Διεθνής συνθήκη όχι διμερής συμφωνία

Του Τάσου Τασιόπουλου

“τίνος και πηλίκης δεί τιμής αξιούσθαι Μακεδόνας, οι τον πλείω του βίου χρόνον ού παύονται διαγωνιζόμενοι προς τους βαρβάρους υπέρ της των Ελλήνων ασφάλειας”
Πολύβιος Θ΄ 35,2-4

Από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους Μακεδονία λεγόταν η χώρα που βρίσκεται βόρεια της Θεσσαλίας.

Το όνομα Μακεδονία, κατά την παράδοση, προέρχεται από τους απόγονους του Μακεδόνος, που ήταν γιος του Δία και της Θυίας, ή κατ' άλλους του Αιόλου ή του βασιλιά της Ημαθίας Λυκάονος.

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η καταγωγή είναι οπωσδήποτε Ελληνική.

Την άνοιξη του 335 π.χ. ο Αλέξανδρος με το στρατό του επρόκειτο να φρονηματίσει τους Ιλλυριούς, του Ανταριάτες που κατοικούσαν γύρω από τον Μοράβα, αλλά είχαν μετακινηθεί προς τα κάτω διασχίζοντας τη χώρα των Δαρδάνων.

Δεξιότερα προς την Πρίστινα μέχρι την σημερινή Στρώμνιτσα κατοικούσαν οι Παίονες και οι Αγριάνες, οι οποίοι έδωσαν στην στρατιά της Ασίας λαμπρούς ακοντιστές και ιππείς.

Καμιά φυλή από τις παραπάνω δεν ήταν Μακεδονικής καταγωγής, και ο πλανητάρχης εκείνης της εποχής, που ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, είτε τους “φρονημάτισε” είτε τους χρησιμοποίησε “προς τους βαρβάρους υπέρ της των Ελλήνων ασφάλειας” στις εκστρατείες του.

Το 333 π.χ ο Αλέξανδρος έφτασε στο Γόρδιο και εκεί βρέθηκε μπροστά στον “Γόρδιο δεσμό” που είχε φτιάξει ένας φτωχός αγρότης, και ως πλανητάρχης της εποχής με το σπαθί του έλυσε τον “δεσμό” χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι από τη μια μεριά οι Μακεδόνες – Έλληνες και από την άλλη οι μισθοφόροι Αγριάνες θα βρίσκονταν μπλεγμένοι μπροστά σε έναν καινούριο “Γόρδιο δεσμό” που οι σύγχρονοι πλανητάρχες Τράμπ και Πούτιν θα τους έμπλεκαν χωρίς να έχουν σπαθί για να τον λύσουν.

Ποιός όμως ο σύγχρονος “Γόρδιος δεσμός”;

Οι Σκοπιανοί πολιτικοί φταίνε για την αθλιότητα που μαστίζει τη χώρα τους αλλά δεν είναι αυτοί που επινόησαν τις εθνοτικές διενέξεις οι οποίες γεννούν βία.

Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας πυροδοτήθηκε από βαθιές πολιτισμικές και ιστορικές διαφορές και τις ενέτεινε η συγκυρία του μοιράσματος του τότε γνωστού κόσμου ανάμεσα στον Στάλιν και τους Αγγλοαμερικάνους αλλά και τα κατοπινά που διαμέλισαν το πολιτικό κατασκεύασμα του Τίτο για το οποίο σε κάτι φταίνε και οι πρόγονοι του Τσίπρα.

Η πολιτική δεν δημιουργεί όλα τα ανθρώπινα μίση και πάθη, ούτε βέβαια είναι υπεύθυνη για τις φυσικές καταστροφές. Μπορεί όμως είτε να τα μετριάσει είτε να τα φουσκώσει.

Στην περίπτωσή μας ένα πολιτικός ο γεννημένος στις 31/08/1970 Νικολα ΓΡΟΥΕΦΣΚΥ πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων το όνομα του παππού του, -του Νίκου Γρόιου - βρίσκεται στο ηρώο του χωριού ΑΧΛΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ επειδή έπεσε στις 19/11/1940 αγωνιζόμενος στα βουνά της Αλβανίας για την πατρίδα του, την ΕΛΛΑΔΑ – δημιούργησε μια αυθαίρετη κατασκευή και την επέβαλε στη χώρα του, τα Σκόπια, γιατί διάλεξε αντί να περάσει τη χώρα του από τον πόλεμο στην ειρήνη και αντί να κάνει τους πολίτες πιο ανεκτικούς προσπάθησε να ανακαλύψει εχθρούς και η εύκολη πλευρά ήταν ανάμεσα στους άλλους και οι χωριανοί του παππού του στην ΑΧΛΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, επινοώντας με το μητρικό εμφυλιακό μίσος που καλλιεργήθηκε από το 1949 αλυτρωτσμούς που δεν είναι μόνον ανιστόρητοι αλλά και επικίνδυνοι.

