αλλά, είναι κάτι μεγάλο» συμπλήρωσε. Με αυτή την αφορμή άσκησε κριτική στις «προσπάθειες των Σκοπιανών που χτίζουν αρχαία αγάλματα - καρικατούρες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία». Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, είπε.

πηγή: www.in.gr