Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία που έχει ανοίξει ο Σύριζα, ενόψει του 2ου Συνεδρίου, συνεχίζει την δημοσιοποίηση με νέες θέσεις από τις προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί, ώστε να γίνουν κοινό κτήμα και να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από αυτές.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Επιδιώκουμε μια ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία που θα μαζικοποιήσει το κόμμα μας και θα το καταστήσει ακόμα πιο ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής.

4. Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετοχική, με αρμοδιότητες και πόρους

Για τη ριζοσπαστική Αριστερά, η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής, με ρόλο στους τομείς της τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, της προστασίας του περιβάλλοντος, Σκοπεύουμε να επανασχεδιάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων. Στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ, χρειάζεται η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων και η πραγματική ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις.

6. Αστυνομία με τον πολίτη, όχι απέναντί του

Η ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας είναι σήμερα υπερώριμα ζητήματα στο πλαίσιο του αναγκαίου εκδημοκρατισμού του κράτους. Χρειάζεται να αρχίσει αμέσως διάλογος για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., στον οποίο θα συμμετάσχουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και πολιτικά κόμματα, υπό την ευθύνη διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Οι προτάσεις του αφορούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. (λ.χ. όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής της ηγεσίας, την εκπαίδευση των αστυνομικών) ώστε να απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα και θα μετατραπεί σε πολιτική υπηρεσία υψηλής ειδίκευσης, αλλά με αυξημένη πειθαρχία, με στόχο την αστυνόμευση προς όφελος του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων, χωρίς αστυνομοκρατία και με θεσμική απαγόρευση της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα χρειάζεται μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική που θα επιδιώκει το τρίπτυχο πρόληψη-αποτροπή-καταστολή του εγκλήματος και θα συνδέεται με μέτρα για να πάψει η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η απώθηση στην παρανομία ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για τον διαφανή και αποτελεσματικό έλεγχο της ρατσιστικής βίας, ή φαινομένων απάνθρωπης συμπεριφοράς έναντι πολιτών. Επίσης, να στηρίζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της σωφρονιστικής πολιτικής".