Βεσυρόπουλος: "Το βραβείο «πολιτικού ψεύδους» έχει ήδη απονεμηθεί από τον Ελληνικό λαό στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του"

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ως Ειδικός Εισηγητής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Το βραβείο «πολιτικού ψεύδους», έχει ήδη απονεμηθεί από τον Ελληνικό λαό. Το προσωποποιούν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνησή του. Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι σαν όλους τους άλλους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Ένας προϋπολογισμός φόρων. Φόρων δίχως τέλος και χωρίς λογική. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8,725 δις ευρώ. Έχουμε δηλαδή αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Οι φόροι στην περιουσία δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται να φθάσουν στα 3,379 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 179 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27,390 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του 2017» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στα νέα φορολογικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση το 2018, επισημαίνοντας:

- Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά 661 εκατομμύρια ευρώ αφού οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης , προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Παγκόσμια πρωτοτυπία, να πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει ήδη πληρώσει, χωρίς να αφαιρούνται από το καθαρό εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

- Επιβάλλεται νέος φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

- Μειώνεται και συρρικνώνεται μέχρι εξαφανίσεως το ΕΚΑΣ και τις συνέπειες θα υποστούν χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι. Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά διέθετε 900 εκ. ευρώ για το ΕΚΑΣ, εσείς για το 2018 θα διαθέσετε μόλις 80 εκ. ευρώ και το 2019 το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά, με τη δική σας υπογραφή.

- Καταργείται η έκπτωση 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις ιατρικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2017, κάτι που σημαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ύψους 121 εκ.ευρώ για τους φορολογούμενους και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος το 2018.

- Η κατάργηση της έκπτωσης στην παράκρατηση φόρου 1,5% που ισχύει σήμερα για 3.000.000 και πλέον μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ένα μέτρο που σημαίνει επιβάρυνση 68 εκ. ευρώ.

- Από 1.1.2018 περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, ένα μέτρο που θα πλήξει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους στις ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας.

- Επιβάλλεται φόρος έως και 45% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

- Επιβάλλονται περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο.

- Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε:

«Η ανεργία μειώνεται όταν υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Εδώ, το 2015 και το 2016 έκλεισαν με ύφεση. Πως γίνεται συνεπώς να υπάρχει ύφεση και να μειώνεται και η ανεργία; Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η μείωση της ανεργίας με αυτά τα νούμερα, δεν αποτελεί παρά μία αύξηση της μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλές αποδοχές και μείωση των εισοδημάτων; Ουσιαστικά πρόκειται για μια παγίδα φτώχειας. Αυτό το οποίο κάνατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι η μείωση της ανεργίας. Αλλά η δημιουργία εργαζομένων των 360 ευρώ. Εσείς που διατυπώνατε πύρινους λόγους για τη γενιά των 750 ευρώ, δημιουργήσατε με την υπογραφή σας και την πολιτική σας τη γενιά των 360 ευρώ».