Από την άλλη στην χώρα μας την εποχή που δεν υπήρχε το Σκοπιανό αλυτρωτικό Σύνταγμα και που απολάμβανε πολιτική σταθερότητα, που δεν αντιμετώπιζε εθνοτικές ή πολιτισμικές ρήξεις, που ήταν σε ειρηνική και περίπου εύπορη κατάσταση, το 1992, αντί να λύσει το πρόβλημα καθώς της δόθηκε η ευκαιρία την κλώτσησε με ευθύνη ακραίας μικροφιλοδοξίας του τότε υπουργού εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, και σήμερα σε μια αντίστοιχη περίπτωση θα κάνει το ίδιο μιας χειρότερης μωρίας του υπουργού Εθνικής άμυνας Παναγιώτη Καμμένου.

Υπάρχει όμως και τρίτος παράγοντας που αποτελεί την κορυφή του τριγώνου και αφορά τους σημερινούς πλανητάρχες Τραμπ και Πούτιν που ο καθένας για τους δικούς του λόγους άλλα πράγματα σχεδιάζουν.

Τί μένει όμως σε εμάς;

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη του ΝΑΤΟ να συμπεριλάβει στην συμμαχία τα Σκόπια προτάσσοντας αδιαπραγμάτευτα ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ και όχι ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, που θα συμπεριλαμβάνει αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας και όλα τα αλυτρωτικά, με ένα όνομα μέσα και έξω που θα προηγηθούν και βέβαια την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Παρ' όλα αυτά είναι βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί δεν θα στρέξουν να λυθεί το θέμα.

ΥΓ1. Παροιμιώδης η συνέπεια λόγων και έργων είναι η προσωποποίηση στα πρόσωπα των σημερινών συγκυβερνώντων (!!!!) του δόγματος ό,τι διατάζει η καρέκλα.

ΥΓ2. Να παραδέχεσαι σε εφημερίδα παγκόσμιας κυκλοφορίας – Gardian- ότι είσαι ψεύτης, αλλά όχι κλέφτης – και να προτρέπεις τον συνομιλητή σου τον κ. ΖΑΕΦ να πει την αλήθεια στο λαό του, όπως εσύ, ξεπερνάει και το πιο σύντομο ανέκδοτο.

ΥΓ3.Τι να συμβαίνει άραγε; “ανακάλυψαν” τις λύσεις ή “τους ανακάλυψαν” για τις λύσεις;

Είμαστε τυχεροί αν συμβαίνει το πρώτο, αλλοίμονό μας στο δεύτερο, πράγμα που το επιβεβαιώνει ο ενδοκυβερνητικός εμφύλιος ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εκτός αν λύσουν το αδιέξοδο νεοφανείς υπουργήσιμοι από “ΠΟΤΑΜΙ” μια μεριά που μόνον η συμμετοχή τους απαξιώνει την Κεντροαριστερά.

ΥΓ4. Επειδή στην κουβέντα που άνοιξε άκαιρα για τα δημοτικά μας πράγματα πολλοί με ρωτούν, ίσως για την καθοριστική παρέμβαση μας -μέχρι και κυανόκρανους -μαζί με τον Π. Μαργαρίτη μας είχαν χαρακτηρίσει το 2014- η απάντηση είναι ότι μέχρι την έναρξη της εκλογικής περιόδου στο μακρινό 2019, εξυπακούεται ότι στηρίζουμε την “ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ” καθώς οτιδήποτε διαφορετικό προδίδει επιπολαιότητα και ανακολουθία, πράγματα που χαρακτηρίζουν ανθρώπους που γλείφουν εκεί που φτύνουν. Το τι θα γίνει μετά θα εξαρτηθεί από τον απολογισμό.

Το αντίθετο προκύπτει για μερικούς σπαζοχέρηδες πληρωμένους τεμπελχανάδες απατεωνίσκους δημόσια γράφοντες, που προχτές ονομάτιζαν τους δημαρχαίους ως άχρηστους, ακατάλληλους, κοντά βλάκες και σήμερα τους αποθεώνουν. Χωρίς κόστος;

Γιατί άραγε;

Το κακό για τους εν ενεργεία δημάρχους είναι ότι αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποτυγχάνουν εκλογικά, και ιστορικά αυτο έχει αποδειχτεί τουλάχιστον στο δήμο Αλεξάνδρειας

Γιατί δηλαδή σήμερα να σε στηρίζει ο τεμπελχανάς που μέχρι χτες σε καθύβριζε!!!