ΛΑΕ: Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 43 χρόνια μετά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Από την ΛΑΕ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, το 1973. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.

Όμως, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα. Αποτελούν το νήμα της συνέχισης -με άλλους όρους, σήμερα- του αγώνα και μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά την «ετσιθελική» υπαγωγή της χώρας και του λαού στη μέγγενη των μνημονίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς. Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποταγής και εθελοδουλίας απέναντι στις εξοντωτικές για την πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτήσεις των δανειστών.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Ο λαός με τη μαζική και αγωνιστική πορεία της Τρίτης 15 Νοέμβρη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου, Μπ. Ομπάμπα, στην Ελλάδα, την «χουντικού» τύπου απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, να κλείσει δρόμους ακόμη και σχολεία, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και στη διαρκή συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι αγώνες θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενόψει των δηλητηριωδών αλλαγών τις οποίες προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, χέρι χέρι με τους δανειστές – «οικονομικούς δολοφόνους» στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου εξοντωτικού μνημονίου, ετοιμάζοντας να νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την οριστική κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας σε μια δίκαιη κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»".